Çalışanların zorunlu BES’te kalma süresi uzatılıyor

2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı yayımlandı. Yurtiçi tasarruflardaki artış emekçinin sırtından sağlanacak.

Yayınlanma: 04.11.2019 - 23:04
Çalışanların zorunlu BES’te kalma süresi uzatılıyor
Abone Ol google-news

Devasa bütçe açığını kapatamayan, kaynak bulmakta da zorlanan hükümet, niyetini yıllık programda açık etti.

2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Programda, Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) genişleyecek olması dikkat çekti. “Yurtiçi tasarrufları artırmaya yönelik” olduğu belirtilen bu adımlar çerçevesinde, zaten zar zor geçinen emekçilerin zorunlu BES kalış sürelerinin uzatılması yer aldı. Gençleri sistemde tutabilmek için ise yaşa göre devlet desteği verilecek. Sistemden çıkmadan birikimlerin bir kısmını çekebilmek için de düzenleme yapılacak.

BES, TES OLUYOR

BES’te fon büyüklüğü, devlet katkısı dahil 108 milyar liraya çıktı. Katılımcıların sistemden çıkışlarını önlemek için sağlık, evlilik, eğitim, mülk sahibi olma gibi ihtiyaçlar nedeniyle sistemden çıkmadan birikimlerinin bir kısmını çekme olanağı tanınacak. Zorunlu BES, sistemde kalış süresi ve fon tutarını artıracak şekilde yeniden düzenlenerek tamamlayıcı emeklilik sistemine (TES) dönüştürülecek. Bu sosyal tarafların mutabakatıyla yapılacak. Programda “sosyal taraflara” dikkat çekilmesi ve “fon tutarının artırılacağının” belirtilmesi, “kıdem tazminatı da TES’in içerisine alınacak” şeklinde yorumlandı. Emeklilik fonlarında oluşan kaynakların sanayinin büyümesine yönlendirilmesi teşvik edilecek. l ANKARA

İLACA 81.2 DOLAR 

Eğitim, sağlık, adalet, güvenlik, çevre, temel hak ve özgürlükler ile istihdam ve çalışma hayatı gibi başlıklarda amaç ve hedeflerin paylaşıldığı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı, 403 sayfadan oluştu. Geçen yıl kişi başı ilaç harcamasının 81.2 dolar olduğunun belirtildiği programda, Türkiye ilaç pazarının geçen yıl kutu bazında yüzde 3.5, değer bazında ise yüzde 26.2 büyüdüğü ifade edildi. 2016’da başlatılan çalışmalar kapsamında bugüne kadar maliyeti yaklaşık 3.7 milyar TL olan toplam 623 ilacın yerelleşme kapsamına alındığının aktarıldı. Turizme ilişkin de 2020’de turizm gelirinin 40.8 milyar dolara, yurtdışından gelen turist sayısının ise 51.1 milyona çıkarılmasının hedeflendiği belirtildi.




Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler