Davutoğlu 3 kadın bakan rekorunu kıramadı ama AKP için rekor

13 yıllık AKP iktidarında 2’den fazla kadın bakan kabinede aynı anda yer bulamadı. Öyle ki 1996 yılında Mesut Yılmaz’ın 3 kadın bakan ve Necmettin Erbakan’ın kurduğu koalisyon hükümetindeki 2 kadın bakan, 1 kadın başbakan yardımcısı rekoru bile 19 yıl sonra kırılamadı.

Yayınlanma: 25.11.2015 - 10:26
Abone Ol google-news

64. hükümet Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun sunduğu kabine listesini onaylamasıyla kuruldu. Listede Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu 2 kadın bakan olarak yer alabildi. Cumhuriyet Gazetesi arşivi şu ana kadar 64 hükümette koltuk bulabilen kadınların çetelesini çıkardı. İlk hükümet Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde 24 Nisan 1920 yılında kuruldu. 1 Ekim 1923’e kadar görev yapan hükümette 11 erkek vekil yer alırken, hiç kadın vekil bulunamadı. Bu tablo 1923’ten 26 Mart 1971 yılında Nihat Erim önderliğinde kurulan 33. hükümete kadar değişmedi. 33. Hükümette ilk kadın bakan olarak Türkan Akyol yer aldı. Akyol Sağlık ve Sosyal Politikalar Bakanı oldu. Akyol’dan sonra 16 yıl daha kadın bakan olamadı.

Alpago partide en çok oyu aldı, bakan oldu

16 yılın sonunda Turgut Özal önderliğinde kurulan 46. hükümette Çalışma Bakanı olarak bir kadın yer aldı. 16 yıllık direnişi kıran kadın bakan İmran Aykut oldu. Aykut 47. ve 48. hükümetlerde de tek kadın bakan olarak yer aldı. Süleyman Demirel önderliğinde kurulan 49. hükümette Tansu Çiller tek kadın bakan olarak koltuk bulabildi. Tansu Çiller’in kurduğu 50. hükümette ise Türkan Akyol tek kadın bakan oldu. Ancak bu dönemde 4 defa kabine değişikliği yaşandı. Bu değişiklik sırasında Önay Alpago parti meclisine en çok oy alarak giren kadın üye olarak bakanlık koltuğunda da yer aldı. Çiller’in 51. hükümetinde Işılay Saygın kadın bakan olarak yer buldu.  

Rekoru ilk Mesut Yılmaz kırdı

Rekor ise 6 Mart 1996 yılında Mesut Yılmaz önderliğinde kurulan 53. hükümette kırıldı. Ayfer Yılmaz, İmran Aykut ve Işılay Saygın Cumhuriyet tarihinde ilk defa aynı anda kabinede yer bulan 3 kadın bakan oldu. Yılmaz’ın ardından Necmettin Erbakan önderliğinde kurulan koalisyon hükümetinde de Tansu Çiller başbakan yardımcısı olarak yer alırken Işılay Saygın ve İmren Aykut bakan oldu. Ecevit’in önderliğinde kurulan 56. hükümette tam 16 yıl geriye gidilerek kabinede hiç kadın bakana yer verilmedi. Ecevit bu hatasını kurduğu 57. hükümette tekrarlamayarak Melda Bayer’e Hasan Gemici’nin koltuğunu verdi.

AKP 2’den fazla kadın bakan yapmadı

AKP’nin tek başına iktidara geldiği ilk yıl olan Abdullah Gül’ün önderliğinde kurulan 58. hükümette tek kadın Güldal Akşit oldu. Recep Tayyip Erdoğan’ın kurduğu 59. hükümette de tek kadın olarak Nimet Çubukçu yer aldı. Erdoğan’ın 2. hükümeti 60. hükümette ise Aile bakanlığı görevini bir dönem Nimet Baş, belli bir dönem sonra ise Selma Aliye Kavaf yürüttü. Bu dönemde de aynı anda 2 kadın bakan yer alamadı. Ahmet Davutoğlu’nun önderliğinde 29 Ağustos 2014’de kurulan ve 1 yıl görev yapan kabinede 62. hükümette tek kadın bakan Ayşenur İslam oldu. İslam’ın görevi de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığıydı. Davutoğlu’nun kurduğu 63. seçim hükümetinde ise Ayşen Gürcan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı, Beril Dedeoğlu Avrupa Birliği Bakanı olarak yer aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler