15 yaşında cezaevinde öldürülen Emirhan için suç duyurusu

"Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi", Trabzon Bahçecik Cezaevi'nde tutuklu bulunan 15 yaşındaki "Emirhan Nas'ın ölümüyle ilgili olarak , Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü ve Cezaevi idaresi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Yayınlanma: 20.11.2015 - 13:19
Abone Ol google-news

13 Kasım'da, tutuklu bulunduğu Trabzon Bahçecik Cezaevi'nde intihar ettiği ileri sürülen 15 yaşındaki Emirhan Nas'ın ölümünde 'hak ihlali' ve 'ihmal olduğu' gerekçesiyle, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelen, 'Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi' üyeleri,  Adalet Bakanı, Adalet Bakanılığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü ve Trabzon Bahçecik Cezaevi idaresi hakkında suç duyurusunda bulundu. 

Ankara ve Trabzon Cumhuriyet Başsavcılıklarına gönderilmek üzere hazırlanan suç duyurusu dilekçesinde sorumluların, "İşkence ve kötü muamele", "Ölüme sebebiyet verme", "Hakkın kullanımını engelleme" ve "Görevi kötüye kullanma" suçlarından soruşturma açılması talep edildi.
 
"YAŞAM HAKKINI KORUMAYA YÖNELİK YETERLİ ŞEKİLDE ÖNLEYİCİ-KORUYUCU TEDBİRLERİN ALINMADIĞI GÖRÜLMÜŞTÜR"

Dilekçede, "Bir çocuğun özgürlüğünden yoksun bırakılmasının son çare olması ilkesinin ihlaliyle birlikte, annesini görme hakkı dahi elinden alınarak, psikolojik destekten yoksun bırakılarak zincirleme surette devam eden ihmalle bir çocuğun ölümüne sebebiyet verilmiştir. Zira yetkililer tarafından yaşam hakkını korumaya yönelik yeterli şekilde önleyici-koruyucu tedbirlerin alınmadığı da görülmüştür" denildi.
 
SORUMLULAR HAKKINDA KAMU DAVASI AÇILMASI TALEP EDİLDİ

Dilekçede, şikayet konusu suçlar nedeniyle Türkiye'nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve BM Havana Kuralları'nın da ihlal edildiği de vurgulanarak, şüpheliler hakkında gerekli kovuşturmanın yapılması ve cezalandırılmaları için kamu davasının açılması istendi.  
 
BASIN AÇIKLAMASI

Suç duyurusu öncesi adliye önünde konuya ilişkin basın açıklaması yapan Türkiye İnsan Hakları Vakfı İstanbul Temsilcisi Ümit Efe, bugünün '20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü' olduğunu hatırlatarak, 15 yaşındaki çocuğun ölümüne ilişkin suç duyurusunda bulunduklarını, ancak bunun ilk olmamasından dolayı da utanç duyduklarını belirtti.

Adıyaman Cezaevi'nde bir kişinin daha aynı şekilde hayatını kaybettiği bilgisinin de kendilerine ulaştığını açıklayan Efe, "Türkiye'nin uymakla yükümlü olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne göre, çocukların yaşam hakkının, çocukların korunması ve gelişmesinin ve çocukların yüksek yararının gözetilmesi temel ilke olarak benimsenmiştir ve bu ilkeler garanti altına alınmıştır. Ancak bugüne dek Türkiye'deki hapishanelerde çocuklar birçok hak ihlaline maruz kalmış, bu hak ihlallerinden ve ihmallerinden dolayı hayatını kaybetmiştir" dedi. Efe, yaptıkları suç duyurusu ve basın açıklamasının İstanbul'un yanı sıra Ankara, Diyarbakır ve Mersin de de eş zamanlı olarak yapıldığını söyledi. Grup açıklamanın ardından suç duyurusunda bulundu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler