Roboski katliamı sansürle aklanmış

Albay Eker’in, ‘Roboski’de vurulanların kaçakçı olduğunu Genelkurmay’a ilettik” dediğinin ortaya çıkması aileler için yeni bir umut oldu.

Yayınlanma: 17.02.2015 - 04:12
Abone Ol google-news

Şırnak’ın Uludere ilçesi Roboski bölgesinde 28 Aralık 2011’de 19’u çocuk 34 kişinin öldürüldüğü katliamla ilgili 23 Aralık 2013’te askeri savcıya ifade veren Albay Aygün Eker, İHA görüntülerini Yarbay Taner Dündar, Tuğgeneral Halil Erkek ile birlikte izlediklerini ve grubun kaçakçı olduğu kanaatine vardıklarını belirtti. Kanaatlerini 2. Ordu Komutanı Org. Servet Yörük’e de anlattığını belirten Eker, 2. Ordu’nun, grubu sınırı geçtikten sonra yakalamak için hazırlık yaptığını ve Genelkurmay’ın hava harekâtına kendilerine danışmadan karar verdiğini açıkladı.

Katliamda kardeşi Serhat Encü’yü kaybeden Roboski Derneği Başkanı Veli Encü, Eker’in açıklamalarının kendilerini şaşırtmadığını belirterek “Biz hep bu gerçekleri söyledik. Katliamın bilinçli olarak gerçekleştirildiğini soruşturma makamlarına izah etmeye çalıştık. Ancak yargı görüşlerimizi dikkate almak yerine soruşturmayı örtbas etti. Ama bu açıklamalar ile soruşturmayı zamana yayma ve suçluları koruma girişimi yerle bir olmuştur. Söylediğimiz gerçekleri hep inkâr edenler şimdi ne diyecekler? Artık emri veren de bombalayan da, siyasi sorumlu da bellidir. Anayasa Mahkemesi bu açıklamaları dikkate almalıdır” dedi. Eker’in açıklamalarıyla hem askeri yargının kararlarının hem de TBMM Uludere Komisyonu’nun hazırladığı raporlarda yer alan tezlerin çöktüğünü kaydeden Encü, “Katliamın kazayla ya da hata sonucu olduğu iddiaları artık kabul görmemeli” diye konuştu.

 

‘Gerisi gelecek’

Köylülerin avukatı Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi de Eker’in açıklamalarının soruşturmanın seyrini değiştirecek nitelikte olduğunu vurguladı. Elçi, “Artık toplum gerçekleri görebilecek. Etkin
bir yargılama yapmaya ihtiyaç var. Soruşturma ile daha bilinmeyen çok şey var ve bunlar da çorap söküğü gibi gelecek. Anayasa Mahkemesi bu açıklamaları dikkate almadı” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler