İstanbul'da beş konsoloslukta 'sarı toz' alarmı

İstanbul'da başkonsolosluklara zarf içinde gönderilen "sarı toz" polisi alarma geçirdi. Bakırköy Dr. Sadi Konuk Devlet Hastanesi'nden yapılan açıklamada; aralarında Kanada Başkonsoloslu'nun da bulunduğu 12 kişinin "sarı toz" şüphesi üzerine gözlem altında bulunduğu açıklandı.

Yayınlanma: 24.10.2014 - 11:46
Abone Ol google-news

Almanya, Kanada, Belçika, ABD ve Fransa Başkonsolosluklarına içinde sarı renkli toz bulunan zarf yollandı. Başkonsolosluk görevlilerin durumu bildirmesi üzerine polis alarma geçti.

Konsolosluklarda 'sarı toz' alarmı - VİDEO

OLAY YERİNDEN İLK FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

İlk olarak Levent'te bir iş merkezinin 16. katında bulunan Kanada Başkonsolosluğu'na gelen AFAD görevlileri özel kıyafetle içeri girerek inceleme başlattı. Aynı ihbarların Almanya, Belçika, ABD ve Fransa Başkonsolosluklarına da gelmesi üzerine buralara da ekipler gönderildi. Başkonsolosluklarda inceleme sürüyor.

KANADA BAŞKONSOLOSU DA SARI TOZ ŞÜPHESİYLE GÖZLEM ALTINDA 

Bakırköy Dr. Sadi Konuk Devlet Hastanesi'nden yapılan açıklamada; aralarında Kanada Başkonsolosu'nun da bulunduğu 12 kişinin "sarı toz" şüphesi üzerine gözlem altında bulunduğu açıklandı.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Şefi Doç.Dr. Kadriye Yaşar Kart, şu ana kadar hastaneye 'sarı toz' vakasıyla ilgili 12 kişinin getirildiğini söyledi. Kanada Başkonsolosu'nun da şüphe üzerine getirildiğini aktaran Kart, “Öğlen saatlerinde, biri Kanada Başkonsolosu olmak üzere 12 hasta getirildi. Solunum yolu mikrobu alabilme ihtimaline karşı tüm enfeksiyon servisi ve göz servisi olmak üzere üçüncü kat boşaltıldı ve bu kat tamamen bu olayla ilgili getirilen hastalar için ayırıldı. Hastalar iki kişilik odalarımızdalar. Hastaların genel durumları iyi. İlk muayeneleri yapıldı" dedi.

'SONUÇLAR ÇIKANA KADAR HASTANEMİZDE MİSAFİR EDECEĞİZ'

Yapılan tetkik sonuçlarının beklendiğini kaydeden Kart, “Yatışları yapıldıktan sonra kan tetkikleri yapıldı ve akciğer filmi çekilmesi işlemleri yapıldı. Profilaktik tedavi dediğimiz tedavi işlemlerine başlandı. Panik dışında bir sıkıntıları yok. Genel durumları iyi. İhtiyaçları olan malzemeleri hastane olarak temin ettik. Hastalar endişeliler. Toz dediğimiz maddenin tetkik sonucunu bekliyoruz. Tektik sonuçları çıkana kadar hastanemizde kendilerini misafir edeceğiz" diye konuştu.

'Sarı toz' şüphesiyle ambulansla getirilen konsolosluk çalışanlarının hastanenin enfeksiyon kliniği bölümünden içeriye alındığı görüldü. Öte yandan, hastane personelinin de maske taktığı gözlemlendi.

AFAD'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Kanada Başkonsolosluğu'nda zarf içindeki sarı tozla ilgili incelemesini sürdüren Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada şöyle denildi:

"Kanada'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda açılan bir zarfın içinden sarı renkte toz maddesi çıkması üzerine AFAD Kimyasal, Biyolojik, Radyoloji ve Nükleer (KBRN) ekipleri hızla olaya müdahale etti. KBRN ilk müdahale ekiplerinin olay yerine intikali sırasında, AFAD Merkez KBRN Ekibi koordinasyonu sağlayarak konsolosluk yetkililerine alınması gereken ilk tedbirler hakkında bilgi verdi. Olay yerine ulaşan İstanbul İl AFAD KBRN ekipleri, şüpheli zarfı prosedürlerine uygun olarak gerekli işlemlere tabi tuttu"

"ALAN VE KİŞİ DEKONTAMİNASYON İŞLEMLERİ DEVAM EDİYOR"

"Zarfın açıldığı odanın havalandırma sistemi kapatılarak maddeyle temasa geçmiş olabilecek kişilerin kattan ayrılmamaları sağlandı; çapraz kontaminasyon engellendi. Başkonsolosluktan alınan bilgiye göre; zarfı açan 1 kişi doğrudan, aynı ortamda bulunan 6 kişi ise dolaylı olarak maddeye maruz kaldı. Olay yerine ulaşan KBRN İlk Müdahale Ekipleri numune alma işlemini tamamladı; alan ve kişi dekontaminasyon işlemleri ise devam ediyor. Olay yerinde hazır bulunan UMKE Ekipleri, madde ile temasa geçmiş olabilecek kişilere gerekli tıbbi desteği sağlamaktadır. İstanbul İl AFAD KBRN ekibi tarafından alınan numunelerin güvenliği sağlandı ve Ankara'da Hıfzısıhha laboratuvarlarında incelenmek üzere Sağlık Bakanlığı ekiplerine teslim etti"

ALMANYA BAŞKONSOLOSLUĞU'DA SARI TOZ PANİĞİ

"Sarı toz" paniği nedeniyle Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl saat 16.40 sıralarında Gümüşsuyu'ndaki Almanya Başkonsolosluğa geldi.

Beyoğlu Gümüşsuyu'ndaki Almanya Başkonsolosluğu'na sabah saatlerinde içinde "sarı toz" bulunan bir zarf geldi. Konsolosluk yetkilileri durumu polis ekiplerin bildirdi. Kısa sürede konsolosluğa gelen polis ekipleri buraya emniyet şeridi çekti. Daha sonrasında konsolosluk binası boşaltılarak, içeride inceleme çalışmaları başlatıldı. Konsoloslukta çalışan bir kadın, "Bize mail atıldı ve çok acil bir şekilde konsolosluğu boşaltmamız söylendi. Çantalarımız dahi alamadan konsolosluktan bizi çıkarttılar. Ne olduğunu bilmiyoruz. Çalışma başlatıldı" dedi.

Kanada ve Belçika konsolosluğunda da benzer olaylar yaşandı.

ŞİŞLİ BELEDİYE BAŞKANI

Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü öğlen saatlerinde Almanya Başkonsolosluğu'na geldi. Konsoloslukta ki güvenlik önemlileri nedeniyle içeriye alınmadı. İnönü daha sonra konsolosluktan ayrıldı.

İLAÇLAMA ÇALIŞMALARI BAŞLADI

AFAD ve UMKE ekipleri, diğer konsolosluklardaki incelemelerin ardından, saat 15.30 Almanya Başkonsolosluğuna geldi. Özel koruyucu kıyafetler ve gaz maskesi giyen ekipler konsolosluk içinde ve bahçesinde ilaçlama çalışmaları yaptı. Konsolosluk önündeki güvenlik şeritleri kaldırıldı. AFAD ve UMKE ekipleri yaklaşık 1 saat çalışma yaptıktan sonra saat 17.10 sıralarında konsolosluktan ayrıldılar.

ALMAN BÜYÜKELÇİ BAŞKONSOLOSLUĞA GELDİ

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl de saat 16.40 sıralarında Gümüşsuyu'ndaki Almanya Başkonsolosluğa geldi. Konsolosluk kapısında aracından inen büyükelçi yürüyerek binaya girdi. Büyükelçi halen konsolosluk binasında.

ABD BAŞKONKOLOSLUĞU'NDA DA SARI TOZ ALARMI

Kanada, Belçika ve Almanya'nın İstanbul başkonsolosluklarına gönderilen "sarı toz" bulunan zarftan, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'na da gönderildiği öğrenildi. Bugün İstinye'deki ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'na içinde sarı toz bulunan zarf ulaşırken, Türk ve Amerikan yetkililer, zarfla ilgili gerekli çalışmaları yaptı. Başkonsolosluğun çalışmalarında herhangi bir aksama yaşanmadığı belirtildi. Öte yandan, zarflara yönelik tedbirlerin artırıldığı öğrenildi.

FRANSA BAŞKONSOLOSLUĞU'NDA DA 'SARI TOZ' PANİĞİ

Belçika, Kanada, Almanya ve ABD konsolosluklarına zarf içinde sarı renkte toz maddesi gönderilmesinin ardından aynı zarftan Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na da geldiği ortaya çıktı. Konsolosluğa bırakılan zarf inceleme altına alındı. Zarfı alan konsolosluk görevlileri, durumu polise bildirdi. AFAD ve UMKE ekipleri Konsolosluğa geldi. Zarfı, teslim alan ekipler, incelemek üzere götürdü. Öte yandan konsolosluğa gelenler, görevliler tarafından kapıdan geri çevrildi.

PTT'NİN GALATASARAY ŞUBESİNDE İNCELEME YAPILDI

PTT'nin Galatasaray şubesine gelen AFAD ve UMKE ekipleri, postanede şüpheli zarf olup olmadığına yönelik inceleme yaptı.

Şubeye saat 17.30 civarında intikal eden İstanbul İl AFAD Kimyasal, Biyolojik, Radyoloji ve Nükleer (KBRN) ile Sağlık Bakanlığı Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri, postanede incelemede bulundu.

Yaklaşık 20 dakika süren incelemenin ardından ekipler, herhangi bir şüpheli paket ya da zarfa rastlanmadığından postane şubesinden ayrıldı.

Uygulamanın, posta kutusu bulunan yerlere yönelik genel bir incelemenin parçası olduğu öğrenildi.

Öte yandan, Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, konsolosluklara bu tür zarflar konusunda dikkatli olunması yönünde uyarıda bulunuldu.

SAĞLIK BAKANLIĞI: 16 KİŞİ ŞÜPHELİ TOZ MADDEYE MARUZ KALDI

Sağlık Bakanlığı, Kanada Konsolosluğu'ndan 10 kişi (2'si üst düzey yetkili, 8 çalışan), Belçika Konsolosluğu'ndan 4 kişi ve Almanya Konsolosluğundan 2 kişi olmak üzere toplam 16 kişinin şüpheli toz maddeye maruz kaldığını açıkladı.

Hastalarımızın genel durumları iyi. Şüpheli maddeyle ilgili olarak kesin sonucu çıkana kadar izole bir odada gözlem altında tutulacaklar. Numune sonuçlarının 27 Ekim 2014 Pazartesi günü açıklanmasını planlanlıyoruz.

İSTANBUL VALİLİĞİ'NDE AÇIKLAMA

İstanbul Valiliği sabah saatlerinde konsolosluklarda başlayan 'sarı toz' alarmı hakkında açıklama yaptı. Valilik, sabah saatlerinde İstanbul’da bulunan Kanada, Belçika, Almanya, ABD ve Fransa Başkonsolosluklarına gönderilen zarfların içinde şüpheli toz görüldüğü bilgisinin alınması üzerine İstanbul AFAD Kimyasal, Biyolojik, Radyoaktif ve Nükleer (KBRN) ekipleri tarafından gerekli çalışmalar başlatıldığını belirtti.

Çalışmalar kapsamında, Kanada, Belçika ve Almanya Başkonsolosluklarında mekân ve personel dekontaminasyonun tamamlandığı birilerek şu ifadeler yer verildi: "Kanada Başkonsolosluğundan 8, Belçika Başkonsolosluğundan 2 ve Almanya Başkonsolosluğundan 4 kişi kontrol amacıyla Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilmiştir. KBRN ekipleri halen Fransa Başkonsolosluğunda dekontaminasyon çalışmalarına devam etmektedir. ABD Başkonsolosluğundaki şüpheli zarf, Başkonsolosluk personeli tarafından izole bir şekilde açılmadan muhafaza edilmekte olup Fransa Başkonsolosluğundaki işlemlerin bitmesini müteakip KBRN ekipleri tarafından gerekli çalışmalar yapılacaktır. Sağlık ekipleri olay yerine yönlendirilmiştir. Çalışmaların tamamlandığı Başkonsolosluklardaki numuneler usulüne göre numune kabına alınarak sağlık ekiplerine incelenmek üzere teslim edilmektedir. Numuneler üzerinde yapılacak araştırmalar sonuçlanınca kamuoyu ile paylaşılacaktır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler