Pakistan'da NATO tırlarına engel

Eski kriket otuncusu İmran Han'ın başını çektiği göstericiler insansız hava araçlarıyla yapılan saldırıları peotesto etmek için NATO'nun malzeme tırlarının önünü kesti.

Yayınlanma: 25.11.2013 - 13:22
Abone Ol google-news

Pakistan'da insansız hava araçlarıyla yapılan saldırılara karşı yapılan eylemlere bir yenisi daha eklendi. Pakistanlı eski kriket yıldızı, şimdi ise politikacı olan İmran Han'ın başını çektiği grup Afganistan'a malzeme götüren NATO kamyonlarının önünü kesti.

Haftasonu yapılan eylemde Han, iki gün kamyonların kullandığı ana yolda oturma eylemi yaptı. Eyleme çoğunlukla Pakistan Adalet Hareketi Partisi'nin genç üyeleri ilgi gösterdi. Göstericiler parti bayraklarını sallayıp şarkılar söyleyerek insansız hava araçlarının saldırılarının durdurulmasını istedi.

İnsansız hava araçlarıyla yapılan saldırları onaylanlara tepki gösteren Han "İnsansız hava araçlarının saldırısı durana kadar protestolarımızı durdurmayacağız" dedi. Protestolar geçen ay Pakistan Talibanı lideri Hekimullah Mesud'a yapılan suikast sonrası daha da arttı. Mesaud Kuzey Veziristan eyaletinin Danday Darpakhel bölgesindeki evinde öldürüldü. Han, NATO levazımını durdurmanın CIA'nin saldırılara son vermesi için baskı olduğunu belirtti.

Han ve diğer Pakistanlı siyasiler Mesud'un öldürülmesinin Taliban ile yapılan barış görüşmelerini sabote etmek amacıyla "kasıtlı" yapıldığını ileri sürüyor. Han kalabalığa yaptığı konuşmada "Barışa doğru gidiyorduk. Taliban ilk kez siyasi iktidarla görüşmeye hazırdı. İnsansız hava aracı sadece Hekimullah Mesud'u öldürmesi, o aynı zamanda barış sürecimizi de öldürdü" dedi. Mesud'un ölümünden sonra Pakistan Talibanı'nın yeni lideri Molla Fazullah olmuş ve hükümetle yapılan müzakerelere girmeyeceğini söylemişti.

Kalabalık Peşaver'deki değişik yerlerde oturma eylemi yaptı. Pakistan'da İngilizce yayın yapan Dawn gazetesi Han'ın partisinin üyelerinin kamyon sürücülerini taciz etmeye başladığını, bazılarının kamyonlardan dışarı çıartıldığı, konvoylarına hasar verildiği ve hatta bir şoförün dövüldüğünü yazdı. Aynı zamanda Han'ın İslamcı müttefiki Cemaat-i İslami kamyonların yolculuğa başladığı Karaçi'de binlerce kişinni katıldığı bir gösteri yaptı.

Han ve taraftarlarının protestolarını ne zamana kadar sürdüreceği net değil. İslamabad'dan Peşaver'e giden 30 yaşındaki yazılım mühendisi Aşgar Can "Biz ne kadar gerekiyorsa o kadar burada duracağız" dedi. Partini başka bir üyesi Seyifullah Niyazi "ABD insansız hava araç saldırılarını durdurana kadar tüm NATO levazım kamyonlarını durduracağız" dedi.

Ancak Han'ın bu çıkışı Başbakan Navaz Şerif tarafından destek bulmadı. Şerif bu tür hareketlerin dünya ile ilişkilerini zedelediğini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler