İnsanlık sürünüyor

Şırnak’ta güvenlik güçleri ile YDG-H üyeleri arasında çıkan çatışmada öldürülen HDP Milletvekili Leyla Birlik’in kayınbiraderi Hacı Lokman Birlik’in cesedinin polis aracına bağlanarak sürüklendiğini gösteren görüntüler büyük tepkiye yol açtı.

Yayınlanma: 05.10.2015 - 05:09
Abone Ol google-news

<video:381422>

‘JİTEM’ paylaştı!

HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik’in kayınbiraderi Hacı Lokman Birlik’in (24) cesedinin polis aracının arkasına bağlanarak metrelerce sürüklendiğini gösteren fotoğraf önce @J_I_T_E_M adlı twitter hesabından paylaşıldı. Hesap “Ben askerime, polisime leş taşıtmam...” yazılarak fotoğrafı yayımladı. Demirtaş daha sonra bu fotoğrafı paylaştı.

‘Bu AKP barbarlığı’

Şırnak’ın Dicle Mahallesi’nde geçen cuma akşamı operasyon düzenleyen güvenlik güçleri ile PKK’nin gençlik yapılanması YDG-H üyeleri arasında çatışma çıktı. Özel harekât polislerinin açtığı ateşte HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik’in kayınbiraderi Hacı Lokman Birlik hayatını kaybetti. Birlik’in cenazesi, dün Dicle Mahallesi Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından şehir mezarlığında toprağa verildi. HDP Şırnak milletvekilleri Leyla Birlik, Faysal Sarıyıldız, Aycan İrmez ve belediye başkanlarının katıldığı törende aile adına konuşan milletvekili Leyla Birlik’in eşi Mehmet Birlik, “Bedel ödemekten kaçınmayacağız. Saldırıların boyutu ne olursa olsun asla boyun eğmeyeceğiz” dedi.

Şırnak’ta çıkan çatışmada öldürülen Hacı Lokman Birlik’in cesedinin zırhlı aracın arkasına bağlanıp sürüklendiği fotoğrafı paylaşan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, “Bu fotoğrafa iyi bakın. Kimse unutmasın, biz unutmayacağız çünkü” diyerek paylaştı. İçişleri Bakanlığı da olayla ilgili soruşturma başlattı.

Davutoğlu’ndan geceyarısı mesajı

Şırnak’ın Dicle Mahallesi’ndeki hendek kapatma operasyonu sırasında güvenlik güçleri ile YDG-H üyeleri arasında çıkan çatışmada öldürülen HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik’in kayınbiraderi Hacı Lokman Birlik’in (24) cesedinin polis aracının arkasına bağlanarak metrelerce sürüklendiğini gösteren fotoğraflar tepkiye yol açtı. Fotoğrafı Twitter adresinden paylaşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Bu fotoğrafa iyi bakın. Önceki gün Şırnak’ta çekildi. Kimse unutmasın, biz unutmayacağız çünkü” dedi. Leyla Birlik’in kızkardeşi Dilek Okay ise fotoğrafların fotomontaj olmadığını ve ablasının Birlik’i morgda teşhis ettiğini söyledi.

Twitter hesabından Birlik’in fotoğrafını paylaşan Leyla Birlik de, “Dilemın roniya herdu çavemin / Ciğerim, iki gözümün ışığı” ifadesini kullandı. Birlik’in cesedinin polis aracının arkasına bağlanarak sürüklendiğini gösteren fotoğraf, sosyal medyada da yüzlerce kişi tarafından paylaşıldı. Cesede işkence yapıldığını belirten kullanıcılar, bu duruma tepki gösterdi.

‘Fotomontaj değil’

Telefon ile ulaşmaya çalıştığımız Leyla Birlik’in telefonunu kız kardeşi Dilek Okay açtı. Ablasının taziyeleri kabul ettiğini, bu nedenle telefonlara bakamadığını belirten Okay, şunları söyledi: “Bu fotoğraf, fotomontaj değil, onu söyleyebiliriz. Ablam şu an taziye çadırında taziyeleri kabul ediyor, yoğun olduğu için açıklama yapamıyor. Büyük ihtimalle yarın (bugün) bir açıklama yapacak. Hacı Lokman’ı morgda gördü, yüzünün yarısının parçalandığını, bedenindeki sürüklenmeyi, kıyafetlerini hepsini gördü. Otopsi raporunda da bu zaten çıkacak. Görgü tanıkları kendisinin o sırada yaşadığını ve bacağını sardığını söylüyor. Bu fotoğraflar Leyla’nın kendisine twitter hesabından birileri tarafından gönderildi. Yayımlanmadan önce gördük, kendisi bunların hepsini kanıtları ile bir basın toplantısı ile açıklayacak.”

İçişleri soruşturma başlattı

Öte yandan İçişleri Bakanlığı konuyla ilgili bir soruşturma başlattı. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “İddialar tüm boyutlarıyla araştırılacaktır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devletidir. Terörle mücadelemiz hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde kararlılıkla sürdürülecektir” denildi.

‘İnsanlık buzdolabında’

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan konuyla ilgili “Panzerin arkasına takılan bir cenazenin resmi, insanlığın ayaklar altına alındığının resmidir, göstergesidir. Bu bir insanlık suçudur. Ölülere bile tahammül edilemeyen bir süreci yaşıyoruz. Cizre’de insanlığın buzdolabında dondurulduğunu, bu resimde insanlığın ayaklar altına alındığını gördük” dedi. “Resim fotomontaj olabilir mi?” sorusu üzerine Buldan, “Yerelle, cenaze sahipleri ve aileyle görüştüm. Resmin fotomontaj değil, gerçek bir resim olduğunu ilettiler” dedi.

‘Emniyet’e sürüklenmiş’

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız görüntüleri vahşi ve barbarca olarak nitelendirerek olay yerinde inceleme yaptığını söyledi. Sarıyıldız, Hacı Lokman Birlik’in vurulduktan sonra yerlerde sürüklenmesine tepki gösterirken, “O fotoğraf evin önünden hayli uzak bir noktada, bir banka şubesi önünde çekilmiş, oradan da Emniyet Müdürlüğü’ne sürüklenmeye devam edilmiş. Bölgede halk çok öfkeli. Eşit, beraber, özgür yaşamaktan söz ediyorsunuz, bu vahşilerle birlikte mi yaşıyacağız diyorlar” dedi.

Sabah’a göre rutin uygulama

‘Havuz medyası’ olarak adlandırılan grupta yer alan Sabah gazetesi, Hacı Lokman Birlik olduğu öne sürülen bir erkeğe ait cesedin, zırhlı polis aracının arkasına bağlanarak yerd§e sürüklendiği fotoğrafı doğruladı. Sabah’a göre, fotoğraftaki tablo ‘rutin bir uygulama’. Haberde, “Öldürülen Birlik’e bomba tuzaklamış olma ihtimalina karşın, tüm dünyada uygulanan ‘rutin’ uygulama kontrol amaçlı yapılmış. Sürüklenerek kontrol tamamlanmış” denildi.

‘Kelimelerin aciz kaldığı an’

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar: “Ölümlere üzülürken şimdi ölülere yapılan bu zulmü değerlendirmek için kelime bulmak zorlaşıyor. Kelimelerin aciz kaldığı bir yerdeyiz. Türkiye’de yalnızca canlar gitmiyor, vicdanlar, insanlık ve birlikte yaşama umutları da örseleniyor. Bunlar insanlık suçunun en tipik göstergeleri. Bunlar yakın tarihte ulusal ve uluslararası yargı organlarının insanlık suçuna kanıt olarak kabul ettiği en ağır uygulamalardır.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler