Kızıldağ’a top atışları!

Türkiye ile Rusya’nın karşı karşıya geldiği bölgede dün de Türkmenler ile rejim güçlerinin çatışması gün boyunca sürdü.

Yayınlanma: 26.11.2015 - 02:01
Abone Ol google-news

Türkiye ile Rusya’nın karşı karşıya geldiği bölgede dün de Türkmenler ile rejim güçlerinin çatışması gün boyunca sürdü. Sabah 10.34’ten itibaren rejim güçleri bir gün önce kaybettikleri stratejik Kızıldağ’a yönelik yoğun olarak top atışı yaptı.

Top atışlarının sesi, Türkiye tarafındaki Yayladağı ilçesinde gün boyunca duyuldu, sarsıntıları hissedildi. Rus uçağının düşürülmesiyle gerginliğin oluştuğu bölgeye yeni askeri birlikler kaydırıldı. Yayladağı’nın sınır bölgesine önceki gün bir tank yerleştirilirken, dün de uzun menzilli bir Fırtına Obüsü sınıra sevkedildi.

Radar üssü bulunuyor

Rus uçağının hava sahası ihlali yaptığı bölgenin içinde Türkiye’nin bir radar üssü bulunuyor. Yayladağı ilçesinin batısındaki radarın bulunduğu tepe ile Rus uçağının düştüğü tepe arasında kuş uçuşu 10 kilometre olduğu tahmin ediliyor.

Geçen hafta sonu rejim güçlerinin saldırısıyla gerileyen ve Kızıldağ’ı kaybeden Türkmenler, son günlerdeki saldırılarıyla kaybettikleri yerlerin önemli bölümünü geri aldılar.

Rejim güçleri ise Yayladağı’na komşusu olan Keseb kasabasının güney doğusundaki bir tepeden geniş bir alana top atışı yaptılar. Yayladağı’nda çok sayıda Bayırbucak bölgesinden gelen Türkmen yaşıyor. İlçe halkı ile Suriye’den gelenlerin çoğu akraba. İlçede görüştüğümüz Suriyeli Türkmenler, en büyük sıkıntılarının silah yokluğu olduğunu dile getirdi.

Adının açıklanmasını istemeyen M. M, “Elimizde sadece Keleş (Kaleşnikof) var. Bir iki tane de uçaksavar var. Ancak Esed’in askerleri tanklarla geliyor” diye konuşuyor. M. M, babasının Suriye’de çatışmalara katıldığını, kendisinin Yayladağı’ında annesi ve kızkardeşleriyle bulunduğunu söyledi. Edindiğimiz bilgilere göre birçok Türkmen, sınırdan geçerek çatışmalara katılıyor ve yeniden Türkiye’ye dönüyor. Çeçenler destek veriyor Bayırbucak bölgesinde çatışmaların şiddetlenmesinin ardından bazı Çeçen grupların da bölgeye gelerek Türkmenlere destek verdiği öğrenildi.

Konuştuğumuz Suriyeli Türkmenler, “Rusların savaştığı her yerde onların karşılarına çıktıklarını söylüyorlar. İntikam aldıklarını söylüyorlar” diye bilgi veriyor. Rejim güçlerine karşı çatışmaya giren ve yaralananlar anında Türkiye sınırına getirilerek Yayladağı’na sevkediliyor. Tedavi edilenler arasında bazı Çeçenlerin de olduğu iddia ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler