Çipras: Halkımı aşağılatmam

Referandumdan evet çıkarsa görevi bırakacağını ifade eden Yunanistan Başbakanı Çipras ‘Yunan halkı aşağılanan bir başbakan istiyorsa koltuğun epey talibi var. Ama bu ben olmayacağım’ dedi.

Yayınlanma: 01.07.2015 - 05:08
Abone Ol google-news

Sintagma’da referandum sirtakisi

Yunanistan’da hükümetin, kreditörlerin nakit akışının sağlanması için öne sürdüğü koşulları 5 Temmuz’da halkoylamasına sunma kararının ardından başkent Atina’da, ‘hayır’ taraftarları önceki akşam gösteri düzenledi. Parlamento binasının da bulunduğu Sintagma Meydanı’nda toplanan yaklaşık 25 bin kişi, üzerinde ‘hayır’ yazan Yunan bayrakları açarak, “Yeni memorandum istemiyoruz. Borç hemen silinsin. Hayatlarımız bize aittir” şeklinde sloganlar attı. Dün akşam ise meydanı ‘evet’çiler doldurdu. Sintagma Meydanı’nda bir araya gelen binlerce kişi AB ve Yunanistan bayrakları açarak slogan attı.

Yunasistan Başbakan Aleksis Çipras, ülkesinde hafta sonu yapılacak referanduma ilişkin, “Seçmen ‘evet’ derse buna saygı gösteririz. Ancak kreditörlerin tasarruf ve reform koşullarını uygulamamızı kimse bizden beklemesin. Yunan halkı aşağılanan bir başbakan istiyorsa koltuğun epey talibi var. Ama bu ben olmayacağım” dedi.

Referandum kararı sonrası devlet televizyonu ERT’nin canlı yayınında soruları cevaplandıran Çipras, Avrupalı liderlerin kendisine kısa süreli mevcut programın uzatılmasına ilişkin önerilerini reddettiklerini belirterek, “Yaşamımızı sürdüreceğiz. Ayakta, hayatta kalacağız ve egemen olarak geleceğimizin ne olacağına karar vereceğiz. Soğukkanlı ve itidal içerisinde tehdit ve şantajlara karşılık vereceğiz” dedi. Yunan halkının program olmadan da yaşamını sürdürerek sandığa gideceğini söyleyen Çipras, “Yunanistan, müzakere masasından kalkmadı. Referandumdan sonra da masada olacak” dedi. Kreditörlerin devamlı yeni önlemler getirdiklerini belirten Çipras, kendilerinin ise anlaşma sağlanması için ellerinden geleni yaptıklarını iddia etti.

Daha güçleniriz

Hükümetin hedefinin referandum sonrası daha güçlü silahlarla müzakerelere devam etmek olduğunu belirten Çipras, sürdürülebilir çözüm için önlemlerin bu gücü kaldırabileceklere yüklenmesi gerektiğini söyledi. Referandumdan ne sonuç çıkarsa çıksın saygı duyacaklarını ve hükümet tarafından uygulanacağını vurgulayan Çipras, “Bizi Avro’dan atacaklarına inanmıyorum. Maliyeti büyük olacağı için bunu istemiyorlar. Avrupa Merkez Bankası’na maliyeti 120 milyar Avro” diye konuştu.

Ankara desteğe hazır

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AKP’nin TBMM’de gerçekleşen grup toplantısında Yunanistan’daki ekonomik krize değindi. Davutoğlu, “Yunanistan’ın ekonomik krizi aşabilmesi için elimizden ne gelirse, komşu bir ülke olarak, turizm, ticaret, enerji alanlarında ne yapmak gerekiyorsa yapmaya hazırız” dedi. Görüştüğü Başbakan Aleksis Çipras’a “Biz Yunanistan’ın güçlü olmasını, siyasi olarak istikrarlı olmasını, Ege’nin barış gölü olmasını, Kıbrıs’ın çözülmesini isteriz. Onun için Türkiye, Yunanistan’ın getirebileceği her türlü işbirliği ve ekonomik işbirliği arayışına olumlu yaklaşacaktır. En kısa sürede yüksek düzeyli işbirliği konseyini yapalım” dediğini aktararak bunun Yunanistan’ın iç şartları nedeniyle mümkün olmadığını ifade etti. Davutoğlu, “Hükümet kurma çalışmaları sonrasında da daha önce planladığımız Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’ni yapmak üzere Yunanistan’la temasa geçeceğiz” dedi.

Grup toplantısından önce gazetecilerin soruları üzerine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Yunanistan’dan yardım talebi gelirse Türkiye bunu ciddi olarak değerlendirebilecek kapasitededir ve değerlendiririz” dedi.

Etkisi ne kadar olur

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise “Yunanistan’ın Avro’dan çıkışının bize yansımaları olur mu” sorusu üzerine, bu durumun Türkiye’ye doğrudan etkisinin son derece sınırlı olacağını söyledi. AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ise “Yunanistan’da daha derinleşecek kriz, mutlaka Türkiye’yi de etkileyecektir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler