Erdoğan ve Barzani buluşmasının perde arkasındaki PKK mutabakatı

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Lideri Mesut Barzani ile yaptığı Diyarbakır çıkarmasının perde arkasından PKK mutabakatı da çıktı.

Yayınlanma: 25.11.2013 - 11:58
Abone Ol google-news

Bakan Davutoğlu, 16 Kasım günü çıkacağı ABD ziyaretini ertelemiş, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın isteği üzerine Barzani ile Erdoğan’ın Diyarbakır’daki görüşmesine katılmıştı. Bağdat-Erbil-Ankara arasında başlayan açılım sürecinin ardından Davutoğlu, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda Bakanlığının bütçe görüşmelerinde sunduğu metinde Bağdat ve IKBY ile gerçekleştirilen temasların ‘ana gündem maddelerinden birinin’ terörle mücadele olduğunu belirtti. Davutoğlu, Barzani ile PKK konusunda vardıkları mutabakatı sunumunda, “Gerek komşuluk hukuku, gerek Irak’ın kendi Anayasasında yer alan hükümler, gerekse Irak’ın uluslararası hukuktan doğan sorumluluk ve yükümlülükleri çerçevesinde, PKK terör örgütünün Irak’taki mevcudiyetinin ortadan kaldırılmasının icap ettiği, bu hususta adım atılmadığı takdirde ülkemizin gereken tüm önlemleri tek taraflı olarak almaya devam edeceği vurgulanmaktadır” diye ifade etti.

Davutoğlu sunumunun “Terörizmle Uluslararası Mücadele’ bölümünde ise, “Hükümetimizce başlatılan sürece paralel olarak PKK terör örgütünün güney komşularımızın ülkemize mücavir bölgelerindeki varlığının tasfiyesi için de temas ve girişimlerimiz devam etmektedir” ifadesi yer aldı. Sunumda Davutoğlu, Kuzey Irak yönetimiyle PKK konusunda yürüttükleri görüşmelerle ilgili olarak da “Temaslarımız sonucunda tüm üst düzey IKBY yetkililerinin PKK konusunda daha net bir söylem benimsedikleri ve terör örgütüne silah bırakması yönünde çağrılarda bulundukları görülmüştür” bilgisini verdi.

Roj TV gitti, Sterk ve Nevruz TV geldi

Yıllarca Danimarka’dan yayın yapan Roj TV’nin kapatılması için mücadele veren Dışişleri, şimdi de bu kanalın İsveç ve Norveç’teki uzantılarına karşı harekete geçti. Roj TV’nin Ağustos ayında aldığı iflas kararının ardından ana şirketi Mezopotamya Yayıncılık’a bağlı Nuçe TV ve MMC yayınlarını durdurduğunu belirten Davutoğlu, “PKK, özellikle Norveç’ten yayın yapan Sterk TV ile İsveç’teki Nevruz TV yoluyla propaganda faaliyetlerini sürdürmektedir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler