Cerattepe için en büyük doğa davası

Artvin halkının Cengiz İnşaat’ın Cerattepe’de maden açma girişimine karşı başlattığı direniş 20. gününü geride bıraktı. Şirket yetkililerinin alana girmesini engellemek için nöbeti sürdüren bölge halkı, 61 avukat ve 760 davacıyla Türkiye tarihinin en büyük katılımlı çevre davasını açmaya hazırlanıyor.

Yayınlanma: 10.07.2015 - 22:33
Abone Ol google-news

Artvin’de Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinin Cengiz İnşaat tarafından Bakır ve Açık Ocak Altın İşletme Projesi için teslim edilecek olmasına karşı halk 20. nöbet gününü sürdürüyor.

Önceki gün jandarma eşliğinde 4. defa Orman Bölge Müdürlüğü ve şirket yetkililerinin yer teslimi yapma çabalarını engelleyen direnişçilerde gergin bir bekleyiş hâkim. Öte yandan söz konusu alana ilişkin 760 şikâyetçiyle Türkiye tarihinin en büyük çevre davası için de ilk adım dün atıldı.

Ortak direniş

 Cerattepe’de, önceki gün Jandarma eşliğinde Orman Bölge Müdürlüğü ve şirket yetkilileri alana girmeye çalıştı. Halk da 10 kişiyken 100 kişi olarak 3 koldan direnmeye devam ediyor. Önceki gün sabah saatlerinde yaşanan gerginlik sonrası akşamüstü jandarma, barikatlarını toplayarak “Emir geldi gidiyoruz” diyerek alandan ayrıldı. Bölge halkı ise nöbet tutmaya devam etti. Halkevleri, Birleşik Haziran Hareketi üyeleri ve MHP’liler dün öğle saatlerine kadar nöbet tuttu. Eylemcilerin kurdukları çadırların girişine “Hiçbir parti adı altında direnmiyoruz” pankartı asmaları dikkat çekti. Belediyede Orman Mühendisi olarak görev yapan Mehmet Yeşilbaş da nöbet tutanlardan biriydi. Yaşadıklarını şöyle anlattı, “Gündüz yaşanan gerginlik sonrası gece boyu gerek Artvinli gerek çevre illerden çok sayıda kişi geldi. Devriyelerimizi sıklaştırdık. Jandarmanın tekrar gelmesi ile bir anda en az 500 kişi toplandı.”

Artvin geçit vermez

 Bir diğer Artvinli direnişçi Turgay Fatih Özarslan ise 4. girişimin de başarız sonuçlandığını hatırlatarak, “Hükümet boşluğundan yararlanıp oldubittiye getirmeye çalışıyorlar. Burası Artvin, geçit vermez. Bir yanımızda Erzurum bir yanımızda Rize var” dedi.

Öte yandan dün sabah saatlerinde Artvin Barosu Başkanı Ali Uğur Çağal, Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu üyesi avukat Bedrettin Kalın ve bir grup avukat hazırladıkları ÇED iptal dava dosyasını Rize İdare Mahkemesi’ne teslim etti. 760 davacının bulunduğu, İzmir, Ankara, İstanbul, Adana, Muğla, Bursa, Edirne, Antalya, Zonguldak, Balıkesir, Tunceli, Yalova barosu avukatlarından oluşan toplam 61 avukatın ve Türkiye Barolar Birliği’nin yanı sıra birçok meslek odasının da yer aldığı bu yeni hukuki mücadelenin Türkiye tarihinin en büyük katılımlı çevre davasına dönüşmesi bekleniyor. Hazırlanan dilekçe 105 sayfalık.

600 bitki türü

Cerattepe ve yakın çevresinde bulunan 600 bitki türü içerisinde 26 endemik ve 24 nadir olmak üzere korunması gereken 50 çok önemli bitki taksonu bulunuyor. Cerattepe kuş göç yolu üzerinde bulunuyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler