UyduNet ve Tivibu’da sansür

Kullanıcılar, UyduNet’ten Twitter’a giremediklerini söylüyor. UyduNet müşteri hizmetleri yetkilisi ‘mahkeme emri üzerine engellendi’ derken, ortada mahkeme emri yok. Tivibu’nun ise Bugün TV, Samanyolu Haber ve Mehtap TV’yi gerekçesiz olarak platformdan çıkardığı belirtildi.

Yayınlanma: 27.09.2015 - 23:32
Abone Ol google-news

Türk Telekom bünyesinde faaliyet gösteren dijital yayın platformu Tivibu’daki muhalif televizyon kanallarının yayınlarına son verileceği ileri sürüldü. Bugün TV Genel Yayın Yönetmeni Tarık Toros, “Tivibu; BUGÜN TV, Samanyolu Haber ve Mehtap TV kanallarını gerekçesiz olarak platformdan çıkarıyor. Uygulama bu akşam (dün akşam) başlıyor” dedi.

Bugün Gazetesi yazarı Toros, dünkü “Ve karartma başladı” başlıklı yazısında uygulamaya tepki gösterdi. Toros, şunları yazdı: “10 sene önce, bu iktidar döneminde, Türk Telekom’un yüzde 55’i Suudi Öger Grubu’na satılmıştı. Dev şirketin yüzde 30’u Hazine’de, yüzde 15’i ise halka açık. Bakmayın bu tabloya… Telekom’u bu iktidar tarafından atanan isimler yönetiyor. Yönetim kurulundaki şu isimler tanıdık gelecektir: Abdullah Tivnikli, Fahri Kasırga, İbrahim Eren, Yiğit Bulut. Kamu mülkleri kimsenin babasının malı değil, bu halkın. Maalesef iktidar, kamu imkânlarını tümüyle yandaşlara paylaştırıyor. Şimdi de bir kamu yayın platformu, iktidarın istemediği kanalları kapının önüne koyuyor. Daha iyisini yapıp rekabet edemeyince. Rakibinin ayağına sıkmak bir zavallılığın, acizliğin sonucudur. Bu ancak, saklayacak bir şeyi olanların yöntemidir... Ey seyirci; 2 milyona yakın abonesine sormadan, onların tercihlerini hiçe sayarak bu kararı alan Tivibu yönetimine tepkisiz kalma!..”

Siyasi tarihe geçer

CHP’li Eren Erdem de Twitter’da olaya tepki gösterdi. Erdem, “Korku dağları sarmış. Anlaşılan o ki, AKP tüm stratejisini ‘yok etme’ üzerine kurmuş. Bunun adı sansürdür. Gerçekleşmesi halinde siyasi tarihimize geçer” diye yazdı.

‘Burası Türkiye’ sansürü

Cumhuriyet Gazetesi’nin internet sitesine TTNET, Uydu- Net, PTT Cell’den erişim sansürünün ardından, UyduNet’in şimdi de mahkeme kararı olduğu iddiasıyla Twitter’a sansür uyguladığı iddia edildi. Kimi Uydu net kullanıcıları, DNS ayarlarını değiştirmeden Twitter’a ulaşmakta zorluk çektiklerini belirterek, sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. Uzmanlar Twitter’ı topyekün erişimi engellemeyi gerektirecek bir karar olmadığına dikkat çekerek mahkeme kararı alınması durumunda tüm erişim merkezlerinde geçerli olması gerektiğini belirtti. Avukatlar UyduNet’in hukuka aykırı bir engelleme yaptığına dikkat çekti. Ulaşmaya çalıştığımız Uydu net yetkilileri mahkeme kararını gerekçe gösterirken, üst düzey yetkililerden herhangi bir açıklama yapılmadı.

Karar sistemde

Gazetemizi arayan UyduNet kullanıcıları yaklaşık bir aydır Twitter’a giremediğini belirtti. Diğer internet sağlayıcı şirketlerin internet servisini kullanan kişilerin Twitter’a girmekte bir sorun yaşamamasına rağmen, Uydu net’in erişim yasağı tepki çekerken, şikâyetler üzerine aradığımız Uydu- Net müşteri hizmetleri yetkilileri sistemlerinde “mahkeme kararı” tarafından engellendiğine dair bilgi olduğunu söyledi. Mahkeme kararını istediğimizde de kendilerinin mahkeme kararını görmediğini sadece sistemde bu bilginin yer aldığını belirtti. Sadece UyduNet kullanıcılarının Twitter’a ulaşamaması dikkat çekti.

MAHKEME KARARI OLSA TÜMÜ KESİLİR

Uydunet yönetiminden konuya ilişkin açıklama çabalarımız sonuçsuz kalırken, ulaştığımız Erişim Sağlayıcıları Birliği yetkileri “Uzun süredir bize mahkeme kararı gelmedi. Mahkeme kararı geldiğinde tüm erişim sağlayıcılarının erişimi engellemesi gerekiyor. Tek bir şirket adına engelleme yapılmıyor. Vatandaş hak ihlali gördüğü paylaşımları şikâyet ediyor, mahkeme Twitter’dan kaldırılmasını istiyor. Eğer Twitter kaldırmazsa komple erişimi yasaklıyor. Bu durumda da hemen itiraz edilip, genelde sorun çözülerek erişim sağlanıyor” dedi.

TÜRK TELEKOM: ÖYLE BİR UYGULAMA YOK

Türk Telekom Çekirdek ve Taşıyıcı Şebeke Direktör Yusuf Kıraç ise “Türk Telekom’da böyle bir uygulama yok şu an. Öyle bir karar da yok. Olsa zaten tüm erişim sağlayıcı şirketlerin bu kararı uygulaması gerekir” ifadesini kullandı.

ENGELLEME HUKUKA AYKIRI, DERHAL KALDIRMALI

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz “Ortada Twitter’a topyekün erişim engellemeyi gerektirecek bir karar yok. Olsa zaten bütün ISS’leri kapsar, sadece Uydu Net’i değil. Uydu Net hukuka aykırı olarak bir engelleme yapıyor ve derhal kaldırmalı” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler