MGK’de etnik temizlik kaygısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılan MGK toplantısı 4 saat sürdü. Bildiride “Sınırdaki sivil halkı hedef alan ve bölgenin demografik yapısının değiştirilmesine yönelik eylemlerden duyulan endişe dile getirildi” denildi.

Yayınlanma: 29.06.2015 - 19:14
Abone Ol google-news

<video:309453>

Türkiye’nin Suriye sınırlarındaki demografik yapının değiştirilmesi ve terör eylemleri ile başlayan kriz, Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK) ele alındı. Toplantı sonrası yayımlanan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarını genel anlamda teyit eden bildiride Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren IŞİD hedef alındı. MGK, “demografik yapının değiştirilmesi” ifadesiyle de PYD’nin ilerlemesine duyduğu tepkiyi dile getirdi. Kurul, sınırda alınan ek önlemleri de gözden geçirdi.

MGK dün Erdoğan Başkanlığı’nda Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, kurul üyesi bakanlar, kuvvet komutanları ve istihbarat bürokratlarının katılımıyla 4 saatlik bir toplantı yaptı. Toplantıda, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) sınır bölgesindeki hazırlıkları ve aldığı ek önlemler değerlendirildi. Kurulun asker üyeleri, daha cönceki toplantılarda dile getirdikleri olası askeri harekat durumunda oluşabilecek riskleri yeniden sundu. MİT ise Türkiye’nin olası tampon bölge kurmak istediği Kobane- Efrin arasındaki bölgenin son durumu hakkında güncel bilgi verdi. MİT’in bölgenin nüfus yapısı, IŞİD varlığı, bu örgütün dayanak noktaları ve Şam rejiminin durumunu kapsayan bilgiler aktardığı öğrenildi.

IŞİD hedefte

Toplantının ardından açıklanan bildiride, Erdoğan’ın daha önce dile getirdiği görüşleri genel ifadelerle teyit edildi. Ayrıca, IŞİD’i hedef alan ifadeler hem Suriye hem de Irak’la ilgili görüşmeler bölümünde ele alındı. Bildirinin Suriye ile ilgili bölümünde, “Suriye’de cereyan eden hadiseler etraflıca değerlendirilmiş, muhtemel tehditler ele alınmış, sınırlarımızda alınan ilave güvenlik tedbirleri üzerinde durulmuştur. Bölgede yaşayan sivil halkı hedef alan terör saldırıları ile bölgenin demografik yapısının değiştirilmesine yönelik eylemlerden duyulan endişe dile getirilmiştir” ifadelerine yer verildi. Bu bölümde sivil halka yönelik terör vurgusu IŞİD’i, demografik yapı ise PYD’nin faaliyetlerini hedef alıyor.

Bildirinin, Irak’a ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı bölümünde de IŞİD’e gönderme yapılması dikkat çekti. Bildirinin ilgili bölümü şöyle: “Irak’ın, terör örgütleri ile mücadelesi kapsamında yaşanan son gelişmeler gözden geçirilmiş, ülkemiziin ve bölge ülkelerinin Irak ile olan ilişkileri ele alınmış, Irak sınırları içerisinde yaşayan soydaş ve akraba toplulukların durumları hassasiyetle değerlendirilmiştir.”

‘Paralel yapı’

‘Paralel yapı’ Kurul bildirisinde, ‘paralel yapıyla’ güncellenen Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi’nin (MGSB) Bakanlar Kurulu’nca kabul edilmesinin toplumun huzur ve barışına önemli katkılar sağlayacağı savunuldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler