'AKP’nin yasası katliama davet'

İHD, cezaevleri için yeni düzenlemeye tepki gösterdi: Cezaevlerinde, kimyasal silah, toz, gaz, ateşli silah ve işkence amaçlı güvenlik köpeği kullanımının önü açılıyor'

Yayınlanma: 30.03.2015 - 22:02
Abone Ol google-news

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu, TBMM’de yasalaştırmaya çalışılan Ceza İnfaz Kurumları Güvenlik Hizmetleri Kanun Tasarısı’na tepki gösterdi. Tasarı ile tutuklu ve hükümlülere karşı kapalı alanlarda kimyasal silah, toz, gaz, basınçlı su ve güvenlik köpeklerinin kullanılabileceği, olağanüstü aramaların yapılabileceği, cezaevinde kavga, kargaşa hallerinde ceza infaz kurumu memuruna ateşli silah kullanma yetkisinin verilebileceği, bunun da yeni katliamların önünün açılması anlamına geldiği vurgulandı.

İşkence ve infaza yasal kılıf

İHD, yeni ceza infaz yasası ile ilgili dün Beyoğlu’ndaki Cezayir Restoran’da toplantı düzenledi. Toplantının yapıldığı salonun duvarlarına “Yeni katliam tasarısına hayır”, “Hapishanelerde güvenlik görevlilerine öldürme yetkisi veriliyor”, “Mahpuslara karşı, güvenlik görevlilerine sınırsız yetki tanınıyor”, “Diyarbakır zindanında işkence aleti olarak güvenlik köpekleri tasarıyla yasalaşıyor” dövizleri asıldı. Avukat Gülizar Tuncer, yeni ceza infaz yasası, cezaevlerinde bulunan hükümlülere yönelik büyük hukuksuzluk içerdiğini söyledi. 21 maddeden oluşan yasanın önemli 19 maddesinin kabul edildiğini anımsatan Tuncer, yasayla hükümlülerin haklarının ayaklar altına alındığını ve tutuklulara daha kolay müdahale etme imkânı sağlandığını dile getirdi.

Tuncer, yeni yasa tasarısı ile cezaevlerinde temel müdahale araçları olarak değerlendirilen göz yaşartıcı biber gazlarının güvenlik köpeklerinin, kimyasal madde içerikli tozların ve tazyikli suyun çok daha rahat kullanılmasına imkan sağlandığına dikkat çekerek, “19 Aralık 2000’de yapılan, 12 kişinin feci şekilde yaşamını yitirdiği, çok sayıda kişinin yaralandığı adına ‘Hayata Dönüş’ operasyonu dedikleri katliam sırasında cezaevlerinde kullanılan kimyasallar gazlar, tozlar bu tasarı ile yasalaştırılmak isteniyor” dedi.

12 Eylül uygulaması

İşkence yöntemi olarak köpekleri kullanılacağını, bunun da kanunla açıklandığını kaydeden Tuncer, “Köpekler, 12 Eylül döneminde Diyarbakır Zindanı’nda kullanıldı. Bu işkence artık yasalaşıyor” diye konuştu.

İHD İstanbul Şube Başkanı Zeynep Ceren Öztoprak ise cezaevlerinde ölümlerin giderek arttığını, yalnızca Aralık-Ocak ayında sağlık sorunu yaşayan 6 tutuklu ve hükümlünen hayatını kaybettiğini söyledi. Meclisten geçirilmek istenilen yeni Ceza İnfaz Kurumları Güvenlik Hizmetleri Kanun Tasarısı’yla kaygılarının daha da arttığını dile getiren Öztoprak, Ceza İnfaz Kanunu’nda 16. maddenin değiştirilmesi gerektiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler