Vahdettin Köşkü’ne ‘yeşil alan’ kamulaştırması!

İstanbul, Çengelköy’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çalışma ofisi olarak restore ettirilen Vahdettin Köşkü’nün bitişiğindeki Hasanpaşa Seti Yukarı Sokak’ta yaşayanlar şimdi de kamulaştırma kararına karşı direnecek.

Yayınlanma: 30.08.2015 - 22:29
Abone Ol google-news

Hasanpaşa Seti Yukarı Sokak’ta Boğaz manzaralı 7 bin 300 metrekarelik arazideki 13 hanenin sadece 6’sı hisseli tapu sahibi, diğerleri tapusuz. Tapu sahipleri ise imar olmadığı için arazilerini tescil ettiremiyor. Yıkım kararı gerekçesi sokağın Boğaziçi Öngörünüm kapsamında bir kısmının “yeşil alan” bir kısmının“yol” alanında kalması. Mahalle sakinleri yargıya başvurdu. İdare mahkemeleri kararı hukuksuz bularak iptal etti. Davalar Danıştay’da sürüyor.

Sokakta tapulu-tapusuz 13 eve geçen yıl yıkım kararı çıkarılmıştı. Mahalleli açtığı davalarla yıkım kararını iptal ettirmişti. Şimdi de evlerin kamulaştırılmasına dair karar belediyeden çıktı. İBB encümeninin Ocak 2015’te aldığı kamulaştırma kararları mahalleliye yeni tebliğ edildi. 60 yıldır yaşadıkları evlerinin cüzi bedellerle ellerinden alınmak istendiğini belirten mahalleli kamulaştırma kararlarına karşı da dava açacaklarını söyledi.

Semt sakini İsmail Sever, “Kamulaştırma işlemi için evlerimizi ölçmek istediler, izin vermedik. Evlerimizin bulunduğu alanı yeşil alan olarak Cumhurbaşkanlığı Köşkü’ne ekleyeceklerini söylediler. ‘Güvenli alan oluşturacağız’ dediler. Biz halkız. 70 yıldır burada oturuyoruz. Halktan mı korkuyorlar? Bize burayı layık görmediler, kendilerine görüyorlar” dedi.

Villalar yıkılmıyor

Mahalle sakinlerinden Muhammed Sarıhasan ise şöyle konuştu:

“Elimize cüzi bir para verip buradan çekip gidelim istiyorlar. Anladılar bizim haklı olduğumuzu ondan acele ediyorlar. Arsalarımızın yanında villalar var. Onlara bu karar uygulanmıyor. Hepimizin evlerinde ağaçları, meyveleri var. Madem o kadar yeşili önemsiyorlar. Niye Vahdettin Köşkü restorasyonu sırasında ağaçları kestiler?”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler