Halkın Esnaflarını Örgütleyelim

Halkımızın önemli bir kesimini oluşturan esnaflarımız da diğer emekçi halk kesimleri gibi düzenin ekonomik baskısı altında bir çok sorun yaşamaktadır... Esnafların da diğer emekçi kesimler gibi örgütlenmeye, dayanışmaya ihtiyaçları vardır...

Yayınlanma: 13.08.2015 - 14:39
Abone Ol google-news

Kimdir Esnaf?

Esnaflar basit üretim araçlarına sahip olması ve çok sınırlı sayıda işçi çalıştırması yanıyla işveren, üretim faaliyetleri esas olarak aile emeğine dayalı olduğu için emekçi konumundadırlar. 
Esnaf ve sanatkarlar dediğimiz bu kesimler 0 ila 9 işçi çalıştıran işletmelerdir.
Resmi verilere göre ülkemizde istihdamın % 62'si 10 ve altı işçi çalıştıran mikro 
işletmelerde gerçekleşmektedir.

TESK'in (Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu) siciline kayıtlı yaklaşık 2 milyon üyesi bulunmaktadır. Ve bunlar 491 meslek kolunda faaliyet göstermektedirler.

Ve bu kesim işyerlerini kapatmak zorunda kalan, kredi borçlarının faizleri altında sürekli bunalan bir kesimdir. Büyük işletmelerin baskısı altında kimi zaman üretim faaliyetinde bulunamamakta kimi zaman ise büyük işletmelerin esas yükünü çekmesine rağmen onlar tarafından sömürülmektedir...
Bu yanlarıyla düzenin baskısını üzerinde sürekli hisseden ve işçi ve diğer emekçiler gibi çıkarları mevcut düzenle çatışma halinde olan, düzen tarafından ezilen, sömürülen bir kesimdir.

Ve öte yandan mahallelerimizde yıllardır devrimcilerin yanında yer alan ve düşmanın her türlü saldırısına rağmen devrimcilere evlerini, dükkanlarını, işyerlerini açan, olanaklarını sunan bir kesimdir...

Bu nedenle evleri, işyerleri basılmış, gözaltına alınmışlar, tutuklanıp hapislerde yatanları olmuştur.
Ve ödedikleri bedellere rağmen pişman olmadılar ve yine açtılar kapılarını, olanaklarını.
Esnaf ve sanatkarlar devrimin yedek-destek güçlerinden değil, temel güçlerindendir. İstihdam ettiği kesimle birlikte büyük bir gücü oluşturan esnaf örgütlenmesi devrim için olmazsa olmazdır. 
 
Esnaf Örgütlenmeleri

Mevcut esnaf örgütlenmelerine baktığımızda oldukça geniş bir örgütlenme var gibi görünür.

Ülke genelinde 32 esnaf ve sanaatkar örgütü bulunmaktadır.
İl ve ilçeler düzeyinde 3164 esnaf ve sanaatkarlar odası bulunmaktadır.
Yine il merkezlerinde 82 esnaf ve sanaatkarlar odaları birliği vardır.
Ankara'da kurulu bulunan 13 mesleki federasyon ile birlikte geniş bir örgütlenme ağına sahiptir.
Ancak bunların esnafın çıkarlarını koruma adına yaptıkları bir şey yoktur.
Bu örgütlenmelerin hepsinin yaptığı ortak görev, tekellerin doğrudan denetlediği üst örgütlenmeler eliyle esnaf ve sanaatkarları düzen içinde tutmaktır.

Yanında çalışan işçisiyle, kendi emeğiyle ve bakmakta olduğu ailesiyle birlikte çok geniş bir kesimi etkileyen esnaf ve sanatkarlar bu şekilde düzenin etkilediği ve denetlediği bir kesim haline gelmektedir. 
Düzen örgütlü ve yukarıda saydığımız bu örgütler çok büyük sorunlarla karşı karşıya olan esnaflarımızı düzen içinde tutmaya yarıyor.
Bu haliyle esnaflar ne kendi sorunlarını çözebilmekte ve ne de düzenden koparak devrim mücadelesi içinde yer alabilmektedirler.
 
Esnaflar!

Halkın Esnafları Kooperatifi'nde Örgütlenelim!
Oligarşi esnaflarımızın da işçi, memur, köylü gibi emeğini en ağır şekilde sömürmektedir… Her yıl bu sömürüye dayanamayıp yüzbinlerce esnaf bankalardan aldığı kredi borçlarını ödeyemediği için iflas edip kepenk kapatmaktadır…

Örneğin AKP’nin son on yılında 1.328.000 (bir milyon üçyüz yirmi sekiz bin) esnaf iflas etmiştir… Yani kayıtlı olan iki milyon esnafın yarıdan fazlası iflas etmiştir… 
Banka kredileri, elektrik, su, vergi borçları, kiralar vb… esnafların en temel sorunlarındandır… 
Esnaflar yaşanan bu sorunlar karşısında çaresizce iflası beklemek zorunda değildir...
Düzen acımasız ve tam bir kurtlar sofrasıdır... 
Düzene karşı örgütlenmenin yolu kooparatiflerdir.
 
Nedir Kooperatif Örgütlenmesi?

Bugünkü anlamda İlk kooperatif örgütlenmeleri 1830’lu yıllarda esnaf ve sanaatkarlar tarafından, büyüyen şirketlere karşı kendilerini korumak için kurulmuşlardır… 
Özünde küçük esnaf ve sanaatkarların büyük şirketlere karşı dayanışmasının örgütlendiği yapılardır.
Halkın her kesimi kendi sorunlarını ancak örgütlenerek, dayanışmayı büyüterek çözebilir.
Kooperatifler bu dayanışmanın somutlandığı yerlerdir... 
Buralarda aynı sorunları yaşayan halk kesimlerini bir araya getirmek ve ortak sorunları birlikte çözmek mümkündür...
Geçmişten bugüne, ülkemizde ya da sosyalist ülkelerde kooperatif örgütlenmeleri bu amaçla örgütlenmiştir... Halkın örgütlülüğünü, dayanışmasını büyütmek, geliştirmek sosyalist bir kültürün, bakış açısının yaratılmasının da ilk adımlarından olacaktır.
 
Halkın Esnafları Kooparatifi Ne Yapacak?

Bu örgütlenmeler ile hem büyük şirketlerin küçük esnafları yutmasının önüne geçilebilir ve hem de halkın büyük şirketlerin fahiş fiyatlarla sattığı mallarına mahkum olmasının önüne geçilebilir.
Esnafların banka kredileri nedeniyle iflas etmesinin önüne geçerek kepenk kapatmasını engelleyecektir. Oluşturulaçak dayanışma sandığı bu ihtiyacı karşılacaktır.
Esnafların kendi aralarındaki dayanışmayı büyütecektir. Aynı sorunu yaşayanlar birlikte olduklarında güç olurlar...
Halkın esnaflarla iç içe birlikte örgütlendiği geniş bir örgütlenme ve dayanışma zeminidir...
Kooperatif çatısı altında hem esnafın kredi sorununu çözmek ve hem de halkın daha ucuza ihtiyaçlarını karşılaması sağlanabilecektir.
Esnafları düzenin pençesinden kurtarmak, örgütlemek ve düzenin karşısında bir güç haline getirmenin aracıdır.
 
Bu amaçla;

Halkın Esnafları Kooperatifi'nde birleşelim örgütlenelim ve tekellerin insafına mahkum olmadan kendi ayaklarımız üzerinde duralım diyoruz!
Halkın örgütlü gücü karşısında hiçbir güç duramaz... Bunun böyle olduğunu esnafın yaşadığı sorunlar üzerinden de gösterebiliriz.
Halkın ve esnafın birlikte sorunlarını çözdüğü ve dayanışmalarını, örgütlenmelerini büyüttükleri kooperatiflerde birleşelim.
 
Gücümüz Birliğimizdir!
Halkın Örgütlü Gücüyle Bütünleşelim!
Halkın Esnafları Kooperatifi'nde Birleşelim...
 
HALKIN ESNAFLARI KOOPERATİFİ İLANIDIR


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler