Unutulmaz işçi önderi Kemal Türkler anılıyor

DİSK’in kurucusu ve ilk genel başkanı, T. Maden İş Genel Başkanı, Türkiye işçi sınıfının unutulmaz önderlerinden Kemal Türkler için katledilişinin 39. yılında, bugün saat 11.00’de Topkapı’daki mezarı başında anma töreni düzenleniyor.

Yayınlanma: 21.07.2019 - 22:43
Abone Ol google-news

15 Temmuz 1966’da DİSK’i kurdu.

Türkiye işçi sınıfının önemli isimlerinden, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) kurucu genel başkanı, unutulmaz işçi önderi Kemal Türkler, bugün mezarı başında ziyaret edilecek. 39 yıl önce bugün, uğradığı silahlı saldırıyla katledilen Türkler, 1926’da Denizli’de yoksul bir ailenin ilk çocuğu olarak doğdu. İlkokul çağından sonra, genç yaşta terzi çırağı olarak çalışmaya başladı. Gömlek ustalığı, ayakkabıcı çıraklığı gibi çeşitli işlerde de çalıştı. Bu dönemde işçi haklarıyla ilgili fikirleri şekillendi.
Denizli Tavas’ta bir yıl devlet memuru olarak görev yaptı. 1947’de İstanbul Hukuk Fakültesi’ne kaydoldu. Bu dönemde hayatını Bakırköy Emayetaş Fabrikası’nda işçilik yaparak kazandı. Sendikal yaşamı da bu iş sayesinde başladı.
1949’da Türkler’in ailesi, babasının sağlık sorunu dolayısıyla İstanbul’a taşındı. Türkler, hukuk fakültesinden 3. sınıfta ayrılmak zorunda kaldı.

Sendikal mücadele
13 Eylül 1953’te Maden İş Sendikası’nın Bakırköy Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. 19 Mart 1954’te yapılan genel kurulda Maden İş Sendikası’nın sekreterliğine getirildi. Yine aynı yıl, sağlık sorunları nedeniyle genel başkanlık görevinden ayrılan Yusuf Sıdal’ın görevini üstlendi. Böylece 1958’de Türkiye Maden İş Sendikası, Türkiye genelinde örgütlenmeye başladı.
9 Ekim 1960’ta Türkiye Maden İş Sendikası, Milletlerarası Maden İşçileri Sendikaları Federasyonu’na üye oldu. Türkler, 1961’de Türkiye İşçi Partisi kurucuları arasında yer aldı.
15 Temmuz 1966’da diğer sendikacılarla birlikte Sendikalararası Dayanışma Anlaşması adı verilen bir karara imza attı. Bunun sonucunda, MADEN İŞ, BASIN İŞ, LASTİK İŞ, GIDA İŞ 15 Ocak 1967’de Türk-İş’ten ayrılıp DİSK’i kurdular. Bu tarihte Maden İş Sendikası’ndan Türkler, Lastik İş Sendikası’ndan Rıza Kuas, Maden İşçileri’nden Mehmet Alpdündar, Basın İş’ten İbrahim Güzelce, Gıda İş’ten Kemal Nebioğlu, DİSK yönetim kuruluna seçildi.
22 Temmuz 1980’de İstanbul’daki evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu vurularak öldürüldü. Cenazesi Topkapı Mezarlığı’na defnedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler