Yüksekova ve Cizre'de yüksek tansiyon: 7 ölü, 17 yaralı

Cizre Garnizon Komutanlığı'na PKK'lilerce saldırı düzenlendi. Saldırıda 4 vatandaş öldü, 3'ü asker 7 kişi de yaralandı. Dün gece geç saatlerde sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Yüksekova'da da olaylar çıktı. Öğle saatlerine kadar devam eden olaylarda 3 kişi öldü, 10 kişi yaralandı.

Yayınlanma: 27.08.2015 - 16:12
Abone Ol google-news

<video:354237>

Şırnak’ın Cizre ilçesinde Nur Mahallesi’nde bulunan Garnizon Komutanlığı nizamiyesine dün öğleden sonra PKK’liler tarafındanroketatar ve uzun namlulu silahlarla saldırı düzenledi. Saldırıda 3 asker yaralandı. Askerler ile PKK’liler arasında kısa süreli çatışma çıkarken, PKK’liler bölgeden kaçtı. Bunun ardından Dicle Nehri üzerindeki Cizre Köprüsü Mevkii’nden geçen polis zırhlı aracına PKK’liler tarafından roket atıldı, roket araca isabet etmedi. Güvenlik güçleri ilçede operasyon başlatırken Çevreyolu mevkisinde çatışmalar yaşandı. Esnaf kepenk kapatırken, halk evlerine çekildiÇatışmalar sırasında yıkılan duvarın altında kaldığı belirtilen 7 yaşındaki Baran Çağlı, 10 yaşındaki Emin Yanaş, Cizre Devlet Hastanesi’nde görevli Eyüp Ergen (27),DEDAŞ’ta tekniker olan Mesut Sanrı (39), yaşamını yitirdi. 5 kişi de yaralandı.

Yüksekova halkı ise yasağı protesto için tencere ve tavalarla yürüyüş düzenledi. Orman ve Eski Kışla mahallelerinde öğle saatlerine kadar süren olaylarda en az 3 kişi yaşamını yitirdi, en az 10 kişi de yaralandı.

HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, güvenlik güçlerinin kentin içine top atışı yaptığını, olaylarda bir cami imamımıın da evine isabet eden topla yaralandığını, ambulansların geçişine izin verilmediğini söyledi.

Hakkari Valiliği, dün gece saat 23.30 sıralarında Yüksekova’da sokağa çıkma yasağı ilan etti. Bunun hemen ardından Orman. Eski Kışla ve Mazarlık mahallelerinde silah ve patlama sesleri duyuldu. Sokağa çıkma yasağını protesto eden yurttaşlar da sokağa çıkarak, tencere ve tavalarla eylem yaptı.

İlçenin birçok noktasında barikatlar kurulurken, polis de eylemcilere basınçlı su ve biber gazı ile müdahale etti. İlçede olaylar sabaha kadar sürdü. Telefonların çalışmadığı ilçeyle internet bağlantısı da kurulamadı. Güvelik güçlerinin olaylara müdahale ederken gerçek mermi kullandığı, ilçede zaman zaman havan topu seslerinin duyulduğu belirtildi.

Çatışmalar öğle saatlerine kadar devam ederken, sokağa çıkma yasağının sürdüğü ilçede, polisler sokaklardan çekilerek, Şemdinli yolunda beklemeye başladı. Olayların yatışmasıyla camilerden mahallelerde sıkıntı yaşayan yurttaşlara yardım edilmesi için anonslar yapıldı. Olaylarda en az 3 kişinin yaşamını yitirdiği en az 6 kişinin de yaralandığı belirtildi. Cenazelerin otopsi işlemlerinin yapılmasına başlanamadığı, otopsilerin tamamlanmasının ardından defnedilecekleri belirtildi.

Zeydan: Top atışında cami imamı da yaralandı

HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, 10 sivilin yaralandıını, bunlardan 3’ünün yaşamını yitirdiğini söyledi. Vatandaşların yaralıları hastaneye götürmesine güvenlik güçlerinin izin vermediğini söyleyen Zeydan, Orman Mahallesi'e atılan top atışlarının isabet ettiği evde mahallenin cami imamı İbrahim Akdoğan’n da yaralandığını açıkladı.

Türkdoğan: bir an önce silahlar susmalı

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan başkanlığında, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Türk Tabipler Birliği Komite Konsey üyesi Dr. Şehmus Gökalp, TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül, Hakkari Valisi Yakup Canbolat ve Hakkari Belediye Eş Başkan Vekili Saniye Özkan’ı ziyaret etti.

Kentteki STK’larla bir araya gelen heyet bölgede yaşanan çatışmalı süreçle ilgili bilgi aldı. İHD Genel Başkanı Türkdoğan ve beraberindekiler Yükseova’ya gitti arcak ilçeye girişlerine izin verilmedi.

Hakkari’ye geri dönen Türkdoğan ve beraberindekiler, Hakkari Belediyesi önünde basın açıklaması yapt. Yüksekova’da 3 kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin de yaralandığı yönünde bilgi aldıklarını belirten Türkdoğan, “3 bin insanın sokakta olduğu ve bu çatışmaları durdurmak için alanda bulunduğu ifade ediliyor.Dolayısıyla halkın can güvenliğinin sağlanması bakımından da bir an önce askerlerin, polislerin kışlalarına, karakolalarına geri çekilmesi ve bu çatışmayı sona erdirmesi ve yine eğer gerçekten silahlı militanlar varsa onların da çekilmesi ve bu çatışmanın sona erdirmesi gerektiğini özellikle vurgulamak istiyorum. Çünkü halk üzerinde daha fazla şiddet uygulanmamalı. Barış ve çözüm süreci hepimiz için çok gereklidir. PKK’nin da bir daha oturup düşünmesi gerekir. Bir an önce bizler silahlar susması gerektiğini düşünüyoruz. Bir an önce tekrar ellerin tetikten çekilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

KCK’dan açıklama: AKP savaş hükümeti kuruyor

KCK’dan yapılan açıklamada, “AKP hükümeti Kürt halkının demokratik iradesi olan özyönetimlere saldırmaktadır. ‘Benim istediğimin dışında hiçbir şey yapamazsınız’ demektedir. Varto’da da, Silvan’da da, Gever’de (Yüksekova) de yapılan budur. En son olarak sokaklara dökülerek, tencere-tava çalarak AKP hükümetinin politikalarını protesto eden Gever halkına saldırılmış, en az üç kişi katledilmiş, onlarca sivil insan da yaralanmıştır. Gever’e yönelik saldırı yeni bir seçim hükümetinin kurulacağının söylendiği günde gerçekleşmiştir. Bu kurulacak hükümetin bir savaş hükümeti ya da yürütülen saldırı ve savaşa bir kılıf olacağı anlaşılmaktadır. Seçim güvenliğini sağlamak için gönderiliyor denilerek 1990’lı yılların kirli savaşı içinde yer alan Bolu ve Kayseri Komando Tugaylarının Kürdistan'a getirilmesi, seçim hükümetinin nasıl bir politikanın örtüsü haline getirilmek istendiğini göstermektedir. Açıkça her türlü gözü karalığı yaparak seçimi kazanmak isteyecektir. Bu da savaşın şiddetlenmesi anlamına gelmektedir.Bir iki HDP milletvekilinin bu seçim hükümetinde olması bu hükümeti anayasa gereği oluşmuş bir seçim hükümeti haline getirmeyecektir.Kürt halkının kendikendini yönetmesine saldıran AKP hükümetinin bu politikalarına karşı mücadele etmek ve mücadeleyi yükseltmek olmalıdır” denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler