Süleyman Şah’a kıskaç... Dışişleri'nden yalanlama

Süleyman Şah Türbesin’deki askerlerin IŞİD kuşatması nedeniyle 8 aydır değiştirilemediği iddia edildi. MİT, ‘militanlar Türkiye’de eylemlere hazırlanıyor’ uyarısında bulundu.

Yayınlanma: 20.02.2015 - 01:53
Abone Ol google-news

Kobani’den püskürtülen IŞİD’in yeni hedefinin Türkiye olduğuna ilişkin gelişmeler, Türkiye’nin bir saldırı olması durumunda bunu savaş nedeni sayacağını açıkladığı Süleyman Şah’ın da IŞİD kuşatması altında olduğu bilgileriyle tehlikeli bir boyut kazandı. Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları
“Askerler rehin alındı” iddialarını yalanlarken türbede görevli askerlerin IŞİD kuşatması nedeniyle yaklaşık 8 aydır neden değiştirilemediğine yönelik açıklama yapmadı.

Suriye’de 2011’de başlayan savaşın ardından bir süre rejimin kontrolünde kalan Karakozak Köyü’ndeki türbede önce Özgür Suriye Ordusu hâkimiyet kazandı. Türbe uzun süre ÖSO’ya bağlı Tevhid Tugayı’ndaki Ketibet’ul Kerame’nin kontrolündeydi ve güvenlik tehdidi bulunmuyordu.
Ancak geçen yıl mart ayından itibaren bölgede IŞİD hâkimiyet kazandı ve Türkiye’nin zayıf karnı haline dönüştü.

Bu sırada Dışişleri Bakanlığı’ndaki Türbeye yönelik savaş planlarının yapıldığı toplantının ses kayıtları basına sızdı. Dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dönemin MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’e ait olduğu ileri sürülen ses kayıtlarında türbeye yapılacak sahte bir saldırı üzerinden Türkiye’nin Suriye ile savaşa girmesine yol açacak planlar ele alınmıştı.

 

Türbeye NATO zırhı yok

Kayıtların internet siteleri üzerinden Türkiye gündemine oturması ile türbeye, Şam rejimi ya da o dönemde El Kaide çatısı altında olan IŞİD güçlerinin bir saldırı yapması halinde NATO’nun 5’nci maddesindeki “birimiz hepimiz için” ilkesinin geçerli olup olmayacağı tartışması başladı. NATO üyesi ülkeler, “Türbeye yapılacak bir saldırı nedeniyle Türkiye orada savaşa girerse, NATO’nun ortak savunma ilkesi devreye girmeyecek” kararına vardı. Gözler, IŞİD’in Kobane’deki yenilgisinin ardından yeniden Türkiye sınırına 30 kilometre mesafedeki türbeye çevrildi. IŞİD’in yayınlarında da mağlubiyetlerinden özellikle Kobani’de peşmerge ve ÖSO’ya kapısını açması nedeniyle Türkiye’yi sorumlu tutması Ankara’da kaygıları artırdı.

 

Tekin: Tehdit altında

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Süleyman Şah’ta kontrolün tamamıyla IŞİD’in elinde olduğu iddialarını daha önce de gündeme getirdiğini ancak Başbakan ve hükümetin yanıt vermediğini belirterek “Bize ulaşan bilgiye göre Türbe adeta işgal altında. 8 aydır asker değişimi yapılamıyor. Hatta bir iddia da oradaki askerlerimizin gıda ihtiyacı IŞİD tarafından karşılanmaktadır. İçeride kendi vatandaşına iç güvenlik adı altında sıkıyönetimi dayatanlar, biz küresel dünyanın parçasıyız diyenler bugün görüyorum ki küresel dünyanın oyuncağı haline gelmişler kendi topraklarını koruyabilecek durumda olmadıklarını görüyoruz” dedi.

 

‘Görev bordo berelilerde’

Türbenin güvenliğinden sorumlu kaynaklar ise görev yapan personelle ilgili değişim sorunu yaşanmadığını belirtti. Geçmişte Mehmetçiğin koruduğu türbenin ve Saygı Karakolu’nun güvenliğinin IŞİD’in bölgeyi kontrol altına almasının ardından kamuoyunda bordo bereliler olarak bilinen Özel
Kuvvetler Komutanlığı (ÖKK) personeline devredildiğini anımsatan kaynaklar, şu görüşü dile getirdi: “Karakolun ihtiyaçlarının karşılanması ve konvoylarla ikmal yapılması konusunda sıkıntı yok. 1 yıldır bordo bereliler olarak bilinen ÖKK güvenliğini sağlıyor. En son 7 ay önce değiştirildi. Son gönderilen personel de 6-8 aylığına görevlendirildi.”

 

Tehdit arttı

IŞİD’in kontrolü altındaki bölge ile ilgili birçok kaynak, Türkiye’yi tehlikeli bir duruma
sokmamak için konuşmaktan kaçınıyor. IŞİD’in, türbeye ilgisinin yoğunlaşmaması için “sessizlik” politikası izleniyor.

 

Meclis’te gündeme geldi

TBMM Genel Kurulu’nda İç Güvenlik Paketi’nin görüşmeleri sırasında HDP milletvekili İdris Baluken de, Süleyman Şah Türbesi’ndeki görevli askerlerin IŞİD tarafından rehin alındığını öne sürdü.

 

Hükümetten yalanlama

HDP’li İdris Baluken’in Meclis kürsüsünde dile getirdiği iddiaya Dışişlerinden jet yalanlama geldi. Dışişleri sözcüsü Tanju Bilgiç, “Bu iddialar doğru değildir” dedi.

İçişleri Bakanı Efkan Ala da, “Son derece önemli bir mevzuyu gazete dedikodularıyla alarak böyle demek yanlıştır. Dışişleri Bakanlığı resmi açıklama yaptı. Lütfen sitelerden okuyunuz. Böyle bir şey yoktur” demekle yetindi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler