Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104. yılı

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104’üncü yıldönümü nedeniyle tarihi Gelibolu Yarımadası’nda bugün törenler düzenlenecek.

Yayınlanma: 17.03.2019 - 21:48
Abone Ol google-news

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104. yıldönümü bugün yurt genelinde etkinliklerle kutlanacak, şehitler de anma törenleriyle anılacak. Gelibolu Yarımadası’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar, yabancı heyetler ve yurttaşlar Şehitler Abidesi’ndeki törende bir araya gelecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca açılan yarışmayla belirlenen proje kapsamında yapımına 2014’te başlanan Troya Müzesi ve Hisarlık Tepe mevkisinde yapımı tamamlanan Şehitler Abidesi Camisi de törenle açılacak.

3 bin kişilik tribün

Mehmetçik’in “Çanakkale geçilmez” destanını yazdığı bölgede, bu büyük zaferin 104. yılında yapılacak törenler için karşılama ekipleri de hazırlıklarını tamamladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanlığı koordinesindeki 210 kişilik ekip, tören öncesi hazırlık çalışmalarını titizlikle yürüttü. Tören için, alana 3 bin kişilik portatif tribün, protokol çadırı, ses sistemleri ve iki büyük ekran kuruldu. Bölgede peyzaj düzenlemesi yapılmasının yanı sıra belirlenen kısımlar yeşillendirildi. Şehitler Abidesi çevresine 15 bin kırmızı ve beyaz şakayık dikildi. Gelibolu Yarımadası’nda bugün yapılacak törenlerde devlet büyükleri, jandarma bünyesinde özel yetiştirilmiş 6 atın da yer aldığı birlik tarafından karşılanacak. Özel eğitimli atlar, heybetli görünümüyle dikkati çekiyor.

‘Buraya gözümüz gibi bakıyoruz’

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “Çanakkale, bizim ortak değerimiz. Bu hassasiyetle buraya gözümüz gibi bakıyoruz. Yoğun katılımla, Çanakkale Zaferi’nin 104. yıl dönümünü büyük bir onur ve gururla kutlamaya hazırız” dedi.

Troya Müzesi resmi açılışa hazır

Yapımına 2014’te başlanan ve 5 bin yıllık geçmişe sahip Tevfikiye köyü sınırlarındaki Troya Müzesi’nin resmi açılışı da bugün yapılacak. 3 bin metrekarelik sergi salonları dahil 12 bin 750 metrekare kapalı alandan oluşan müze, yaklaşık 75 milyon liraya mal oldu.

‘1915’li tıbbiyelilerin tamamı şehit düştü’

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, “1915 yılında Tıbbiye’ye kaydolan 1. sınıf öğrencilerinin tamamı Çanakkale’de şehit düştü ve bu nedenle de Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane 1921 yılında hiç mezun veremedi” dedi.

Şehit ve gaziler için yürüdüler

Antalya Muratpaşa Belediyesi Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezleri (ASSİM) bünyesinde bulunan spor platformu düzenlendiği etkinlikle Obruk Ormanı’nda gerçekleşen doğa yürüyüşü 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104. yılı nedeniyle şehit ve gazilere adandı. Ermenek Mahallesi’nde bulunan Obruk Ormanı’nda düzenlenen yürüyüş yaklaşık 2 saat sürdü. Yürüyüşün sonunda çektirilen hatıra fotoğrafında “Türk halkı şehitlerini asla unutmayacaktır” yazılı pankart açıldı. 

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler