'O villalar kaçak'

İzmir İl Genel Meclis Başkanı Serdar Değirmenci, Erdoğan'ın kendisine 'armağan' edildiği öne sürülen villalara ilişkin 'Hazine arazisi değildir' açıklamasının gerçekleri yansıtmadığını söyledi. Villaların sahibi Mustafa Latif Topbaş ise bölgede Erdoğan'ın villasının olmadığını savundu.

Yayınlanma: 12.02.2014 - 21:08
Abone Ol google-news

İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, kamuoyuna çeşitli iddialarla yansıyan Urla’daki villaların Hazine arazisi üzerine yapılmadığını öne süren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı, “Oradaki villalardan bir bölümü, Hazine arazisine kaçak olarak yapılmış. Başbakan, kaçak yerde tatilini yapıyor. Şimdi iş kitabına uydurulmaya çalışılıyor” sözleriyle yalanladı. Villaların sahibi Mustafa Latif Topbaş ise konuyla ilgili ilk kez yaptığı açıklamada, bölgede Başbakan’ın villası olmadığını savladı.

Değirmenci, geçen hafta yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan’a da armağan edildiği savlanan Urla Zeytineli Hacılar Koyu’ndaki villalardan bir bölümünün, Maliye Hazinesi üzerine kaçak olarak inşa edildiğini söylemişti.

Villaların yapıldığı arazinin SİT oranlarının, 1. dereceden 3. dereceye düşürülmesine karşı çıkan ve yıkımını isteyen eski İzmir Valisi Cahit Kıraç’tan eski çevre ve şehircilik il müdürüne kadar birçok bürokratın sürüldüğünü de anımsatarak “Villalara değen yanıyor” demişti.

Ancak Başbakan Erdoğan, önceki gün gazetecilerin sorularını yanıtlarken SİT derece değişikliği konusunun yargıda olduğunu belirterek “Benim senede 3-5 kere görüştüğüm çok yakın bir dostuma ait 35 yıllık bir yerdir. Hazine arazisi değildir. Oranın sahipleri 35 yıldır oraya sahiptir. Yaptıkları evleridir, köydür. Bunların hepsi yargısı süren konulardır. Bununla ilgili Başbakan’ı lekeleyemezsiniz. Buna ne gücünüz, ne evraklarınız yeter” demişti.

Başbakan’ın açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını vurgulayan İl Genel Meclisi Başkanı Değirmenci, Hazine arazisi üzerine yapılan kaçak villaların yıkımıyla ilgili yazıların geçen yıllar içinde Defterdarlık Milli Emlak Dairesi Başkanlığı’na gönderildiğini söyledi.

Yaklaşık 6 bin 700 metrekare olan 1819 numaralı parselin Hazine’ye ait olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: “Oradaki 1819 numaralı parsel, Hazine üzerine tescilli. Özel idare olarak, bu parsel üzerine yapılan villaların yıkılması için defterdarlık milli emlak dairesi başkanlığına 3 kez yazılı olarak başvurduk. Ancak şu ana kadar milli emlak yıkımı gerçekleştirmedi. İl özel idaresi encümeni, Hazine arazisi olduğu için yıkım kararı alamadı, bunun yerine para cezası kesti. Buradaki yapıların hepsi ruhsatsız ve kaçak. Bir kısmı da Hazine arazisi üzerine yapılmış durumda. Başbakan, ‘Hazine arazisi değil’ diyerek yalan söylüyor. Başbakan, kaçak durumdaki bir yerde tatilini yapıyor. Oradaki iki villanın Başbakan’a armağan edildiği savlanıyor. Bunu bilemeyiz ama sonuçta burasının SİT derecesinin 1’den 3’e dönüştürülmesi için çalışmalar yapıldığını duyuyoruz. İş kitabına uydurulmaya çalışılıyor.”

Erdoğan, buradaki villaların 35 yıldır var olduğunu öne sürmesine karşın bazı villaların yapımının devam etmesi ise dikkat çekiyor.

 

Topbaş’tan açıklama

Başbakan’ın “dostum” diye nitelediği Topbaş ise dün kamuoyuna yansıyan iddialarla ilgili ilk kez açıklama yaptı. Yazılı açıklamasında Topbaş, Zeytineli’nde Erdoğan’a ait villa olmadığını, Başbakan’ı bugüne kadar burada 3 kez ağırladığını belirtti.

Savcılık fezlekesine de giren ses kayıtlarıyla ilgili de “Benim, akraba ve dostlarımı zaman zaman misafir ettiğim, 30 yıl evvel yapılan bir evin restorasyonu sırasında misafirlerimin isteklerini öğrenme inceliğimin farklı yorumlanmasından duyduğum üzüntüyü de ayrıca belirtmek isterim. Bu anlamda bu haberlere kaynaklık eden konuşmalar, herhangi bir kimsenin sosyal ilişkileri çerçevesinde haklılığına inandığı bir konuda yaptığı samimi konuşma ve aslında yakınmalardır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler