Üniversitelerde Özgecan önlemi

YÖK Genel Kurulu, vahşice öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın yaşadıklarından yola çıkarak, üniversitelerde kız öğrencilerin güvenliğine yönelik düzenlemeler yapılması kararı aldı. Üniversite, kampus ve derslikler, kız öğrencilerin güvenliğine yönelik olarak düzenlenecek.

Yayınlanma: 30.05.2015 - 00:19
Abone Ol google-news

YÖK Genel Kurulu, Mersin’in Tarsus ilçesinde tecavüz girişimine direndiği için öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın yaşadıklarından yola çıkarak, üniversitelerde kız öğrencilerin güvenliğine yönelik düzenlemeler yapılması kararı aldı. Buna göre, üniversite, kampus ve derslikler, özellikle kız öğrencilerin güvenliğine yönelik olarak düzenlenecek, aydınlatılacak, haberleşme olanağı sunulacak.

Özellikle kız öğrenciler için yapılacak yeni yurtların, kampus içinde ya da yakınında olması için Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Kurumu ile işbirliği yapılacak.

Rektörler, yerel yönetimlerle işbirliği içinde üniversite kampuslarına ulaşımın güvenli bir şekilde sağlanabilmesi için gerekli önlemleri alacak.

Cinsiyet eşitliği dersi

Cinsiyet eşitliği dersi“Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Üniversite Çalıştayı” sonuç raporu, YÖK Genel Kurulu’nda görüşülerek karara bağlandı. Alınan kararlar şunlar:

* “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” dersi, bu kavramsal alanda aynı veya farklı bir adla yükseköğretim programlarında üniversitelerin yetkili kurullarınca alınacak karar doğrultusunda zorunlu veya seçmeli ders şeklinde yer alacak veya her yarı yıl bir bilimsel etkinlik düzenlenecek.

* Bu dersin programa dahil edildiği durumda ders içeriğinin oluşturulmasında ilgili öğretim elemanlarının yanı sıra öğrencilerin de görüşleri alınacak.

* Dersin yürütülmesinde uzman öğretim elemanlarının bulunmaması durumunda örgün eğitim kapsamında uzaktan öğretime dayalı e-ders olarak da okutulabilecek.

* Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlıklarındaki yapı, Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezileri ile de işbirliği içerisinde cinsel taciz ve cinsel saldırılara karşı ulaşılabilirlik, gizlilik ve güven esasına dayalı olarak güçlendirilmesine; tıbbi ve psikolojik destek verebilecek konuma getirilecek.

* Cinsel taciz ve cinsel saldırı konularında farkındalık sağlayacak eğitim çalışmaları yapılacak.

* Disiplin yönetmeliklerinde cinsel taciz, cinsel saldırı, mobbing gibi davranışlara yönelik yeni düzenleme yapılacak.

* Kadın öğretim elemanlarına yönelik şiddet, mobbing, taciz gibi olayların değerlendirilmesi, statülerinin güçlendirilmesi, karşılaşılan zorluklara karşı alınacak tedbirler konusunda çalışmalar yapmak üzere “Akademide Kadın Çalışmaları ve Sorunları Birimi” oluşturulacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler