Emniyet’te ‘bomba var’ alarmı

İstihbarat birimleri IŞİD tarafından canlı bomba eğitimi verilen 21 ismi belirledi. Emniyet ve jandarmaya fotoğraf ve isimleri verilerek takibi istendi. Ankara’da özellikle metroda yolcular tedirgin. Güvenlik görevlileri ise “Gözle de şüphelileri takip ediyoruz” diyor. İstanbul’da bomba ihbarı nedeniyle metro 1.5 saat kapatıldı. İnsanlar kalabalıktan kaçıyor.

Yayınlanma: 14.10.2015 - 01:00
Abone Ol google-news

Tren garı önündeki katliamın ardından başkentte güvenlik önlemleri artırılırken yurttaşlardaki tedirginlik de dikkat çekiyor. İnsanlar alışveriş merkezleri, metro gibi kalabalık yerlere girmemeye çalışıyor. Önlemlerin artırıldığı metrolarda X-ray cihazları olmadığı için el dedektörleri ile çantalar taranıyor.

Ancak bazı duraklarda yine yolcular çantaları taranmadan geçebiliyor. Metroda görevli bazı güvenlikçiler ise aldıkları caydırıcılık önlemlerini, “Biz gözle de şüpheli kişileri takip ediyoruz. Burada asıl amaç caydırıcılık. Asıl önemli olan ise istihbarat” diye özetledi.

Ankara Tren Garı önündeki katliamın ardından Ankara Emniyeti, kent genelinde güvenlik önlemlerini en üst seviyeye çıkardı.

Sivil polis sayısı arttı

Merkezi noktalardaki resmi polislerin yanı sıra sivil polislerin sayısı da artırıldı. Devriyelerin sayısı sıklaştırıldı. Kamu binalarındaki güvenlik önlemleri artırıldı. Şüpheli paketlere karşı da daha duyarlı hareket ediliyor. Katliamın ardından tedirginlik yaşayan Ankaralılar alışveriş merkezleri ve metrolar gibi kalabalık noktaları mümkün olduğunca kullanmamaya çalışıyor.

İşi olanlar da hızlıca işlerini halledip çıkıyor. Tedbirler kapsamında metrolarda güvenlik önlemleri artırıldı. Emniyet ile koordineli çalışma yürütülüyor. Batıkent, Çayyolu metroları ile Ankaray istasyonlarında metro güvenlik görevlileri el dedektörleri ile çantaları tarıyor. Önlemlerin daha sıkı olduğu Kızılay’da yolcular şeritlerle güvenlik görevlilerine yönlendiriliyor. Ancak el dedektörleri ile aramalar çantalarla sınırlı kalıyor. X-ray cihazları olmadığı için yolcuların üzerleri taranamıyor.

Asıl amaç ‘caydırma’

Bazı ara duraklarda ise yolcular çantaları taranmadan geçebiliyor. Bazı yolcuların aranmadan geçtiğine dikkat çektiğimiz metrodaki bir güvenlik görevlisi, “Biz gözle de şüpheli kişileri takip ediyoruz. Burada asıl amaç caydırıcılık. Asıl önemli olan ise istihbarat” dedi.

Metroları kullanan yolcular da izlenimlerini, “Çantalar sadece el dedektörleri ile üstün körü aranıyor. Aslında çantaların içlerine de bakılması gerekiyor. Ancak bu yapılmıyor. Bütün metro girişlerinde kadın ve erkek güvenlik görevlileri olmalı. Gerektiğinde kadınlar da kadın güvenlik görevlileri tarafından aranmalı” diyerek aktardı.

‘Şimdi sıkı ama...’

Bir başka yolcu ise, “Şimdi önlemler sıkı. Ancak bir süre sonra gevşiyor. Saldırılar da zaten o zaman oluyor” diyerek düşüncelerini dile getirdi. Bu arada Ankara Şehirlerarası Terminal İşletmesi’nin (AŞTİ) Ankaray girişlerinde de önlemler artırıldı. Girişlerdeki güvenlik görevlisi el dedektörleri ile çantaları tarıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler