TOBB'da derin sessizlik

Konuşmasında demokrasi vurgusu yapan Kılıçdaroğlu, TOBB üyelerine ‘Basın hür diyen var mı’ diye sordu, salondan çıt çıkmadı.

Yayınlanma: 02.05.2015 - 23:21
Abone Ol google-news

Medyası özgür olmayan bir ülkede, gerçek demokrasiden söz edilemeyeceğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Türkiye’de basın hürdür diyenler el kaldırabilir mi?” derken salondan hiç el kalkmadı. Kılıçdaroğlu, “Aman sesimi çıkarmayayım, yarın vergi müfettişleri kapıma gelmesin diyen medyanın olduğu bir ülke, demokrasiden nasibini almamıştır. Şimdi size bir soru sormak istiyorum değerli arkadaşlarım, gerçekten mutlu musunuz? Gerçekten sabahları gazeteleri ürkerek mi alıyorsunuz? Bunun nedeni demokrasi eksikliğidir. Bizim demokrasimiz hibrit demokrasidir. Milli irade istiyorsak öncelikle yüzde 10 seçim barajını kaldıracağız” dedi.

Konuşmasında Atatürk’ün “Savaş meydanlarında kazanılan zaferler ekonomik zaferlerle taçlandırılmadıkça Türkiye bağımsızlığını kazanamaz” sözüne de yer veren Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

 

TOBB’a sitem

“Demokrasi şudur: devletin kurumlarına sıcak siyasetin müdahale edemediği alanların genişletilmesidir. Eğer merkez bankası varsa, sıcak siyaset buna müdahale etmemelidir. Araçlarına müdahale etmemelidir. Tabii ki hedef gösterecektir, enflasyon hedefini aşağı çek diyecektir ama doğrudan araçlarına müdahale ederse orada demokrasi yoktur. Mesela kamu ihale kurumu. Gidip bu ihaleyi şu kişiye verin derseniz, o ülkede demokrasi yoktur. Kamu ihale mevzuatında, son 10 yılda 140’ın üzerinde değişiklik yapıldı. İki ihale yapıldı ikisi de iptal edildi. Neden fiyatı düşük diye. Sonra daha düşük bir teklife başkasına verildi. Ben isterdim ki TOBB buna itiraz etsin.”

 

YÖK’ü kaldıracağız

Makul şüpheyle ilgili ise “Dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir sistemi sizin üzerinizde oynamak istiyorlar. Can ve mal güvenliğinin olmadığı bir yerde, siz yabancı sermayeyi , büyümeyi bekleyemezsiniz” dedi. Türkiye’de üretim yerine tüketime yönelik politika uygulandığına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, “Türkiye ürettiği zaman uluslararası arenada sözü dinlenir tükettiği zaman değil. Bunun için katma değeri yüksek ürün üretilmesi gerek. YÖK’ü kaldırmazsanız üniversiteler katma değer ürün üretmez. Biz YÖKü kaldıracağız. Üniversitelerde her türlü düşünce özgürce tartışılacak” dedi.

 

Basına akreditasyon

Genel Kurul’da basına akreditasyon uygulanması dikkat çekti. Aralarında Cihan Haber Ajansı, Zaman Gazetesi, Samanyolu Televizyonu, Bugün Gazetesi, Bugün TV, Kanaltürk TV’nin bulunduğu birçok basın kurumuna akreditasyon uygulandı. Programı takip etmek üzere basın kartını almak için basın çadırına giden bazı gazetecilere görevliler “Başbakanlık tarafından akreditasyon uygulanıyor programı takip edemeyeceksiniz” tepkisiyle karşılaştı. Bunun üzerine bazı gazeteciler, “Kılıçdaroğlu’nun programını takip etmeye geldik” demesi üzerine görevli, “Başbakanın programı olduğu için sizi alamam” cevabıyla karşılaştı.

 

Hisarcıklıoğlu bankalara yüklendi

Genel Kurul’da konuşan TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da kürsüden ilk çağrısını vergiler üzerinde yaptı. Hisarcıklıoğlu, vergisini zamanında ödeyenlerin ödüllendirilmesi önerisinde bulundu. Bankaların ücretlerine değinen Hisarcıklıoğlu bankalara sert sözlerle yüklendi. “Ey bankalar” diye seslenen Hisarcıklıoğlu, “KOBİ’ler varsa siz varsınız. O yüzden bu vicdansızlığı bırakın artık’” dedi. Hata yapan bürokratın dokunulmazlığı olmasın diyen Hisarcıklıoğlu, hata yapanın bedelini mutlaka ödemesi gerektiğini söyledi. “Döviz kuruna karşı mutlaka önlemler geliştirilmeli” diyen Hisarcıklıoğlu, “Bazı ülkelere yaptığımız ihracat yollarında sıkıntılar yaşıyoruz. O yüzden yeni alternatif güzergahlar geliştirilmeli” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler