İmralı Heyeti: Barışın anahtarı Öcalan'ın masasında

İmralı Heyeti TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

Yayınlanma: 10.11.2015 - 17:11
Abone Ol google-news

HDP İmralı heyeti, Abdullah Öcalan’a atfedilen açıklamaların tümüyle yalan olan psikolojik harp oyunu olduğunu belirtti. Heyet, hükümetin kendilerine güvenmiyorsa İmralı’ya gazetecilerin göndermesini teklif ederken “Barışın kapısını aralayacak anahtar İmralı’da, Öcalan’ın çalışma masasının üzerinde durmaktadır” görüşünü dile getirdi. Müzakerelere dönülmesi çağrısı yapan heyet, hükümetin gittiği yolun kaos, çatışma, acı, kan ve gözyaşına neden olacağı uyarısında bulundu.

HDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan ile Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’den oluşan HDP İmralı heyeti dün Meclis’te açıklama yaptı. Önder’in açıklamaları özetle şöyle:

YANLIŞ ÜSTÜNE YANLIŞ AKP

hükümeti maalesef yanlış üstüne yanlış yapmaya bugüne kadar devam etmiştir. AKP, Eşme ruhu üzerinden türbesini teslim ettiği gücü kapı kapı dolaşarak terör örgütü olarak yaftalama arayışı ve acizliğini bugüne dek sürdürme gayretinden hiçbir şekilde vazgeçmemiştir. Dolmabahçe mutabakatı ve o mutabakatı sağlayan Öcalan’ın barış ısrarı demokratik geleceğimizin sigortası işleviyle tarihi kayıtlarda tüm önemi ve erdemiyle halen durmaktadır.

MUTABAKATA DÖNÜLMELİ

Hâlâ bu faturanın ağırlaşmasının önüne geçmek, ödenmez maliyetli bir kaosun eşiğinden geri dönmek için bir yol bulunması gerektiği kanaatindeyiz. Bu yolun hükümetin ve Cumhurbaşkanı’nın sorumsuz açıklamaları ve savaşı dayatan politikalarından değil, onurlu ve eşit koşullarda olması gereken bir müzakereden geçmesi gerektiğini, sağduyu sahibi kamuoyu da ifade etmektedir. Bunun için hükümet ve devlet iradesinin savaş uçaklarının sorti sayılarına değil, Dolmabahçe mutabakatının demokrasi sayfalarına geri dönmesi gerektiğini belirtmek isteriz.

HDP SÜREÇTE OLMALI

İmralı heyeti defalarca değişen isimlerle değişen bir süreç taşıyor. Biz hiçbir zaman bu heyetin isimleri üzerinden tartışma yapmadık. Belirleyici olan Öcalan’dır. HDP kurumsal bir kimlik olarak bu sürecin mutlaka içerisinde yer almak durumdadır. Gerçeklik de bunu gerektirir. Bu savaşa başka bir mazeret bulamadıkları için temelsiz ve ciddiyetsiz isim tartışmalarını gündemleştirmek istiyorlar.

ANAYASA SÜRECİN ARDILI

Yeni anayasa çözüm sürecinin bir ardılıdır. Çözüm süreci yeni anayasanın bir parçası değildir.

TOPLUMSAL MALİYET

(Davutoğlu’nun Suriye’de askeri harekat açıklamaları üzerine) Bu bir yoldur ve sonu da hüsrandır. Korkarım ki ülkeyi helak edecektir. Genelkurmay’ın bu kadar sessiz kalması ve biat içinde suskun olması kabul edilebilir değil. Aynı Genelkurmay daha önce bu şekilde girilemeyeceğini deklere etmiştir. Herkes kendi gübresi kadar bostan ekmeli. Toplumsal maliyetleri çok ağır olur. Sizin askeri ve siyasi gücünüz bölgede söz sahibi olacak kadar yok.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler