'Sandıkta hile' haberleri peş peşe... Boş tutanak imzalatıyorlar

Türkiye'nin dört bir yanından sandıkta hile haberleri gelmeye devam ediyor. Denizli'de bazı sandıklar daha kapanmadan sayım tutanaklarının imzalatıldığı öğrenildi. Söz konusu hileye ilişkin Fuat Avni dün akşam bazı tweetler atmıştı.

Yayınlanma: 01.11.2015 - 14:26
Abone Ol google-news

Türkiye’de oy kullanma işlemleri sürerken bazı seçim bölgelerinde “boş tutanağa imza” krizi yaşandı. İzmir'in bir çok yerinde sandık başkanları boş tutanağa imza attırması üzerine müşahitler ve avukatların itirazlarıyla tutanaklar tutuldu.

Sosyal medya fenomeni Fuat Avni kullanıcısı da, seçimlerde “boş tutanağa imza attıracaklar” iddiasında bulunmuştu. İzmir'de bu durum gerçek olurken, yüzlerce imzalı boş tutanak “oy ve ötesi” gönüllüleri tarafından fotoğraflandı. Ayrıca kentin bir çok yerinde seçmen listelerinin mühürsüz olduğu da anlaşıldı. Bazı seçim döküm tutanaklarının da 7 Kasım'dan kalma olduğu görüldü. İzmir'de bir çok sandıkta, oy kullanma işlemi tamamlanmadan boş tutanaklara imzalatmak istedi. Bazı sandık görevlileri buna karşı çıkarkan bir çok yerde boş kağıda atılan imzalar nedeniyle tartışmalar yaşandı.

‘Sandık kurullarının oluşumu ile görev ve yetkileri’ni düzenleyen 135 sayılı genelgeye göre sandık sonuç tutanakları, ancak seçim süreci bittikten, sayım ve döküm işlemleri tamamlandıktan sonra imzalanabiliyor. Genelgenin 45. Maddesi şöyle diyor: “Sandık kurulu, (Örnek: 86) sayılı sandık sonuç tutanağını, iki nüsha olarak, sayım ve döküm işlemleri sırasında elde edilen bilgilere ve sayım ve döküm cetveli sonucuna göre düzenler. Bu tutanakların ait olduğu bölümüne, seçim bilgileri eksiksiz olarak işlendikten sonra, başkan ve üyeler tarafından ad ve soyadları yazılarak imzalanır; sandık kurulu mührü ile mühürlenir.”

İşte il il, ilçe ilçe seçim sonuçları

Fuat Avni, oy çalmak için kullanılacak hile yöntemlerinde birinin de boş tutanağa imza attırma olacağını iddia etmişti. Fuat Avni twitterdan şunları söylemişti: “Sandık Kurulu Başkanları sonuç tutanaklarını YSK'ya tarayıp göndermekle yükümlü. Tutanaklar her sandık için ayrı bir ‘kare kodu' taşıyor. Sandık Kurulu Başkanları farklı bahanelerle kurul üyelerine kare kodlu tutanağı boş imzalatarak, sayım işlemini tamamlanmış gösterecek. Boş tutanağa imza atmak istemeyen olursa, başkanlara onların yerine tutanağa sahte imza atabilecekleri, korkmamaları söylendi.”

 

Kırsalda bazı köylerde HDP sandık görevlilerinin sandık başından uzaklaştırıldığı ve bazı görevlilerin ise darp edildiğini iddia eden HDP'li yöneticiler İlçe Seçim Kurulu'na başvurdu.

HDP İlçe Başkanı Kamil Göktaş yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Sandıklarda oylar kullanılmaya başlandı. Siverek'in belli köylerinde Güvercin köyünde sandık başındaki müşahit ile bize oy vermek isteyenler arasında 'siz oy kullanamazsınız, sizin oylarınızı biz kullanacağız' diye bir tartışma çıkmıştır. Orada bir arkadaşımızın kafasını kırılmıştır. Toplu oy kullanma noktasında ısrarlı olunarak müşahitimiz dışarı atılmıştır. Müşahit arkadaşımız 50 kişi tarafından linç edilircesine köyden çıkarılmış ve orada oylar AKP'ye verilmiştir. Aşağı Beşyamaç'ta da sandık görevlimizi sandık başından kaldırmışlar blok oy AKP'ye kullanılmıştır.

Büyüktepe, Sarıkaya, Uzunziyaret köylerinde de bulunan sandık görevlilerimiz sandık başından uzaklaştırılarak oylar açık bir şekilde AKP kullanılmaktadır. Durumu seçim kuruluna bildirdik. Sandık başkanları bile tehdit ediliyor, bizleri arayıp yardım istiyorlar. Siverek'te anti demokratik bir seçim yapılmaktadır. Özellikle HDP hedef alınarak kırsalda anti demokratik bir seçim yaşıyoruz."


AKP'LİLER ÜÇ KEZ OY KULLANDI

ViraTrabzon’un haberine göre, Trabzon merkez Ortahisar ilçesi Çukurçayır Mahallesi’nde, Çukurçayır Ortaokulu’ndaki 1119 nolu sandıkta, AKP sandık görevlisinin başkalarının yerine 3 kez oy kullandığı tespit edildi. CHP’li görevlilerce şikayet edilen AKP’linin görevine son verildi.

Ortahisar Prof. Dr. İhsan Koz İlkokulu’nda da 2276 nolu sandıkta oy kullanan sandık görevlisinin 2279 nolu sandıkta da oy kullandığı tespit edilince, bu kişinin de sandık görevi iptal edildi. CHP, suç duyurusunda bulunacak.

OY SAYIMI BAŞLAMADAN TUTANAK İMZALATTILAR

Denizli'de bazı sandıklar daha kapanmadan ve oy sayımı başlamadan, tutanakların imzalandığı iddia edildi.

CHP İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Facebook'tan bir tutanağın fotoğrafını yayımladı.

Çavuşoğlu, "Pamukkale ilçesi Pamukkale Meslek Yüksekokulu'nda sayım başlamadan bir tutanağın imzalandığını tespit ettik. Bu tür bilgiler gelmeye devam ediyor. Sayım daha başlamadan, bitmiş gibi imzalanan bu tutanak geçersizdir. Ayrıca suçtur. Tüm arkadaşlar dikkatli olsun" dedi.

FUAT AVNİ YAZMIŞTI

Twitter'da yazdıklarının doğru çıkmasıyla fenomen haline gelen Fuat Avni, "Boş tutanağa imza atmak istemeyen olursa, başkanlara onların yerine tutanağa sahte imza atabilecekleri, korkmamaları söylendi. Sandık Kurulu Başkanları, kare kodlu boş, imzalı ve mühürlü belgeyi AKP’nin lehine değiştirip İlçe Seçim Kurulu’na teslim edecek" diye yazmıştı.

MHP'DEN USULSÜZ OY KULLANIMI İDDİASI

MHP Sivas İl Başkanı Ragıp Özkan, ildeki bazı okullarda seçmen listesinde bulunmayan kişilere oy kullandırıldığının tespit ettiklerini ve hukuki işlemi başlattıklarını söyledi.

Sivas'ta sabah 07.00 itibariyle oy kullanma işlemi başlarken, MHP, bazı okullardaki sandıklarda usulsüz oy kullanımı tespit edildiğini iddia etti. MHP İl Başkanı Ragıp Özkan, seçimin başladığı andan itibaren sandık görevlileri, müşahit ve gönüllü görevlilerin seçim alanlarında görevlerine başladığını belirterek, şunları söyledi:
"Şu ana kadar geçen süre içerisinde şehir merkezimizde 1088 nolu sandıkta 2 tane listede ismi bulunmayan şahısa oy kullandırıldığı tespit edildi. Gerekli işlemler, hukuki süreç başlatıldı. Öte yandan Zara İlçesi'nden gelen bir haberde 1020 nolu sandıkta yine bir kişinin listede ismi bulunmadığı halde oy kullandırılma teşebbüsünde bulunuldu. Bir başka sandıkta yine aynı vatandaşa oy kullanma girişiminde olduğu tutanak altına alındı. Biz Milliyetçi Hareket Partisi teşkilatları olarak bugün milletin iradesinin sandığa olduğu gibi yansıtılması için elimizden gelen bütün çaba ve gayreti göstereceğiz. Hırsızlığa müsade etmeyeceğiz. Milletin iradesinin, yarınlarının çalınmasına müsade etmeyeceğiz."
Ragıp Özkan, bazı kişilerin oy kullandığı halde imza atmadan gitmeleri nedeni ile partililerin durumdan şüphelenip müdahalede bulunduğunu belirterek, "Gelen vatandaşların oy kullandırıldığı, oradaki memur tarafından imza atmadan gittiklerini diğer parti görevlilerinin tespiti, bunlar neden imza atmadan gidiyorlar şikayeti üzerine memur 'Farketmeden yaptım' söylemiyle hadiseyi açıklamaya çalıştı. Ama gerekli tutanakların da tarafımızdan tutulduğunu belirtmek isterim" dedi.
MHP, ilerleyen saatlerde kent merkezindeki Mevlana İlköğretim Okulu 1234 nolu sandık, Başöğretmen İlköğretim Okulu 1076 nolu sandıkta da usulsüzlük yapıldığını ve parti görevlilerinin müdahale ettiğini sosyal medya hesabından duyurdu. Başöğretmen İlköğretim Okulu'nda bir seçmenin 'Kime oy vereceğiz' diye sorması üzerine, sandık görevlilerince yönlendirme yapıldığı iddia edilirken, tartışma yaşandığı ve görevlilerin müdahalesi ile tartışmanın sonlandırıldığı belirtildi

Kabinde oylarının fotoğrafını çeken 3 kişi yakalandı

KAYSERİ'de sandık kurulu başkanlarının ihbari üzerine, kabinde cep telefonuyla oylarının fotoğrafını çeken 3 kişi hakkında Seçim Kanunu'na muhalefetten işlem yapıldı.



Kayseri'de Emniyet Müdürlüğüne dün saat 18.00'de başlayan ve halen oy kullanma bitinceye kadar devam edecek olan seçim yasağı nedeniyle siyasi partilerin indirmediği afiş, pankart, döviz ve flamalar için 2 bine yakın ihbar geldi. Polis ihbarları değerlendirerek siyasi partilere ait metaryelleri Büyükşehir İtfaiyesi, ev ve işyeri sahiplerinin uyarılmasıyla indirtti.

Kayseri'de 2'si merkez Kocasinan ilçesinde, 1'i Melikgazi ilçesinde olmak üzere oy kullandıkları kabinde cep telefonu ile çekim yapan 3 kişi, sandık kurul başkanlarının ihbarı üzerine gözaltına alındı. Seçim kanuna muhalefet gerekçesiyle gözaltına alınan 3 seçmen, polis tarafından ifadelerinin alınmasının ardından, Cumhuriyet Savcılığınca salı verildi.

Bu arada, Kayseri polisi seçim sırasında oy kullanmaya gelen 1'i dolandırıcılıktan olmak üzere aranan 5 kişiyi yakalıp, gözaltına aldı.

OYLARINI ÇEKİP SOSYAL MEDYADAN PAYLAŞTILAR

Bu arada Kayseri'de sandık başına giden ve MHP'ye oy veren bazı seçmenler, oy pusulası üzerinde bozkurt işareti yaparak ya da3 hilalli çakmak koyup fotoğraf çekerken, bazıları ise kâğıtlara notlar yazarak mesajlar verdi. Mesajlarda, 'Sonuç ne olursa olsun, yaşasın milli irade, yaşasın milliyetçi Türkiye, yaşasın Ülkücü hareket', '400 vekili, verilen şehitler unutmadık AKP, şimdi MHP vakti', 'Ülkücü şehit Fırat Yılmaz Çakıroğlu için, bir gece ansızın gelebiliriz' , 'Baki Başkanıma saygılarımla vurur yüze ifadesi oylar MHP'ye bitanesi' yazılı olduğu görüldü.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler