‘İnternete sansür’ protestosu gaza boğuldu!

İnternet kullanıcılarına getirilen sansüre karşı Taksim Meydanı’na yürümek isteyen bini aşkın kişiye polis yoğun gaz bombası ve tazyikli su sıkarak müdahale etti.

Yayınlanma: 08.02.2014 - 18:37
Abone Ol google-news

İnternete sansür düzenlemesine karşı internet üzerinden çağrıyla “İnternetime dokunma” sloganıyla Taksim’de toplanan bini aşkın göstericiye karşı polis yine orantısız güç kullandı. Müdahale nedeniyle çok sayıda eylemci yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Sosyal medya üzerinden yapılan İnternetime dokunma” çağrısı üzerine dün akşam saatlerinde Taksim’de polis geniş güvenlik önlemi aldı. Çok sayıda polis çağrının yapıldığı Taksim Meydanı’nı çevirdi, Gezi Parkı da kapatıldı. İnternet sansürüne karşı bini aşkın kişi saat 18.00’den itibaren İstiklal Caddesi’nde üzerinde toplandı.Sansüre karşı direne direne kazanacağız pankartı açan yurttaşlar, “İstanbul faşizme mezar olacak,Bu daha başlangıç mücadeleye devam sloganları attı.

FOTOGALERİ: TAKSİM VE İSTİKLAL CADDESİ'NDEN ÇARPICI KARELER.. POLİS GAZA BOĞDU...

Bunun üzerine polis eylemcilerin önünü saat 18.30 sıralarında İstiklal Caddesi’nden Taksim’e çıkan alanda kesti. Polis barikatına yüklenen eylemciler daha sonra İstiklal Caddesi’nden polis barikatına havaifişekler attı. Bunun üzerine eylemcilere TOMA’dan sıkılan tayzikli suyla müdahele edildi. Gruplar müdahaleye taş, şişe ve havaifişek atarak karşılık verdi. Atılan taşlar nedeniyle bir TOMA’nın su tabancası kırılırken bir TOMA’nın üzerine de Okmeydanı’nda ki polis müdahalesi sırasında başına gaz bombası kapsülü gelen ve hala komada bulanan B.E’nin adı yazıldı. TOMA’lardan göstericilere uzun süre su sıkıldı ancak göstericiler dağılmadı. Bunun üzerine yoğun çatışmanın yaşandığı İstiklal Caddesi’nde polis göstericilere gaz bombası atarak müdahale etti. Müdahale nedeniyle eylemciler Galatasaray Meydanı’na kadar çekildi. Sıraselviler Caddesi’nde de “Hükümet istifa” sloganıyla toplanan yurttaşlara TOMA ve gazla müdahale edildi. Müdahale nedeniyle ara sokaklara dağılan eylemciler buradan polise taş ve havaifişeklerle karşılık verdi. Alman Hastanesi önünde ve Mis Sokak’ta göstericiler barikat kurdu. Polis ara sokaklara yoğun şekilde gaz bombası ve plastik mermi ile müdahale etti. Ara sokaklara dağılan gruplar daha sonra yeniden İstiklal Caddesi üzerinde “Hükümet İstifa” ve “İsyan, Devrim, Özgürlük” sloganlarıyla toplandı.

Suyu biten TOMA’lara itfaiye araçları ile su takviyesi yapılırkan, biber gazı İstiklal Caddesi’ni yoğun bir şekilde kapladı. Gazdan etkilenen yurttaşlar çevredeki dükkanlara sığındı. Çocuğu polisin attığı gazdan etkilenen bir baba cadde boyuncaÇocuk nefes alamıyor, ambulans yok mu diyerek yardım istedi. Çocuk, polis aracına bindirilerek bölgeden uzaklaştırıldı. İlerleyen saatlerde ise polis Galatasaray Meydanı’nda bazı göstericileri gözaltını aldı. Polisin müdahalesi sonucu bazı eylemciler sıkılan tayzikli su ve atılan plastik mermi ile biber gazı kapsülünün başına isabet etmesi sonucu yaralandı. Sıraselviler’deki çatışmada polisin attığı gaz bombası ayağına gelen bir gazeteci ile kullanılan yoğun gazden etkilenen Sözcü Gazetesi muhabiri Edda Sönmez’de hastaneye kaldırıldı. Yaralılar ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. Polisle göstericiler arasındaki çatışmalar ara sokaklarda gece geç saatlere kadar sürdü.

Ankara ve Mersin’de eylem

Ankara’daki eylemde de internet yasaklarına karşı Güven Park’ta toplanan 200 kadar kişi, AKP’yi protesto etti. Ankara Dayanışması’nca gerçekleştirilen eylemde okunan bildiride, “AKP bildiriye erişimi yasaklayarak, bir çağın kapanmasını engelleyebileceğini zannediyor. Ama bu çağ kapanmayacak” denildi.

Mersin’de de sansür yasasını protesto etmek amacıyla bir grup, Merkez Yenişehir ilçesi Forum Alışveriş Merkezi önünde bir araya gelerek, alış veriş merkezinin içine kadar yürüyüş yaptı. “İnternet sansürüne yasaklara geçit vermeyeceğiz” dövizinin açıldığı eylemde sık sık “İnternetime dokunma sansüre hayır” sloganları atıldı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı eylemde Grup adına açıklama yapan Baran Ali Aybek, AKP’nin interneti kendine tehdit olarak gördüğünü belirterek sansürüne karşı sokakta olacaklarını kaydetti.

Dakika dakika TAKSİM'de yaşananlar

 19:37

Çatışmalar ara sokaklarda devam ediyor.  Taksim Meydanı çevresinde bulunan yurttaşlar gazdan yoğun şekilde etkilendi.

19:06

Taksim'de eylemcilere müdahale eden bir TOMA aracının su atan haznesinin patladığı ve araçtaki tüm suların İstiklal Caddesi'ne boşaldığı bildirildi.


 

19:09

Taksim'de yoğun çatışma yaşanıyor. Eylemciler bir TOMA'nın üzerine 'Berkin' yazdı. TOMA'lı araçların sert müdahalesi devem ediyor. 

18:52

 Polis Taksim Meydanı'nı kapattı. Çevik Kuvvet ekipleri kalkanlarıyla yurttaşları  İstiklal'in girişine doğru püskürtmeye başladı. Eylemciler polislere havai fişeklerle karşılık veriyor.

18:51

Gezi Parkı kapatıldı. Yurttaşlar 'Her yer rüşvet her yer yolsuzluk' sloganları atıyor. Çevik Kuvvet ekipleri müdahale için hazırlanıyor.

18:50

Sosyal medyadaki eylem çağrısının ardından yurttaşlar Taksim Meydanı'nda toplanmaya başladı. Çevik Kuvvet ekipleri TOMA araçlarıyla bekleyişe geçti.

İŞTE 10 MADDEDE İNTERNET SANSÜRÜ!


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler