'AKP kapatma sopasını gösterdi'

HDP'ye göre Arınç, kendileri hakkında açılacak davaya zemin hazırlıyor.

Yayınlanma: 04.11.2014 - 18:04
Abone Ol google-news

 

Çözüm sürecindeki kriz aşılmamışken, hükümetin sürecin askıya alınması sinyali vermesinden sonra parti kapatma söylemini kullanması HDP’de “AKP kapatma sopasını gösteriyor” diye yorumlandı. AKP’nin seçim hesabı yaparak gerginliği sürdüreceği değerlendirmesi yapılan HDP’de son Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında ortaya çıkan legal görünümlü illegal yapılar ifadesiyle HDP’nin olası kapatma girişimine ortam hazırlandığı yorumu yapılıyor. HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, MGK’de HDP’nin kapatılmasına yönelik kararlar alındığını belirterek “Bu kararlar Türkiye’yi felakete sürükleyecek kararlardır” dedi.

Kobani eylemlerinden sonra hükümetin HDP’yi suçlamasıyla başlayan gerilim çözüm sürecinde bugüne kadar yaşanan en büyük krizlerden birine neden oldu. Yaklaşık iki yıl boyunca çözüm için görüşmeler yürüten hükümet ve HDP özellikle son iki haftadır birbirlerine sert eleştiriler yöneltmeye başladı. Artan gerilim nedeniyle Ankara’da çözüm süreci kapsamında yapılan rutin görüşmeler kesildi. Bu durum, yasal değişiklik ve çalışmaların yapıldığı çözüm sürecinin geleceğini de tartışmalı hale getirdi.

Üstü kapalı kapatma tehdidi

Kobani eylemleri nedeniyle AKP’nin HDP’yi hedef aldığı açıklamalar, çözüm sürecinin devam etmemesi yönünde mesajlara döndü. Hükümet önce sürece muhtaç olunmadığı ve HDP heyetinin İmralı ile görüşmelerin kesilebileceği yönünde sinyaller verirken, bu kez de “parti kapatma” söylemi gündeme geldi. Hükümet Sözcüsü Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın önceki günkü Bakanlar Kurulu toplantısından sonra “Biz partilerin kapatılması taraftarı değiliz” derken, Kobani eylemlerinde çıkan olaylardan HDP’yi sorumlu tutması, HDP cephesinde “Gözdağı ve kapatma davası tehditi” olarak algılandı. HDP kanadında bu söylemin var olan gerilimi daha da artıracağı görüşü hâkim.

Kaplan: HDP’yi kapatma kararı alındı

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da dün Cumhurbaşkanlığı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda söz alarak MGK ve parti kapatma imasıyla ilgili konuştu. Kaplan, en son yapılan MGK toplantısında derneklerin, sivil toplum örgütlerinin, aydınların ve sanatçıların hedefe konulduğunu kaydetti. HDP’nin kapatılması konusunda kararlar alındığını kaydeden Kaplan,“Bu kararlar Türkiye’yi felakete sürükleyecek kararlardır. MGSB’yi Meclis’in bilmesi demokrasinin vazgeçilmezidir. Legal partilere sabotaj yapılacaksa, suikast yapılacaksa, ben bu siyaset belgesini istiyorum, MGSB’yi bize vereceksiniz” diye konuştu.

‘AKP seçim hesabı yapıyor’

HDP içinde AKP’nin bu tavrının seçim kaygısıyla yaptığı yorumları öne çıkıyor. AKP’nin HDP ile kamuoyu önünde kavga ederek haziranda yapılacak genel seçimlerde milliyetçi oyların partisine gelmesini amaçladığı dile getiriliyor. Çözüm sürecinde HDP’nin dışlanması ve partinin kapatılması tehdidiyle sindirilmesinin amaçlandığı ifade edilirken, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısından sonra açıklanan bildiride “legal görünümlü illegal yapı” ifadesiyle HDP’nin kapatılması için zemin hazırlandığı değerlendirmesi yapılıyor. MGK’de ele alınan Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin (MGSB) AKP’nin kendisine tehdit olarak gördüğü unsurlara göre revize edildiği, HDP’nin de dolaylı olarak bu belgede tehdit unsuru olarak gösterildiği kaydediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler