Otoriter askerden otoriter hükümete

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, Türkiye’de demokrasinin temel unsurlarının ihlal edildiğini belirterek, “Otoriter askerler gönderildi, onların yerini otoriter ve İslamcı hükümet aldı” yorumunu yaptı.

Yayınlanma: 14.02.2015 - 22:36
Abone Ol google-news

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk AFP’ye verdiği röportajda, AKP hükümetine sert eleştirilerde bulundu. AKP’nin kuvvetler dengesini yerle bir ettiğini savunan Orhan Pamuk, “Türkiye, sadece seçimlerin yapıldığı fakat insan haklarına saygının, ifade özgürlüğünün her gün ihlal edildiği bir demokrasi” dedi.

AFP muhabiri Philippe Alfroy’u İstanbul’daki evinde ağırlayan Pamuk, Türkiye’de demokrasinin temel unsurlarının her gün ihlal edildiğini, öyle ki insanların artık fısıldayarak konuştuğunu söyledi. Konuk öğretim üyesi olarak bir yıl kaldığı ABD’den döndükten sonra ülkede bir “korku iklimi” hissettiğini vurgulayan Pamuk, “Otoriter askerler gönderildi, onların yerini otoriter ve İslamcı hükümet aldı” yorumunu yaptı.

 

‘Yolsuzluk suçlamaları inandırıcılığı götürdü’

Pamuk, siyasal İslamın gizeminin, yolsuzluk suçlamalarının inandırıcılığından dolayı kaybolduğunu da söyledi. Nobel Edebiyat Ödülü’nün hayatını kolaylaştırmadığını belirten Pamuk, Türkiye’de kendi jenerasyonundaki çok sayıda yazarın hapis cezası aldığı, sürgün edildiği hatta öldürüldüğünü göz önünde bulundurduğunda kendini şanslı gördüğünü ifade etti. “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seküler muhalifliğine indirgenmek değil, romancı olarak algılanmak istediğini” dile getiren Pamuk, “Ben sadece hükümetle kavga etmek için tedbir almamalıyım, aynı zamanda insanların taleplerini de dinlemeliyim. Bir açıdan, başı dertte olan ya da hükümetin iyi gitmediğini düşünenler, sorunlarını benim yansıtmamı istiyor. Tabii elbette tüm bu sorunlarla da uğraşmaktan ötürü mutluyum” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler