Hep görmek istediğimiz hareketler

Danıştay, planlarda futbol sahası olarak görünen alanın imara açılmasına dur dedi.

Yayınlanma: 30.04.2015 - 15:18
Abone Ol google-news
CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İzleme Komisyonu’nun planlarda futbol sahası olarak görünen Levent Mahallesi’ndeki 1067 ada 672 parselin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imara açılmasına karşı açtığı davada planların iptal kararını Danıştay da onadı. Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu “Artık hukuka aykırı kararlar vermesin. Hukuku hiçe saymasın” dedi.
 
İmar konusunda geniş yetkilerle donatılan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, belediyeyi saf dışı ederek Beşiktaş Levent Mahallesi 1067 ada, 672 sayılı parselde yer alan futbol sahasını yaptığı plan tadilatıyla imara açmıştı. Futbol sahasını “Turizm Tesis Alanı ve Park Alanı”na alınmasına ilişkin plan değişikliğini yürürlüğe sokan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na CHP’nin İBB İzleme Komisyonu üyeleri dava açtı. Davada İstanbul 8. İdare Mahkemesi üyeleri haklı bularak kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle bakanlığı plan değişikliğini 2013 yılında iptal etti. Bakanlık mahkemenin kararının usul ve hukuka aykırı olduğunu öne sürürek Danıştay’a başvurdu.
 
Başvuruyu değerlendiren Danıştay 6. Dairesi mahkemeyi haklı bularak plan değişikliği iptali kararını onadı. 
 
Bakanlık yetkili değil
 
Futbol sahasının Boğaziçi alanında kaldığı anımsatılan Danıştay kararında söz konusu alanda kalan bölgelerde yapılacak plan değişikliğinin ancak İBB tarafından hazırlanarak belediye meclisinden geçmesi gerektiği ve Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu onayıyla yürürlüğe gireceği vurgulandı. Kararda “Öte yandan, barındırdığı kültürel, tarihi ve doğal güzelliklerine hasren özel bir kanuna olan, bünyesinde doğal sit alanlarını da içeren Boğaziçi alanında plan yapma yetkisinin tamamen davalı Bakanlığa ait olduğunun kabülü halinde, Boğaziçi alanının öngörünüm bölgesinde yine belediye tarafından yapılacak planı nihai onaylama yetkisi olan ve davalı idarenin de üyesi bulunduğu Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu’nun 2960 sayılı yasadan kaynaklı yetkisinin gasbı anlamına gelir ki, bu durum özel kanun niteliğinde bulunan 2960 sayalı kanunun 10. maddesine de açık aykırılık teşkil edecektir” denildi. Bakanlığın yaptığı plan değişikliğinin hukua aykırı olduğuna dikkat çekilen kararda mahkemenin iptal kararı onandı. 
 
“Bakanlık hukuka aykırı davranıyor”
 
Kararı gazetemize değerlendiren İBB Meclis üyesi Hüseyin Sağ “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı artık İstanbul’a karışmamalı, hukuka aykırı davranıyor” dedi.  Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu ise şöyle konuştu:
 
“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kuruluş yasasını dayanarak ülkenin bütün topraklarını imara açma yetkisini kendinde görmektedir. Boğaziçi geri görünüm ve öngörünüm etkilenme alanında kalan aynı zamanda planda futbol sahası olarak görünen açık alan olan bir parsele plan tadilatıyla yapılaşmaya açıyor. Buraya imar izni hiçbir şekilde getirilemez. Bakanlığın yetkileri de mahkeme tarafından sınırlanmış oldu.”

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler