'Krediyi kapatmak için kredi çektik'

Arzu Orakoğlu, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “borç faizlerinin yüzde 80’ini silmeyi” vaat ettiği kredi borcu batağındaki 5 milyon yurttaştan biri...

Yayınlanma: 21.04.2015 - 05:11
Abone Ol google-news

Başkent’in en yoksul semtlerinden Çinçin’de doğmuş büyümüş 35 yaşında bir kadın. 6 yaşında bir oğlu, 13 yaşında bir kızı var. Kocası 1200 lira maaşla özel bir üniversitede güvenlik görevlisi olarak çalışıyor. Evin tek gelir kaynağı da bu para.

Evlendikten sonra ayrıldığı mahalleye kredi kartı borcundan dolayı Çinçin’deki babadan kalma gecekonduya “zorunlu geri dönüş” yapmış. Kılıçdaroğlu’na da “Gelsin anlatsın yoksulluğa nasıl son vereceğini” çağrısı yapıyor.

Arzu Orakoğlu ilk çocuğu dünyaya gelinceye kadar bir kuaförde çıraklık yapmış. Doğum yaptıktan sonra işten ayrılmış. O yıllarda Altındağ-Aktaş mahallesinde oturuyorlarmış. Ev kirası verebilecek kadar maddi durumları yerindeymiş. Eşi 1985 model Doğan marka bir araba almak için ilk kredilerin çekmiş bankadan. Kredi borcunu düzenli ödemeye gayret etmişler. Ancak eşi ameliyat olunca 2 ay kadar işe gidememiş. O dönemi, “Eşim ilk krediyi araba almak için çekti. Doğan 1985 model bir arabaydı. Aylık ödemesi 360 TL’ydi. Ameliyat geçirdi 1 buçuk 2 aya yakın işe gidemedi kocam. Ondan sonra maaş almayınca ödeyemedi. Sıkıntıya girdik. Diğer borçlarımızı yatırdı onları yatıramadı” diye anlatıyor.

Bir süre sonra Orakoğlu’nun kardeşi 2 bin lira borç para istemiş ablasından.Bankadan 10 bin lira kadar daha kredi çekmişler. Kalan parayla yatırım yapmayı düşünmüşler. Bir süre sonra eşi Doğan marka arabalarını yenilemiş, ama borçlarını ödeyemez duruma gelmişler, yeni aldıkları arabalarını satmışlar. Orakoğlu şöyle devam ediyor:

“Baktık işin içinden çıkılmıyor, arabayı sattık. Borçlar da bitmedi. Avukatlar geçen seneden beri arıyor, sıkıştıyor. Bize 1200 TL para yatırın, borcunuzu tekrar taksitlendirelim dediler. Sonra düşünceleri değişti. Borcun tamamını getirirseniz indirim yaparız, başka türlü indirim yapmayız dediler.”

Borçlarının sıkıştığı bir dönemde, kredi borcunu ödemek için bir diğer bankadan kredi çektikleri bile olmuş. Arzu Orakoğlu bankalara da kızgın:

“Bankalara da çok kızıyorum siz neden kredi kartı veriyorsunuz ödeyemeyecek insana. Bir de telefonla arayıp liminitimi yükseltelim mi diye soruyorlar. Kardeşim bunu bu adam ödeyemeyecek zaten neden yükseltiyorsunuz? Faiz binecek ödeyemeyince.”

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun kredi kartı ve tüketici kredisi borçlularına dönük porjesini kendisi duymuş ama çevredeki insanların bundan habersiz olduğunu belirtirken, bir de güvence istiyor:

“Çoğu insan Kılıçdaroğlu’nun söylediklerinden habersiz. Kaynağını göstersin, anlatsın gelip insanlar da inansın. Asgari ücreti 1500 tl yapacağım demek, büyük sorumluluk... Yenimahalle, Çankaya bunları biliyor ama buradaki insanlar bundan habersiz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler