Yine ‘fıtrat’ cinayeti

Soma’dan 5 ay sonra yine maden faciası yaşandı 18 işçi maden ocağında su altında mahsur kaldı.

Yayınlanma: 28.10.2014 - 21:58
Abone Ol google-news

Karaman’ın Ermenek ilçesinin Güneyyurt beldesine bağlı Pamuklu Köyü yakınlarındaki Has Şekerler Madenciliğe ait kömür ocağında galeriyi su basması sonucu 18 işçi mahsur kaldı. Maden ocağında yaşam odası olmadığı belirtilirken, madenciler için umutların tükendiği ifade edildi. Karaman’ın Ermenek ilçesinin Güneyyurt beldesine bağlı Pamuklu Köyü yakınlarındaki Has Şekerler Madenciliğe ait kömür ocağında saat 12.15 sıralarında galeriye su sızmaya başladı. Su 1 dakika içinde 50 metre yükseldi. Diğer galeride bulunan yaklaşık 40 işçi kendi imkanlarıyla kurtulurken, eksi 350 kodda göçük altında kalan işçiler, mahsur kaldı. İşçilere, 3 bölgeden oksijen verilirken, Konya, Karaman, Zonguldak ve Ankara’dan AFAD ve TTK kurtarma ekipleri yola çıktı. Ekipleri, Genelkurmay Başkanlığı’na ait helikopterler bölgeye taşıdı.

Karaman Valisi Murat Koca, Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesindeki kömür ocağında işçilerin mahsur kaldıklarını belirterek, “Olay yeraltındaki biriken suyun galeriyi işgal etmesi. Mevcut çalışılan galerinin bir kısmını işgal etmesi. Şu anda 20 işçimiz çalışılan bölümde. diğer galeride olanlarda sıkıntı yok. 40’ın üzerinde arkadaş vardı. Onlar çıktı, 20 arkadaşımız yeraltında” dedi.

Yaşam odası yok

Maden ocağı yetkilisi Şahin Uyar olaya ilişkin yaptığı açıklamada, “12.15 sularında meydana geldi. 18 kişi içeride. 350 metre derinlikte. Maskeler 2 saat dayanabilir. Kaçabilecekleri 50 metre yukarıda 2 yer var. Boğulmuş olabilirler. Ani gelen bir su” dedi. Madende yaşam odası olmadığını
açıklayan Uyar, “Küçük madende yaşam odası kuralı yok. Yaşam odası olsa da bir şey fark etmiyor. Yaşam odası olsa da ani bir olayda yapabilecekler bir şey yok” dedi.

MADENİN ÖNÜNDEN İLK FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Maden ocağında göçük: 18 işçi mahsur - VİDEO

Başımız sağolsun

Uyar katıldığı televizyon programında da, içeride kendi yakınının da bulunduğunu belirterek, “Başımız sağ olsun. Hani bir laf varya kaçanın anası ağlamaz diye bazı arkadaşlarımız
kaçar, bazıları da ne olacak der. Vahim bir olay olmuş keşke olmasaydı” dedi.

Milyon metreküp su doldu

İçeriye dolan suyun boşaltıldığını ifade eden Uyar, “Suyu boşaltmak en mantıklısı. Bu mavi borularla sular çekiliyor. Su indikçe borular aşağı doğru itiliyor. Arkadan gelen suyun miktarına bağlı. Buradaki mühendislerin söylediğine göre milyon metreküp su var diyorlar. Bu bir iki gün sürebilir. Tersine galeriye kaçmışlarsa kurtulma şansları çok yüksek. Çalışılıp kömürler alındığı için su birikiyor. Maden kanunu var. Gideceği zaman, 15 metre öncesine sondaj yapılmak zorunda. Orada da böyle bir sondaj yapıldı mı yapılmadı mı bilmiyorum” diye konuştu. Bölgeye hareket eden Enerji Bakanı Taner Yıldız yaptığı açıklamada, “350 metre derinlikte, 50 metrelik su altında kaldılar. Maskeler 2 saat dayanabilir. Kaçabilecekleri 50 metre yukarıda 2 yer var. Boğulmuş olabilirler. Ani gelen bir su” dedi.

Kaçanın anasıağlamaz

Soma’daki faciadan sonra dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan “Bu işin fıtratında kazalar ve ölüm var” açıklaması yapmıştı. Maden ocağı yetkilisi Şahin Uyar’ın da “Başımız sağ olsun. Hani bir laf varya kaçanın anası ağlamaz. Bazı arkadaşlarımız kaçar, bazıları da ne olacak der” sözleri kan dondurdu. Yetkili, su gelince bazı işçilerin “Sudan kaçılır mı, niye kaçıyorsunuz” dediğini de iddia etti. Uyar, “Bütün denetlemelerden geçer not almış mıydınız?” sorusuna “Kapama kararı yoktu. Yasa sonrası 1 ay boyunca ocak kapalı kalmıştı. İşçilerle konuşuldu, onlar tamam dedikten sonra 15 gündür faaldi. Geçmişte ölümlü bir kaza yok. Bütün denetlemeleri yapılmış
bir işletme” diye konuştu.

Yine taşeron

Facianın meydana geldiği kömür ocağı Ermenek Cenne Linyit Kömür İşletmesi tarafından işletiliyor. Cenne Linyit Kömür İşletmesi içerisinde toplam 4 taşeron şirket ve 800 işçi çalışıyor. Ocakta Cenne’nin taşeron şirketi Has Şekerler faaliyet gösteriyor. 1976yılında kurulan Ermenek Cenne Linyit Kömür İşletmesi’nin kurucu ortakları Hüseyin Hüsnü Özbey, Hasan Özbey, Mehmet Uyar,Hasan Uyar, İbrahim Uyar, Sami Bağcacı, İbrahim Dabak, Abdullah Zeybek ve Mehmet  Zeybek. Şirketin kurucu ortakları arasında yer alan Mehmet Uyar, Hasan Uyar ve İbrahim Uyar’a ait Uyar Madencilik Soma Darkale’de de faaliyet gösteriyordu. Uyar Madencilik’e ait Soma’daki ocak ölümlü kazanın ardından Kasım 2013’de kapatılmıştı. Ancak işçilerin ücret ve tazminatları ödenmemişti. Konuyu Meclis gündemine de getiren CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Uyar Madencilik’in Darkale’deki faaliyetlerinin sonlandığını, ancak başka yerlerde faaliyetlerine devam ettiğini ifade etmişti. Özel, Uyar Madencilik’in AKP tarafından korunup kollandığına da dikkat çekmişti.

Maden ocağında göçük: 20 işçi mahsur - FOTO GALERİ

CHP heyeti gitti

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu başkanlığında bir heyetin, işçilerin mahsur kaldığı Ermenek’e gitmeküzere görevlendirildiğini bildirdi.

Erdoğan valiyi aradı

Cumhurbaşkanı Recep TayyipErdoğan, Karaman Valisi Murat Koca’yı arayarak olayla ilgili bilgi aldı ve mahsur kalan işçilerin kurtarılması için tüm imkanların seferber edilmesini istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler