MİT TIR’larına yine karartma

MİT’e ait silah yüklü TIR’ların durdurulmasına ilişkin 4 savcı ile bir albay hakkında Yargıtay’da açılan davada ‘kamu güvenliği’ gerekçesiyle gizlilik kararı alındı.

Yayınlanma: 01.10.2015 - 23:02
Abone Ol google-news

Suriye’ye gitmek üzere yola çıkan MİT’e ait TIR’ların Hatay ve Adana’da durdurularak aranmasına ilişkin haklarında dava açılan dönemin Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Başsavcı Vekili Ahmet Karaca, savcılar Aziz Takçı ve Özcan Şişman ile eski Adana İl Jandarma Komutanı Özkan Çokay’ın yargılanmasına Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nde dün başlandı. Davada “kamu güvenliği” gerekçe gösterilerek duruşmanın kapalı yapılmasına karar verildi. Buna karşı çıkan savcı Aziz Takçı “Kamu güvenliğinin ihlal edilmesi riski yok. Çünkü benim bu olayda ulaştığım herhangi bir devlet sırrı bilgi ve belge yok” dedi. Sanık Albay Özkan Çokay, ortada devlet sırrı olması için MGK’de konunun ele alınması gerektiğini kaydetti. Daire Başkanı Eyüp Yeşil, “Konunun MGK’de görüşülüp görüşülmediğini zaten MGK’ye soracağız” dedi.

İzleyiciler çıkarıldı

Kapalılık kararı sonrası gazeteciler ve izleyiciler salondan çıkarıldı. Duruşmada tutuklu 5 sanık hazır bulunduruldu. Duruşmayı Bağrıyanık ile Karaca’nın eşlerinin yanı sıra 10 kadar hâkim ve savcı, CHP milletvekilleri Mahmut Tanal, Eren Erdem, eski vekil Atilla Kart, YARSAV Başkanı Murat Arslan, Ömer Faruk Eminağaoğlu ile MEDEL Yönetim Kurulu Üyesi George Almpouras da izledi.

‘Herkes öğrensin’

TIR’ların durdurulduğu sırada kendisini arayan Bekir Bozdağ’la yaptığı görüşmeyi tutanak altına aldığı için yargılanan eski Başsavcı Süleyman Bağrıyanık, “Biz bu yargılamanın kamuoyu önünde cereyan etmesini istiyoruz. Benim sakladığım hiçbir şey yok. Herkes öğrensin. Çekindiğim hiçbir şey yok” ifadelerini kullandı.

Sanık avukatlarından Oğuz Sarıçobanoğlu, şimdiye kadar dosyanın kendilerine gizli, buna karşılık yandaş medyaya açık olduğunu iddia ederek, “Neyin gizlilik kararı? Ortada siyasi iktidarın işlediği bir suç var. Müvekkillerim suçsuz” dedi.

Oybirliğiyle gizlilik

Başkan Eyüp Yeşil, davanın mahiyeti itibarıyla kamu güvenliğini kesin olarak gerekli kılması nedeniyle bu aşamada sanıkların savunmasının alınması sırasında duruşmanın kapalı yapılmasına oybirliğiyle karar verildiğini açıkladı.

Yargıtay 16. Ceza Dairesinde görülen ve gizlilik kararı verilen davada, son soruşturma kararının okunmasının ardından, avukatların “heyetin reddi” ve sanıkların tahliye talebi mahkeme heyeti tarafından reddedildi. Davanın ikinci duruşması 22 Ekim’de yapılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler