Davutoğlu bu ne çelişki

Charlie Hebdo saldırısının ardından Paris’teki büyük mitinge katılan ancak Charlie Hebdo’nun son sayısından seçki yapan Cumhuriyet gazetesi için “İnanmayabilirsiniz. Basın özgürlüğü ile hakaret etme alçaklığını yan yana koymayız” açıklamasını yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu’na muhalefetten ve sivil toplum örgütlerinden tepki yağdı.

Yayınlanma: 15.01.2015 - 22:04
Abone Ol google-news

* CHP’nin kültür ve sanattan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, Davutoğlu’nun çelişkili tavrını anımsattı. Karakaş, “Herkesin benimsediği, herkesin alkışladığı görüşlerin açıklanması tam anlamıyla ifade özgürlüğünü anlatmıyor. Toplumun önemli kesiminin doğru bulmadığı, karşı çıktığı görüşlerin açıklanması ifade özgürlüğü sayılıyor bu çağda” dedi.

* CHP Grup Başkanvekili Engin Altay Davutoğlu’nun açıklamalarının kışkırtıcılık içerdiğine işaret etti. Davutoğlu’nun açıklamalarını “saldırma talimatı” olarak değerlendiren, bundan sonra yapılacak her türlü saldırının sorumlusunun da kendisi olacağını belirten Altay, “Keşke Başbakan bu hassasiyetini ‘Tayyip Erdoğan’ın üzerinde Allah’ın bütün vasıfları toplanmış’ diyen milletvekiline karşı gösterebilseydi. Keşke Başbakan, Bakara Suresi ile alay eden densiz Bakan’a bu dini hassasiyetini gösterebilseydi” dedi.

 

Sizin gibi düşünmeyenlerin özgürlüğü

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan’ın “Bu ülkede Hz. Peygambere hakaret edilmesine izin vermeyiz” diyerek olmayan bir düşman üretme çabasına girdiğini ifade etti. Oluç, Davutoğlu’nun açıklamasıyla gazetemiz Cumhuriyet’i kast ediyorsa bunun doğru olmadığını belirterek gazetenin yayımladığı seçkide ne Hz. Muhammet’e ne de herhangi bir inanca yönelik tahkir olduğunu kaydetti. Oluç, “Bu tutum bir dine veya inanca küfür olarak da algılanamaz. Koparılan yaygara tamamen politik amaçlıdır, yapaydır ve gerçeklikle alakası yoktur” dedi. Oluç, “Düşünce ve ifade özgürlüğü sizin gibi düşünmeyenlerin özgürlüğüdür. Basın özgürlüğü, iktidar sahiplerinin beğenmediklerini de yayımlama özgürlüğüdür” diye konuştu.

* HDK Eş Sözcüsü ve Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, “Cumhuriyet’in Charlie Hebdo’dan yaptığı seçkide hiçbir dini, herhangi bir peygamberi -bu arada- Hazreti Muhammet’i herhangi bir biçimde incitecek, Müslümanların duygularını incitecek bir çizgiye, yazıya, görüşe yer vermediğini gördüm” dedi. Davutoğlu’nun kendisini “İslamın koruyucusu” ilan ettiğini dile getiren Kürkçü, “Devletin devreye girerek taraflardan birinin yanında yer alması laiklik ilkesinin ayaklar altına alınması demek” dedi.

 

Son hedefleri

Ankara Barosu yazılı açıklama ile Cumhuriyet’in dağıtım araçlarının polis tarafından aranmasına tepki gösterdi. Aramanın yargı kararına dayanmadığına işaret eden Baro, “Henüz yayımlanmamış bir gazeteye, dağıtım aşamasında, tüm hukuk kuralları hiçe sayılarak yapılan bu fiili gece yarısı baskını, ciddi bir sansür girişimi olarak nitelendirilmelidir” değerlendirmesini yaptı.

 

‘İleri demokrasi’ şaşırtmadı

Türk Hukuk Kurumu Başkanı Sabih Kanadoğlu da gazetenin dağıtımının engellenmeye çalışılmasını Anayasaya ve Basın Yasası’na aykırı olarak değerlendirdi ve sansür niteliğinde olduğunu belirtti. Kanadoğlu, “Siyasi iktidarın ‘ileri’ demokrasisinde bu tür olayların şaşırtıcı bir yönü yoktur. Asıl şaşırtıcı olan basın özgürlüğünü hedef alan girişime karşı bir kısım medyanın
takındığı tutumdur” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler