Ata'nın müzesinde şüpheli yangın

Atatürk Orman Çiftliği arazisinde yer alan Müze ve Sergi Salonu’nda yangın çıktı. Müzede Atatürk’ün 270’ten fazla fotoğrafı bulunuyordu.

Yayınlanma: 04.11.2015 - 22:58
Abone Ol google-news


AOÇ yetkilileri yangın sonrası basının bina içinde fotoğraf çekmesine izin vermedi. Yangını AA görüntüledi ve bu fotoğrafları servis etti.

Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi içinde yer alan, önceki yıllarda şarap fabrikası olarak kullanılan ve modernize edilmesinin ardından 6 Mayıs 2010’da müze olan AOÇ Müze ve Sergi Salonu’nda önceki gün akşam yangın çıktı. 270’in üzerinde, Atatürk fotoğrafını barındıran müzedeki yangının, arka odasındaki sinevizyon gösterimlerinin yapıldığı alanda çıktığı belirtildi. Müzede Atatürk’e ait özel dokümanların da bulunduğu biliniyor. Fotoğraflar ise 86 yaşındaki ünlü fotoğrafçı Henri Benazus’a ait.

Çatısı tahrip oldu Binanın çatısının büyük bir bölümünün yandığı gözlenirken, AOÇ yetkilileri binanın içinden basının görüntü almasına ise izin vermedi.

AOÇ yetkilileri yangın sonrası yaptığı açıklamada, bilgi, belge ve Benazus’a ait fotoğrafların yangın sonucu zarar görmediğini belirtti. Yangınla ilgili olarak Mimarlar Odası Ankara Şube üyeleri de incelemelerde bulunmak üzere müzeye gitti. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Ortada hiçbir şey yokken, AOÇ arazisindeki bir bina yanıyorsa, bu durum ülkedeki yangının nasıl şekilleneceğinin de habercisidir. Bu alan birinci derece doğal ve tarihi SİT alanıdır” dedi.

İstediler, verdim Cumhuriyet’e konuşan 86 yaşındaki fotoğraf sanatçısı Henri Benazus ise, “Fotoğraflar benden bina müzeye dönüştürülürken, özel olarak istenmişti” dedi. Benazus, “Örneğin bir fotoğrafta Atatürk, 5 Mayıs 1925’te, diğer bir fotoğrafta 4 Nisan 1934’te, bir diğerinde 2 Nisan 1937’de çiftliği ziyaret ederken yer alıyor. Her biri özel fotoğraflar bunlar” diye konuştu.

GÜNAY: İYİ NİYETLE BAKILAMAZ

Müzenin açıldığı tarihte Kültür ve Turizm Bakanı olan Ertuğrul Günay ise “müzenin açılışında kendisinin de bulunduğuna” belirterek, binanın tarihi bir yapı olduğunu belirterek, bina içinde birçok Atatürk’le ilgili belgelerin de bulunduğunu söyledi. Günay, “AOÇ arazisi üzerinde yıllardan bu yana bu kadar çok tartışma varken, binada bir gece yangın çıkması tartışmaları da beraberinde getirir. İyi niyetle bakabileceğimiz bir olay değil. Elbette ki yetkililer yangının neden ve nasıl çıktığını araştıracaktır, ancak kim gerçeği ortaya çıkaracak?” diye sordu. Günay ayrıca, “Bir tarih yok ediliyor. Bilgi ve belgelerin olduğu binanın yanması kuşku verici” görüşünü de dile getirdi.

Kısa devre

Ankara Büyükşehir Belediyesi yangına ilişkin ön raporunu hazırladı. Raporda, müzede yanmayla ilgili hasar bulunmadığı, duman ve islenme tespit edildiği belirtildi. Raporda yangının “Sinevizyon odasının tavan ile çatı kısmındaki elektrik kablolarında oluşan ark ve kısa devre sonucu çıktığı” belirtildi.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler