‘Bir kez oy vermedik çocuklarımız ölüyor’

CHP’li Fikri Sağlar Yüksekova, Van ve Hakkâri’deki çarpıcı tabloyu anlattı.

Yayınlanma: 31.08.2015 - 22:42
Abone Ol google-news

CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar ile İstanbul Milletvekili Ali Şeker ve Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın, çatışma haberlerinin eksilmediği Yüksekova, Hakkâri ve Van’da 4 günlük inceleme gezisi yaptı. Vekiller, temaslarından çıkan izlenimleri ve çözüm önerilerini önümüzdeki günlerde raporlaştıracak. Ancak Fikri Sağlar, ilk izlenimlerini Cumhuriyet’le paylaştı:

* Yüksekova’da çok ciddi bir gerginlik var. Sokakta konuştuğunuz hemen herkes bu kirli çatışmanın bir merkezden çıkarıldığı kanısında. Van’dan başlayarak karşılaştığımız her insan bu ortamın müsebbibinin Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söylüyor.

* Konuştuğumuz insanlar, “Tayyip Erdoğan’a 3 defa oy verdik, 1 kere oy vermeyince o da bizi öldürmeye kalkıyor” diyorlar. Yurttaşların üzerinde durdukları tek bir şey var o da “Biz barış istiyoruz. Barışı yok eden Erdoğan. 7 Haziran’a kadar hiçbir şey yoktu. Hepimiz bir birimizle kucaklaşıyordık. Ne oldu da biz bugün savaşıyoruz ve kimin için savaşıyoruz?” diye soruyorlar.

‘Her Kürt PKK’li’

* Bölgede kamu otoritesi tek bir merkeze bağlanmış, talimatı doğrudan Erdoğan’dan alır konumundalar. Tek merkezden yönetilen kamu görevlisi, “her Kürt PKK’lidir” diyor.

* Gençler arasında işsizlik yüzde 60’a yaklaşıyor. Ekonomi durmuş, esnaf perişan, sadece kamunun verdiği ihalelerle iş yapanlar var.

* Yüksekova’da bir sivil ölmüş, kamu görevlileri “sivil değil” diyor ama orada konuştuğumuz halk “herkesin tanıdığı bir terzi, terzihanesi var” diyor. Sonradan terörist olmadığı ama canlı kalkan olduğu söyleniyor.

* Devletin çok ciddi bir istihbarat zaafiyeti var. Ya istihbarat alınamıyor ya da alınan bilgi sumen altı ediliyor.

‘Her Kürt PKK’li’

* Örgüt, mahallelerde baskı yapıyor. Yurttaş bundan da çok şikayetçi. Devlet şikayeti önlemek isteyince şiddet ortaya çıkıyor.

* Hakkâri’deyken, çatışmaların yaşandığı hafta boyunca 2 bin kişinin şehri terkettiği, Batı’daki akrabalarının yanına gittikleri söylendi. Aynı şekilde Van bir yandan nüfus verirken, bir yandan da çatışma olan bölgelerden gelen insanlar nedeniyle ciddi bir nüfus hareketliliği yaşıyor.

* Van’da söz verilmesine rağmen vergi terki yapılmıyor. Maliye Bakanı engelliyor. Depremden sonra 18 bin konut verilmiş ama, bugün ekonomi durmuş.

* Temaslarımız süresince tek bir AKP’liye rastlamadık. Örneğin Van’da 2 gün kaldık, 4 gün boyunca 3 yerleşim yerinde dolaştık ama AKP’lileri göremedik.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler