Hollande: AB'ye üyeliğiniz referanduma tabidir

Ankara’da resmi temaslarda bulunan Hollande, “Bütün fasıllar tamamlanınca bir hipotez olarak üyelik düşünülebilir. Her halükârda bu Fransa’da referanduma tabidir” dedi. Gül de bunun üzerine, “Türk halkı o zaman ne diyecek bilemem. Belki ‘Norveç gibi olmak istiyoruz’ diyebilir” dedi.

Yayınlanma: 28.01.2014 - 09:58
Abone Ol google-news

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye’nin AB’ye üyelik süreci konusunda bir tarih vermeyerek, “Herhangi bir tarih öngörülmemiştir. Günün birinde bütün fasıllar tamamlanınca, sonra ilgili halkların kararına göre, bir hipotez olarak üyelik düşünülebilir. Her halükârda bu Fransa’da referanduma tabidir” dedi.

Hollande, 22 yıl aradan sonra ülkesinden Türkiye’ye gelen ilk cumhurbaşkanı oldu. Önceki Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, iki ülke arasındaki soğukluk nedeniyle Türkiye’ye yarım gün süren bir çalışma ziyareti yapmayı tercih etmişti. Hollande, sevgilisi Valerie Trierweiler’den sanatçı Julie Gayet ile yasak aşk yaşadığının ortaya çıkması üzerine ayrılmıştı. Ankara’ya eşsiz olarak ziyarette bulunan Hollande, Çankaya Köşkü’nde resmi törenle karşılandı.

 

Nükleer enerjide işbirliği

Gül ve Hollande, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Çankaya Köşkü’nde ortak basın toplantısı düzenledi. Gül, hedeflerinin Türkiye ile Fransa arasındaki ticaret hacmini 20 milyar euroya çıkarmak olduğunu dile getirdi. Gül, Türkiye ile Fransa arasında nükleer enerji konusunda işbirliğinin başlamasının da sevindirici olduğunu dile getirdi.

 

Müzakere süreci sürmeli

Hollande, Türkiye’nin AB üyeliği müzakere süreciyle ilgili soru üzerine, zaman zaman zor konuların gündeme gelebileceğini belirterek, şunları söyledi: “Nasıl bitecektir bu süreç? Herhangi bir tarih öngörülmemiştir. Günün birinde bütün fasıllar tamamlanınca, sonra ilgili halkların kararına göre, bir hipotez olarak üyelik düşünülebilir. Her halükârda bu Fransa’da referanduma tabidir. Dolayısıyla, gereksiz yere bir takım korkuları ajite etmeye çalışmanın bir anlamı yoktur. Bu konuda nihai kararı Fransız halkı alacaktır.”

Üyelik tarihi konusuna da değinen Hollande, “Tarih konusu gündeme bile gelmemiştir, bu tarihten uzağız” dedi. Sürecin devamının önemini dile getiren Hollande, “Fakat ben bu sürecin sürmesi gerektiğine inanıyorum. Yoksa hiçbir işe yaramamış olur. Başta onu öngörüp de sonra onu engellemenin nasıl bir anlamı olabilir?” diye konuştu. Sarkozy dönemine atıfta bulunarak, Fransa’da önceki cumhurbaşkanı döneminde bloke edilmiş başlıklar olduğuna dikkati çeken Hollande, şöyle devam etti: “Zannediyorum açılabilecek olan fasıllar konusunda, özellikle Türkiye’de bugün görüşülen konuları da ilgilendiren, mesela erklerin ayrımı konusu var, temel haklar var, hukuk devleti, adalet gibi konular var. Bu süreç de, Türkiye’ye destek olacaktır. Türkiye neleri başarabileceğini de ispatlayabilecektir.”

Hollande, Suriyeli mültecilere kapılarını açmasından dolayı Türkiye’yi övdügü konuşmasında, Türkiye’nin ekonomik olarak büyük bir ülke olduğunu dile getirdi. Fransa, Japonya ve Türkiye alanında sivil nükleer enerji alanında imzalanan anlaşmayı hatırlatan Hollande, Türkiye ile Fransa arasında sadece nükleer enerjide değil, hızlı trenler, hava ulaşımı, kara yolu ulaşımı, gıda, tarım alanlarındaki ilişkilere dikkat çekti.

 

Norveç örneği

Türkiye’nin AB’ye hangi tarihte üye olmasını beklediğine ilişkin soru üzerine Gül, AB üyeliğinin Türkiye için “stratejik bir hedef” olduğunu vurgulayarak müzakerelerin başarıyla bitirilmesi halinde bile tam üyeliğin garanti olmadığına dikkati çekti. Fransız halkının referandumda ne diyeceğinin bilinemeyeceğini ifade eden Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hatta Türk halkı o zaman ne diyecek onu da bilemem. Belki Türk halkı o zaman ‘Biz Norveç gibi olmak istiyoruz’ da diyebilir. Dolayısıyla siz ‘ne zaman tam üye olmak istiyorsunuz, bir tarih’ dediniz. Bunda bir acelemiz yok. Ama acelemiz bir konuda var açıkçası, o da şu: Müzakere sürecini götürürken, yaparken karşımıza engel çıkartılmaması. Çünkü bu teknik bir süreç. Teknik süreç de AB’nin bütün müktesebatının Türkiye olarak üstlenilmesidir. Ümit ederim ki herkes bu konuda verdiği söze sadakat gösterir. Çünkü ahde vefa da AB’nin temel ilkelerinden birisidir. Günü geldiğinde de Fransız halkı, Avusturya halkı, Türk halkı ne der tam üyelik için, o zaman ona bakarız.

Cumhurbaşkanı Gül, Ermeni iddialarıyla ilgili soru üzerine, konunun tarihçilere bırakılması çağrısını yineledi. Türkiye’nin arşivlerini açacağını, Fransa-Cezayir arasındaki konuda da bu yolun izlendiğini dile getiren Gül, şu değerlendirmede bulundu:

“Türkiye’de daha önceki yasalarımız bu konuların rahat konuşulmasına engeldi. Ama biz yasalarımızı değiştirdikten sonra bugün bu konunun lehinde, aleyhinde herkes istediğini söyleyebilir. Zannediyorum ki birçok Fransız dostumuz bunu böyle düşünmüyor. ‘Türkiye’de hâlâ birçok şey konuşulamaz’ diye biliyorlar. Ama Türkiye’de yazabilirsiniz, konuşabilirsiniz, iddia edebilirsiniz.”

 

Fransa’da Türkiye’ye destek yüzde 17

Fransız Kamuoyu Enstitüsü’nün (Institut français d’opinion publique / IFOP) geçen hafta sonuçlarını açıkladığı ankete göre, Fransa’da Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğine olan destek oranı yalnızca yüzde 17.

 

Ermeni iddiaları

Hollande, Fransa’nın 1915 olayları ve inkâr konusundaki tavrına ilişkin soru üzerine, tarihle ilgili çalışmaların acılı olabileceğini ancak yapılması gerektiğini söyledi. “Yapmamız gereken, barışmayı, anlaşmayı sağlamaktır” diyen Hollande, “Daha önce olmuş olanların araştırılması, yapılmış olanların tanınmasıyla ilgili bir çalışma yapmamız gerekiyor” diye konuştu. 1915 olaylarının gündeme geleceği bir zaman dilimine girildiğine işaret eden Hollande, şunları kaydetti: “Bana bir soru soruyorsunuz ne yapacağımız konusunda. Doğru olanı yapacağız, hakikati arayacağız ve herkesin konuyu anlamasını sağlamaya çalışacağız.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler