Mümtaz Hoca’yı yitirdik

Gazetemiz yazarı, anayasa hukuku profesörü, hocaların hocasını yarın uğurluyoruz.

Yayınlanma: 11.11.2019 - 23:14
Mümtaz Hoca’yı yitirdik
Abone Ol google-news

Anayasa hukuku profesörü, eski Dışişleri Bakanı ve gazetemiz yazarı Prof. Dr. Mümtaz Soysal, 90 yaşında yaşamını yitirdi. Rahatsızlığı nedeniyle bir süredir tedavi gören ve “hocaların hocası” olarak da tanınan, 1961 Anayasası’nın imza sahiplerinden Prof. Dr. Mümtaz Soysal, Beşiktaş’taki evinde dün yaşamını yitirdi. Soysal, yarın eşi Sevgi Soysal’ın da gömütünün bulunduğu Zincirlikuyu Mezarlığı’nda öğle namazının ardından toprağa verilecek.

KOMÜNİZM PROPAGANDASI...

1929’da Zonguldak’ta doğdu. Galatasaray Lisesi’ni 1949’da, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni de (SBF) 1953’te bitirdi. Fark dersi sınavlarını vererek 1954 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 1956’da SBF’de asistan olarak çalışmaya başladı. Anayasa hukuku profesörü olarak uzun yıllar ders verdi. 

1971’de de aynı fakültenin dekanlığına seçildi. 12 Mart muhtırasından sonra, 18 Mart 1971’de, dekanlığı sırasında, Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı’nca gözaltına alınıp tutuklandı. “Anayasa’ya Giriş” ders kitabında komünizm propagandası yapmakla suçlandı, 6 yıl 8 ay ağır hapis, 2 ay 20 gün Kuşadası’nda emniyet gözetimi altında bulundurulma ve kamu haklarından ebediyen mahrumiyete mahkûm edildi. 14.5 ay Mamak Cezaevi’nde kaldı. 

Soysal, Forum, Akis, Yön, Ortam gibi dergilerde, Yeni İstanbul, Cumhuriyet, Ulus, Barış, Milliyet ve Hürriyet gazetelerinde de yazarlık yaptı. 1991 seçimlerinde Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) listesinden TBMM’ye seçildi. Soysal, özellikle özelleştirme konusundaki yetki yasaları için AYM’ye yaptığı başvurularla koalisyon ortağı DYP’lilerin tepkisini çekti. Bu başvuruları sonucunda AYM tarihinde ilk kez bir yürütmeyi durdurma kararı verdi. Soysal, Murat Karayalçın döneminde kısa bir süre için dış-işleri bakanı olarak görev yaptı. 

1995’teki anayasa değişikliği çalışmaları sırasında özellikle DYP’li Coşkun Kırca ile tartışmalarıyla yine gündemde kaldı. Seçim yasasının AYM’ye götürülmesinde başrolü oynadı. CHP’den koptu, DSP saflarına geçti. 1995 genel seçimlerinde DSP’den Zonguldak milletvekili seçildi. Bülent Ecevit ve Rahşan Ecevit’le anlaşmazlığa düşerek, DSP’den ayrıldı. 2002’de Bağımsız Cumhuriyet Partisi’ni kurdu ve parti genel başkanı oldu. 

‘BÜYÜK BİLİM İNSANIYDI’

“Prof. Dr. Mümtaz Soysal, 1961 Anayasası’nın hazırlanmasından, Kıbrıs Türklerinin haklarına kadar Türkiye’nin ulusal çıkarları konusunda çok büyük hizmetler vermiş bir bilim insanıydı. Kendisiyle Kıbrıs Vakfı kapsamında çok uzun yıllar birlikte çalıştık. Türkiye’de ve yurtdışında KKTC konusunda uluslararası toplantılar düzenledik. Düşünce hayatımız açısından onun kaybı, büyük üzüntüye sebep oldu. Ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.”

HEP YURTSEVER

-KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı: Uzun yıllar, merhum Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’a Kıbrıs konusunda danışmanlık görevini yürütmüş, 27 Mayıs 1960 darbesi sonrası oluşturulan Kurucu Meclis’te Anayasa Komitesi’nde yer alarak 1961 Anayasası’nın hazırlanmasında etkin rol almış Anayasa Profesörü Mümtaz Soysal’ın vefatını üzüntüyle öğrenmiş bulunuyorum.

-Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Eski dışişleri bakanlarımızdan, değerli bilim adamı Prof. Dr. Mümtaz Soysal’ın vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendim. Başsağlığı diliyorum.

-CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç: Hocaların hocası anayasa profesörü ve eski dışişleri bakanı #MümtazSoysal’ı kaybettik. Hocamıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. 

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel: 12 Mart ara rejiminin cezalandırmaya çalıştığı Mümtaz Hoca, baskılarla akademinin susturulamayacağını kanıtlamış değerli bir bilim insanıydı.

-Eski CHP milletvekili Umut Oran: Mümtaz Soysal; aydın ahlakına sahip, tutkulu bir vatansever ve inançlı bir siyaset adamıydı.

-İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: Ülkemizin akademi ve siyaset dünyasında önemli çalışmalar yapan eski Dışişleri Bakanımız Prof. Dr. Mümtaz Soysal’ın vefat haberini üzülerek öğrendim.

-Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yılmaz Büyükerşen: Türkiye’de akademi ve siyaset dünyasında büyük bir iz bırakan eski Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Mümtaz Soysal’ı kaybettik. 

-Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş: Siyaset ve akademi dünyasında yapmış olduğu değerli çalışmalarıyla yakından tanıdığımız, eski Dışişleri Bakanımız Prof. Dr. Mümtaz Soysal’ın vefatını üzüntüyle öğrendim. 

-İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer: Anayasa hukuku konusunda Türkiye’nin önde gelen hocalarından, eski Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Mümtaz Soysal’ın vefatını üzüntüyle öğrendim. Yakınları, öğrencileri ve sevenlerine sabır diliyorum.

-Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan: Mümtaz Hocamız mülkiye yıllarımda hepimiz için bir efsaneydi. Onu dinlemek için sıraları, merdivenleri, amfileri ağzına kadar doldururduk. O da anayasa hukukunu disiplinler arası bir perspektiften, keyifle anlatırdı. Çok kıymetlimizdi. 

-Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin yayımladığı başsağlığı mesajında, “TGC Sedat Simavi Ödülleri Sosyal Bilimler Seçici Kurul üyelerinden Mümtaz Soysal’ın vefat ettiğini üzüntüyle öğrendik. Cemiyetimize 1994 - 2013 yılları arasında Sosyal Bilimler Seçici Kurul üyesi olarak hizmet eden Mümtaz Soysal’ın ailesine ve dostlarına başsağlığı diliyoruz” denildi.

-Beşiktaş Kulübü: Divan kurulu üyemiz, eski Dışişleri Bakanı ve anayasa hukuku uzmanı Prof. Dr. Mümtaz Soysal’ı her zaman saygıyla yâd edeceğiz.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler