Aksoy mücadeleyi kazandı

Konya Selçuk Üniversitesi’nde barış bildirisine imza atmadığı halde hakkında “terör” soruşturması açılarak ihraç edilen Mustafa Aksoy, başsavcılığın kararı üzerine işine geri dönmek için üniversiteye dilekçe verdi.

Yayınlanma: 03.08.2019 - 20:19
Abone Ol google-news

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, Konya Selçuk Üniversitesi’nde barış bildirisine imza atmadığı halde hakkında “terör” soruşturması açılarak ihraç edilen Mustafa Aksoy hakkında takipsizlik kararı verdi.
Konya Selçuk Üniversitesi’nde 8 Temmuz 2018’de çıkarılan KHK’ye kadar araştırma görevlisi olarak çalışan Mustafa Aksoy ile ilgili “silahlı terör örgütüne üye olmak”, “terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı. Konya Üniversitesi ise Aksoy hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın takipsizlik kararında Aksoy’un Twitter, Facebook paylaşımları ve savunmasına yer verilerek İnsan Hakları ve Ana Hürriyetlerini Koruma Sözleşmesi’nin (AİHS) iç hukukta uyulması zorunlu bir parçası haline geldiğine değinildi. İfade hürriyetinin bilgi verme ve bilgi edinme hürriyetinin sözleşmenin 10. maddesinde düzenlendiği belirtilerek “Maddenin birinci fıkrasında ‘herkes ifade özgürlüğü hakkına sahiptir. Bu hak kamu makamlarının müdahaleleri olmaksızın ve ülke sınırları gözetilmeksizin, kanaat özgürlüğünü, haber ve görüş alma ve de verme özgürlüğünü de kapsar’ denilmektedir” ifadelerine yer verildi.

AİHM’ye atıf
Kararda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ifade özgürlüğüne ilişkin kararlarına da atıfta bulunularak kamuoyunu ilgilendiren sorunların kamuya açık olarak tam bir serbestlik içerisinde tartışılabilmesi, şiddete teşvik eden eylemler hariç bu tartışmaların maksimum seviyeye çıkarılması vurgulandı. Ardından, “AİHM kararlarında ifade hürriyetinin iki istisnası olduğuna işaret edilmektedir. Birinci istisnai şiddeti teşvik edici ve övücü söylemler, ikinci istisna ise azınlıklara karşı nefret söylemidir. Bunun için önce yazı veya sözün içeriğine bakılmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 13, 14, 25, 26 ve AİHS’in 9/2, 10/2, 17. maddeleri birlikte değerlendirildiğinde devlet yahut halkın bir bölümü için rahatsız edici, hoşa gitmeyen, kural dışı, endişe verici, fakat şiddet ve şiddeti kışkırtıcılığı içermeyen nitelikteki, sözler de ifade hürriyeti kapsamına girer” denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler