CHP’de Soma çatlağı

Manhattan İstanbul’un yeni planına, AKP ve CHP grubu evet oyu verirken, CHP’li iki meclis üyesi ret oyu kullandı.

Yayınlanma: 16.01.2015 - 22:37
Abone Ol google-news

Gökdelenleri ile New York’un Manhattan bölgesine benzetilen İstanbul Maslak’ın küçük ölçekli yeni uygulama imar planları kabul edildi. AKP ve CHP grubunun evet oyu verdiği yeni plana CHP’li meclis üyeleri Hüseyin Sağ ile Hakkı Sağlam ‘ret’ oyu verdi. Soma Holding’in hisselerinin de bulunduğu Spine Tower’ın bölgede olması nedeniyle yeni plana ret oyu veren Sağ, “Bu şirket rant uğruna 301 işçinin ölümüne yol açmıştır. Bu plan ah’lı bir plan değişikliğidir” dedi.

Şişli’ye bağlı iken 2012’de Sarıyer’e bağlanan Maslak bölgesi için hazırlanan yeni uygulama imar planı dün İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde (İBB) görüşüldü. Daha önceki planlar mahkeme tarafından iptal edilmişti. Planın, İBB’ye aylar öncesinden geldiği ve CHP Grubu içinde fikir ayrılıkları yaşanması nedeniyle İBB Meclis’ne gelmediği öğrenildi.

 

‘Bu plan ‘ah’lı”

İBB Meclisi’nde söz alan CHP’li Sağ, planın parsel bazında iyileştirmeler içerdiğini, bölgede özel imar şartlarıyla yapılmış plazaların olduğunu belirtti. Sağ, “Bu plazalardan bir tanesi de Soma Holding’in binası Spine Tower. Soma Holding’in binasının bulunduğu bir plan değişikliğine oy verilmez. Bu şirket rant uğruna 301 işçinin ölümüne yol açmıştır. Bu plan ah’lı bir plan değişikliğidir. Bu ah herkesi yakar, 301 şehidin, çocuklarının, anne ve babalarının ahı, kanı var” dedi. AKP’li Ömer Lütfi Arı, “Eğer bir kişi bir yerde suç işlediyse bu suçtan dolayı başka alanlardan sıkıştırıp cezalandırmamız mı lazım?” diye konuştu.

AKP’li İmar Komisyonu Başkanvekili Timur Soysal da planının herhangi bir binaya özel olmadığını, komisyonlarda tartışılarak meclise geldiğini söyledi. CHP Grubu sözcüsü Tonguç Çoban ise kendi üyeleri Sağ’ın eleştirisine atfen, her meclis üyesinin kendi görüşünü belirtebileceğini ifade etti. Görüşmelerden sonra yapılan oylamada yeni plan, Sağ ve Sağlam’ın ret oyuna karşın AKP ve CHP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler