Dekan odası işgaline örgüt davası

YÖK’ün kuruluşunu protesto etmek için 6 Kasım’da Dil Tarih’in dekan odasına giren ve pencereden pankart açan 9 öğrenciye dava açıldı. Şüphelilere, örgüt üyeliğinin de arasında bulunduğu 6 suçlama yöneltildi.

Yayınlanma: 01.01.2014 - 22:39
Abone Ol google-news

YÖK’ün kuruluşunu protesto etmek amacıyla Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nde (DTCF) dekan odasını işgal eden ve polisin müdahalesi sonucu gözaltına alınan 9 öğrenciye, arasında terör örgütü üyeliğinin de bulunduğu 6 suçtan dava açıldı. İddianamede, öğrenciler hakkında 38 yıla kadar hapis cezası istendi.

YÖK’ün kuruluş yıldönümü olan 6 Kasım günü DTCF, “YÖK’e hayır” eylemine sahne olmuştu. Dekan odasına giren 9 öğrenci, kapıyı kilitleyerek pencereden “YÖK’e hayır Dev-Genç” pankartı açmıştı. Olayın polise haber verilmesi üzerine fakülteye çok sayıda çevik kuvvet gelerek, güvenlik önlemi almıştı. Öğrencilerin kapıyı açmaması üzerine polisler, kapının altından içeri gaz ve sis bombası atmış, daha sonra da kapıyı kırarak öğrencileri yaka paça gözaltına almıştı. Atılan çok sayıda gaz bombası nedeniyle derste olan öğrenciler zor anlar yaşamış, çok sayıda öğrenci fenalaşarak hastaneye kaldırılmıştı. Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde 4 gün gözaltında tutulan öğrencilerden 7’si çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı. 7 öğrenci, bir ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilmişti. DTCF eylemine ilişkin soruşturmayı yürüten Ankara Terörle Mücadele Savcılığı, 9 öğrenci hakkında 6 suçtan dava açtı. Öğrenciler için, “silahlı terör örgütü üyesi olmak”, “terör örgütü propagandası yapmak”, “eğitim ve öğretimi engelleme”, “kamu malına zarar verme”, “kemik kırığına neden olacak şekilde ağırlaşmış yaralama”, “görevi yaptırmamak için direnme” suçlarından 38 yıla kadar hapis cezası istendi.

 

Savcı: İşgal örgütün talimatıyla

İddianamede, şüphelilerin DHKP/C terör örgütünün fikir ve talimatları doğrultusunda yayın yapan internet sitesindeki çağrıya uyarak önce Kızılay Sakarya Caddesi’nde toplandıkları, daha sonra eylem ve fikir birliği içerisinde önceden keşif yapmaları nedeniyle yerlerini bildikleri DTCF’ye gelerek dekan odasını işgal ettikleri savunuldu. Bu sırada güvenlik görevlilerinin içeri girişini engellemek için şüphelilerin kapı arkasına barikat kurdukları anlatılan iddianamede, “Zanlılar bina içerisindeki bir kısım camları kırdı, işgal ettikleri odadaki eşyalara zarar verdi, DHKP/C terör örgütünün gençlik yapılanması olan Dev-Genç adına işgal ettikleri odanın penceresinden ‘YÖK’e hayır’, ‘Dev-Genç’, ‘Yaşasın Dev-Genç’, ‘Yaşasın Dev-Gençliler’ ibareli pankart astı. Yaklaşık bir saat boyunca işgal ettikleri odaya görevlileri sokmadı. Polisin odaya girmesine de engel oldular. Daha sonra polisin müdahalesi üzerine gözaltına aldılar. Müdahale sırasında polislerden birisi vücudunda ikinci derecede kemik kırığı oluşarak yaralandı. Şüpheliler örgütün amacı ve hedefleri doğrultusunda bu eylemi gerçekleştirdi” denildi. Dava Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler