Manisa Valisi bayramda Soma'yı görmezden geldi

Son günlerde yaptığı çıkışları eleştiri alan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş'a bir tepki de acılı aileler, avukatlar ve işşiz madencilerden geldi. Vali Bektaş'ın, resmi sitede yer alan “Ramazan Bayramı” kutlama mesajında Soma'da yaşamını yitiren madencilere tek bir satır ayırmaması ailelerin üzüntüsü katladı.

Yayınlanma: 17.07.2015 - 13:32
Abone Ol google-news

Vali Bektaş, geçtiğimiz günlerde Eynez Ocağı’nı işleten Soma Kömür İşletmeleri’ne ait Işıklar Maden Ocağı’nda düzenlenen iftar yemeğine katılmıştı. İftarın ardından şirket yöneticileri Eynez Ocağı’nın yılbaşına kadar açılabileceği yönünde validen söz aldıklarını açıklaması üzerine acılı aileler ve ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı tepki göstermişti.

Cumhuriyet / Oğuz YILDIZ

Kimi babasız kimi parasız!..

Türkiye, Ramazan Bayramı'nı coşkuyla karşılarken Soma'da çifte hüzün vardı. 1. yılını geride bırakan faciada yaşamını yitiren 301 madencinin yakınları yine mezarlıklara akın etti. Acılı babalar, anneler, eşler ve çocuklar en güzel kıyafetlerini giyerek mezarlığın yolunu tuttu. Çocuklar, bir bayramı daha babasız geçirmenin burukluğunu yaşadı. Mezarlıktaki buruk bayramlaşmada yine “adalet” söylemleri tekrarlandı. Acılı aileler, “katillerin hesap vermesini” istedi. Mezarlıkta yalnızca acılı aileler yoktu, felakette arkadaşlarını kaybeden “işşiz madenciler” de ziyarete geldi. Onlar bu bayramı hem arkadaş “acısı” hem de “parasız”lıkla karşıladı. Facianın ardından bir “mesaj”la işlerine son verilen geçen süre içerisinde de “tazminatları” ödenmediği için sıkıntılı günler geçiren işşiz madencilerin önceliği de yine “adalet”ti. 432 çocuğu babasız, 2 bin 831 madenciyi işsiz bırakan felaketin ardından geride kalanların ortak söylemi yine netti: “Önce adalet...Katiller hesabını verecek. Hukuk ve adalet yerini bulacak.”

VALİYE MESAJ TEPKİSİ

Son günlerde yaptığı çıkışları eleştiri alan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş'a bir tepki de acılı aileler, avukatlar ve işşiz madencilerden geldi. Vali Bektaş'ın, “Ramazan Bayramı” kutlama mesajında Soma'da yaşamını yitiren madencilere tek bir satır ayırmaması ailelerin üzüntüsü katladı. Madenci yakınları, “Vali Bey, mesajında Ramazan Bayramı'nı 'Gölmarmara’daki trafik kazasında yitirdiğimiz 15 canımızın burukluğu içerisinde yaşıyoruz' demiş. Bizler de bu acıyı biliyoruz ve burukluğunu yaşıyor, ailelerini acısını paylaşıyoruz! 'Sınır komşularımızın yaşadığı savaş ve çatışma ortamının en kısa sürede sona ermesini dilemiş', bizler dünyanın hiçbir yerinde savaş olmasın diyoruz. Ancak Sayın Vali, Soma'da 301 madenciye mezar olan felaketle ilgili tek bir satır kaleme almamış. Valisinden bürokratına kimse hatırlamak istemese, görmezden gelmek istese de bizler bu faciayı unutturmayacağız. Çünkü acıyı çeken, aileleri dağılan, babasız kalan bizleriz” dediler. CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu da facianın ardından işlerinden atılan 2 bin 831 madencinin tazminatlarının yüzde 90'lık kısmının hala ödenmediğini belirterek, “İşçiler mağdur, insanları Ramazan Bayramı'nda üç kuruşa muhtaç ettiler” dedi.

VALİ ÇOK CİDDİYE ALMIŞ!..

Vali Bektaş, geçtiğimiz günlerde Eynez Ocağı’nı işleten Soma Kömür İşletmeleri’ne ait Işıklar Maden Ocağı’nda düzenlenen iftar yemeğine katılmıştı. İftarın ardından şirket yöneticileri Eynez Ocağı’nın yılbaşına kadar açılabileceği yönünde validen söz aldıklarını açıklaması üzerine acılı aileler ve ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı tepki göstermişti. Acılı ailelerin avukatlığını da yapan Kozağaçlı, “Valiyi uyarmıştık. Yetkin ve bilgin olmadığın konularda açıklama yapma diye. Gerçekten bizleri dinlemiş! Hatta o kadar iyi dinlemiş ki bayram mesajında Soma'ya ilişkin bir cümle kurmamış. Ancak kastettiğimiz bu değildi. Bizler yetkin ve bilgin olmadığı konularda açıklama yapma demiştik. Oysa taziye başka. Acıyı paylaşma, açıklama yapma, mesaj gönderme dememiştik” dedi.

Davanın yeniden görülmeye başlayacağı 18 Ağustos'a hazırlıklarının çok sıkı devam ettiğini söyleyen Kozağaçlı, “Çok zor bir sürece giriyoz. Çalışmaları sıkı tutuyoruz. Avukat arkadaşlarımızla ince eleyip sık dokuyoruz. Bu zorlu sürecin ardından keşif kararı verilecek” diye konuştu.

ÇÖKELEK DE BURUK

Soma'da olduğu gibi Çökelek'te de bayram buruk karşılandı. 6 Temmuz sabahı süt tankeriyle bağa asma yaprağı toplamaya giden tarım işçilerini taşıyan kamyonet çarpışmış 13'ü kadın 15 tarım işçisi yaşamını yitirmişti. Ramazan Bayramı'nda işçilerin ailelerini Nurlu ile CHP Grup Başkanvekili Manisa Milletvekili Özgür Özel yalnız bırakmadı. Köy meydanındaki bayramlaşmanın ardından kazada yaşamını yitirenlerin yattığı mezarlık ziyaret edildi.

SURİYELİLER KÜLTÜRPARK'TA

Ülkelerindeki savaştan kaçıp yeni bir yaşam umuduyla yola çıkanların İzmir'deki bayramlaşma adresi Kültürpark oldu. Valilik tarafından yapılan son açıklamada İzmir'de yaklaşık 50 bin Suriyeli göçmenin olduğu belirtilmişti. Özellikle Basmane ve çevresini mesken tutan Suriyelilerin bayramlaşma yeri, bir zamanlar yalnızca İzmir'in değil Türkiye'nin önemli bir cazibe merkezi olarak adlandırılan Kültürpark oldu. Onlarca Suriyeli uzun süredir mesken tuttukları Kültürpark'ta bayramlaştı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler