AKP’den ‘fire’ baskısı

TBMM’de bugün 4 eski bakan hakkında tarihi oylama yapılacak.

Yayınlanma: 19.01.2015 - 22:41
Abone Ol google-news

TBMM Genel Kurulu’nda haklarında yolsuzluk ve rüşvet iddiası bulunan eski dört bakan hakkında bugün tarihi oylama yapılacak. Bakanların Genel Kurul’da kısa birer konuşma yapması beklenirken; muhalefet her bakan için ayrı ayrı gizli yapılacak oylama sırasında “herhangi bir şaibe yaşanmaması” ve “milletvekillerinin hür iradesiyle oy kullanması” için kullanılmayan oy pusulalarının kabin dışına çıkarılmaması yönünde önerge vermeye hazırlanıyor.

TBMM Genel Kurulu’nda bugün tarihi bir görüşme gerçekleştirilecek. Eski bakanlar Egemen Bağış, Zafer Çağlayan, Muammer Güler ile Erdoğan Bayraktar hakkındaki yolsuzluk ve rüşvet iddiaları üzerine kurulan Soruşturma Komisyonu’nun raporu bugün TBMM Genel Kurulu’nda ele alınacak. AKP’li üyelerin oylarıyla Yüce Divan’a sevk kararı çıkmayan Soruşturma Komisyonu’nun Genel
Kurul’daki görüşmelerinde komisyondan bir milletvekilinin yanı sıra altı milletvekili ve eski bakanların konuşma yapma hakları bulunuyor.

Soruşturma Komisyonu raporunun görüşüleceği ve muhalefet partilerinin Yüce Divan’a sevk önergesi vereceği bakanlardan Çağlayan’ın annesi Perihan Çağlayan dün hayatını kaybetti. Bakan Çağlayan’ın, üvey annesi olan Perihan Çağlayan’ın bugün Muş’ta düzenlenecek cenaze törenine katılmayacağı açıklandı.

 

Muhalefetin ‘pusula taktiği’

Soruşturma Komisyonu raporunun ardından muhalefet partili milletvekilleri, bakanlar hakkında ayrı ayrı Yüce Divan’a sevk önergesi verecek. Muhalefet; oylama sırasında herhangi bir şaibe yaşanmaması ve milletvekillerinin kullanacağı oyu hür iradesiyle belirlemesi yönünde çeşitli taktikler izleyecek. Bu kapsamda muhalefet gizli oylama işleminin yapılacağı kabinlerde kullanılmayan oy pusulalarının yine kabin içinde kalması yönünde öneri sunacak.

Gizli oylama, üzerinde hiçbir işaret bulunmayan farklı renklerdeki yuvarlak oy pusulalarının kabinler içerisinde oluşturulacak kutulara atılmasıyla yapılıyor. Beyaz renkli pusula olumlu, yeşil renkli pusula çekimser, kırmızı renkli pusulu olumsuz oy anlamına geliyor. Gizli oy işlemini yapan milletvekilinin oyunun rengini belli etmemesi için kullanmadığı oy pusulalarını da kabin içerisinde bırakması büyük önem taşıyor. Bu anlamda muhalefetin kullanılmayan oy pusulalarının da sayılmasınıtalep etmesi bekleniyor.

 

CHP’den vekillere telefonla davet

CHP, bugünkü Genel Kurul görüşmelerine tam kadro katılacak. Partinin tüm milletvekilleri telefonla tek tek aranarak, çok önemli bir mazeret olmadıkça Meclis’te hazır bulunmaları istendi. Görüşmelerde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun belirleyeceği iki milletvekilinin söz alması bekleniyor. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, görüşme öncesinde “Bu konuda CHP olarak
biz, gerek kendi partili milletvekillerimizin, gerekse başta iktidar partisi olmak üzere diğer partilerin milletvekillerinin vicdanlarına, ahlaklarına ve insani değerlerine uygun karar vereceklerini düşünüyoruz” dedi.

 

‘Sağlıklı oylamadan TBMM sorumlu’

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, milletvekillerinin bu konuda gelen önergeleri değerlendirdiklerini belirterek, “Her bakan için ayrı ayrı önerge vereceğiz. Vekillerin bu konuda doğrudan önerge verme hakları var” diye konuştu. Vural, oylamanın gizli olarak sağlıklı bir şekilde yapılmasından TBMM’nin sorumlu olduğunu kaydetti. Vural, gizli oylama sırasında kaç kabin kurulursa o kadar sayıda milletvekilinin oylamaya çağrılması gerektiğini söyledi. Vural, kullanılmayan oy pusulasının kabin dışına çıkarılmaması yönünde önlem alınması gerektiğini ifade etti.

HDP’nin bugün yapılacak oylamaya daha önce programı olan milletvekilleri hariç neredeyse tam kadro katılacağı belirtildi. Soruşturma Komisyonu’dan aklama komisyonuna dönüştüğü gerekçesiyle ayrılan HDP’li üye Bengi Yıldız, bakanlar için HDP’nin de ayrı ayrı Yüce Divan’a sevk önergesi vereceğini belirtti.

 

276 oy gerekiyor

Bakanların Yüce Divan’a sevki yönünde karar için 276 oy gerekiyor. Bu kapsamda CHP, MHP ve HDP ve bağımsız milletvekillerinin Meclis’teki 222 olan toplam sandalye sayısı, bakanların Yüce Divan’a sevk için yeterli oy sayısına ulaşmıyor. AKP içinde en az 54 milletvekilinin de bakanların Yüce Divan’a gitmesi yönünde oy kullanması gerekiyor. AKP yönetiminin ise olası “fireleri” engellemek için milletvekillerinin kullanmadıkları oy pusulalarını toplayarak “baskı” kurmayı planladığı dile getiriliyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler