Somalı katilleri istiyor

301 madencinin öldüğü Soma faciası davasının ilk duruşmasında ailelerin isteği kabul edildi.

Yayınlanma: 13.04.2015 - 19:56
Abone Ol google-news

Soma faciasının ilk duruşmasında acılı ailelerin dediği oldu. Tutuklu sanıkların mahkemeye getirilmemesine isyan eden aileler, kararın değişmesini sağladı. Mahkeme, madenci yakınlarının “duruşmaya gelsin” talebini değerlendirerek sanıkların mahkemeye getirilmesine hükmetti.

SOMA DAVASINDAN İZLENİMLER: Sıkıyönetim günleri gibi

301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ilk duruşması, geniş güvenlik önlemleri altında başladı. Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Akhisar Belediyesi’nden kiraladığı Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi Salonu’ndaki duruşma öncesi, yaşamını yitiren madencilerin yakınları, eşlerinin fotoğraflarını göğüslerinde taşıyarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ve AKP hükümetini protesto etti. Ölen madenci yakınları, duruşma salonuna “yer dar” denilerek sokulmamalarına çok büyük tepki gösterdi.

Salonda isyan

Duruşmayı izlemeye gelen milletvekilleri ve avukatların çabalarıyla madenci yakınları salona alındı. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, duruşmaya katılan tutuksuz sanıklar, avukatlar, ölenlerin yakınlarının isimlerini tek tek tutanağa geçirdi. Bu işlem bittikten sonra Ballı, “İsmini yazdırmayan var mı?” diye sorunca, ölen işçilerin eşleri ayağa kalkarak “Adil yargılama istiyoruz” diye haykırdı. Aileler, tutuklu sanıkların duruşmaya getirilmemesini protesto etti.

Hesap versinler

Duruşmaya tutuklu oldukları hapishaneden katılan sanıkların ekrandaki görüntüsü, aileleri isyan ettirdi. “Takım elbiseleri giyip karşımıza geçmişler, oturuyorlar. Burada değiller, gelip burada hesap versinler” dedi. Herkes bir anda bağırmaya başlayınca salon karıştı. Mahkeme başkanı tepkiler devam ederse ara vermek zorunda kalacağını söyledi. Bu arada madence eşlerinin yakınlarının tepkisi sanık avukatlarına da yöneldi. Sanık avukatları, tutuklu şirket yöneticilerinin can güvenliği olmadığı gerekçesiyle salona getirilmediğini söyleyince madenci yakınları, “301 kişinin de can güvenliği yoktu” diye bağırdı. Bunun üzerine sanık avukatları kendi can güvenliklerinin de olmadığını ileri sürerek, duruşmayı terk etti.

Polis çağrıldı

Tartışmanın büyümesi üzerine salona polis çağrıldı. Bu çağrı üzerine salon “yuh” sesleriyle inledi. Özellikle kadınların tepkisi üst düzeydeydi.

Madenci ailelerini sakinleştirmeye çalışan mahkeme başkanına madende ölen Nurettin Kara’nın oğlu İlker Kara, “Tek bir şey istiyorum onları buraya getirin. Biz onları televizyondan seyretmek istemiyoruz. Gözlerimize baka baka onları nasıl öldürdüklerini anlatsınlar” dedi.

Bakanlığın talebi

Öte yandan duruşmada sanıkların mahkemeye getirilmemesi kararını Adalet Bakanlığı’nın isteği olduğu ortaya çıktı. Mahkeme, ara kararında sanıkların mahkemeye getirilmesine hükmetti. Bunun için Adalet Bakanlığı’na yazı yazılması ve gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasını kararlaştırdı. Ayrıca avukatların isteği doğrultusunda, haklarında soruşturma yürütülen kamu görevlilerinin akıbetinin sorulmasına hükmetti. Bir sonraki duruşmanın da yarın yapılacağını açıkladı.

Valinin ‘Gezi’ korkusu

Duruşmanın ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, asıl sanıkların hükümette olduğunu vurgulayarak “Erdoğan, Taner Yıldız ve Faruk Çelik yargılanmadan Soma davası ne başlar ne de biter” dedi. Özel, “Akhisar sanki büyük bir tehdit altındaymış gibi üç kademeli güvenlik tedbiri var. Kaymakamlığın resmi izniyle kurulmuş çardaklara gece müdahale edildi. Manisa Valisi Erdoğan Bektaş’ı aradım gece. Maden şehitlerinin annelerinin güneşten etkilenmemesi için kurulan çardaklar olduğunu söyledim. Sayın Bektaş, ‘Berkin Elvan’ dedi, ‘eylem’ dedi, ‘Soma’ dedi, ‘Buradan direniş çıkar’ dedi. ‘Burası Gezi Parkı olur’ dedi” ifadelerini kullandı.

Kadıköy’de eylem

Öte yandan Soma Dayanışması’nın çağrısıyla Kadıköy Altıyol’da dün akşam bir araya gelen yurttaşlar, Soma katliamına ilişkin dün görülen ilk duruşmaya 8 tutuklu sanığın getirilmemesini ve davaya destek için gelen yurttaşlara polis müdahalesini protesto etti. Yere mumlarla “Soma” yazan grup adına yapılan açıklamada “‘Türkiye’yi insan yaşamının başka her şeyin üstünde olduğu bir ülke yapabilmenin yolu Soma’yı unutmamaktan geçiyor” denildi.

Bu ülkede adalet yok

Ölen madenci Erdoğan Köse’nin kızı 16 yaşındaki Nermin Köse, gözyaşlarını tutamayarak, “Bu ülkede adalet yok. Yazıklar olsun bu devlete” dedi. Ölen madencilerden İsa Sevden’in eşi Nurten Sevden de, sanıkların duruşmaya getirilmemesine isyan ederek, “Getirselerdi yüzlerine tükürürdük” diye konuştu. Maden kazasının ardından temmuz ayında bebeğini doğuran şehit madenci Ergün Sidal’in eşi Tomurcuk Sidal, bebeğiyle mahkemeye gelerek, “Buraya gelip gözümüzün içine bakıp, bebeğimizi görüp çektiğimiz acıları anlasınlar istiyorduk. Ama getirmiyorlar” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler