90 isim 90 dilek

Cumhuriyet'in 90. yılında Kadıköy Belediyesi adı Cumhuriyet'le özdeşleşen 90 ismi "Cumhuriyet Ağacı"nda bir araya getirdi. 27 Ekim günü Kadıköy Bağdat Caddesi'nde ışıklandırılan "Cumhuriyet Ağacı"nda kısa süre önce kaybettiğimiz yazar, Turgut Özakman'ın mesajı da yer alıyor.

Yayınlanma: 27.10.2013 - 16:18
Abone Ol google-news

Kadıköy Bağdat Caddesi'nde kurulan temsili Cumhuriyet Ağacı'nda Türkiye'nin çağdaş ve aydınlık geleceğine, fikirleri, yazıları, besteleri, oyunları ve üstün başarılarıyla damgasını vuran 90 ismin Cumhuriyet mesajları yer aldı.Mesajlarıyla projeye katkıda bulunanlar arasında, Mehmet Güleryüz'den Kerem Görsev'e, Yaşar Kemal'den Hasan Pulur'a, Suna Kan'dan İdil Biret'e, Genco Erkal'dan Müjdat Gezen'e, tanıdık pek çok isim var.

Ahmet Say: Karanlık güçlerin Cumhuriyetimize karşı çıkması; hatta onların dümene geçmesi, tarihin ileri insanlıktan yana akışını değiştirmez.

Ahmet Ümit: Yürüdükçe kendi yolunu oluşturan doksan yıllık bir yolculuktur bu: Özgürlüğe, eşitliğe ve kardeşliğe doğru tükenmeyen bir umutla...

Ali Sirmen: Biz Cumhuriyeti özveri, alın teri ve irfan ile kazandık.

Altan Erkekli: Cumhuriyetin ışığı sonsuza kadar yolumuzu aydınlatacak, barış ve mutluluk ışığımız olacak.

Altan Gördüm: 90 yıllık Cumhuriyet çınarımızı, bu tarih öncesi ağaç kurtlarına asla yem etmeyeceğiz.

Altan Öymen: Cumhuriyetimizin 90 yıllık tarihi bir çağdaşlaşma ve demokratikleşme tarihidir. Benzeri yoktur. Değerini bilelim.

Ara Güler: 85 yaşına girdim bu memleket ne zaman rahat edecek?

Ataol Behramoğlu: Cumhuriyet devrimleri ülkemizin bilimde, ,sanatta, kültürde, eğitimde evrensel aydınlanma değerlerine ulaşması; Türkiye aydınlanması demek olan Atatürkçülüğün düşmanı, dünkü, bugünkü, her türlü karanlık düşünce ve eyleme karşı, çağdaş, özgür, bağımsız bir ülke olması demektir.

Ayten Gökçer: Cumhuriyet bize Atatürk'ümüzün büyük bir hediyesidir.

Bedri Baykam: Cumhuriyet, biz senin kararlı ve aydınlık gövdendeki, sağlam ve güçlü yapraklarız.

Bekir Coşkun: Cumhuriyeti yüreğimize ektiler, yüreğimizi sökerek alabilirsiniz...

Cahit Kayra: Cumhuriyet bizim karakterimizdir; öyle olması herkesin, milletin yararıdır.

Can Ataklı: Cumhuriyetimiz Ortaçağ zihniyetinin asla söndüremeyeceği meşalemizdir.

Can Dündar: Cumhuriyet çınarı...

Kökleri dipte, dalları gökte olsun.

Yaslandığımız gövde, sığındığımız gölge olsun.

Yoksula elbise, kimsesizlere kimse olsun. 90. yaşı kutlu olsun

Can Gürzap: Cumhuriyet demokrasiyi yaratır ve onunla gelişip güçlenir.

Cüneyt Arcayürek: Ne mutlu Türküm diyene ve laik Türkiye Cumhuriyetinde yaşayana...

Çolpan İlhan: Atamızın emaneti özgürlüğümüzün ve kardeşliğimizin en büyük güvencesi Cumhuriyet, demokrasi ile olgunlaşsın ve hep yaşasın.

Edip Akbayram: Cumhuriyet hiçbir ampulün karartamayacağı ışıktır.

Erdil Yaşaroğlu: Güzel ülkemiz en iyisini hak ediyor. Bize 90 yıl önce en iyiyi veren atalarımıza teşekkür ederim.

Erol Evgin: 90 yıl önce Mustafa Kemal ve arkadaşlarının diktiği bir fidan olan Türkiye Cumhuriyeti, bugün gölgesinde serinlediğimiz ulu bir çınardır. Bizler her yaştan milyonlarca genç, bu ulu çınarı, Türkiye Cumhuriyeti'ni sonsuza dek yaşatacağız.

Fazıl Say: Aydınlık bir memleketin çocukları olarak doğduk öyle de öleceğiz.

Ferhan Şensoy: Cumhuriyet, cansiperane korumamız gereken kalemizdir!

Füsun Demirel: Geçmişte cumhuriyeti bize armağan edenlere karşı önemli bir sorumluluğumuz var. Bu halk idaresini ve gerçek demokrasiyi gelecek nesillere ulaştırmanın sorumluluğudur. Cumhuriyet ve demokrasi bayrağını sımsıkı kavrayıp ileriye taşımamız gerek. Başka yolumuz yok.

Genco Erkal: Ne sağlam bir çınarmış şu bizim 90 yıllık Cumhuriyet. Yıllardır dibini oymaya, kökünü kurutmaya çalışıyorlar da bir türlü yıkamadılar. Toprağı bereketli, özsuyu güçlü çünkü. Pırıl pırıl gençlerimizin emeğiyle ölümsüzlüğe uzanıyor.

Gülriz Sururi: Türkiyem 1923'de cumhuriyetle millet oldun. Dünya durdukça laik, halkçı, özgürlükçü, barışçıl bir cumhuriyet olarak yaşamını sürdüreceğine inanıyorum. Çünkü bize cumhuriyet çok yakışıyor.

Gülsin Onay: Cumhuriyetimiz bugün doksan yaşında. Ne mutlu bizlere. O büyük eseri sonsuzluğa kadar koruyacağımıza inancım tamdır. O'nu bize emanet eden büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'e şükran duygularımı ifade ederken 'O'nun aydınlık yolunda çağdaş uygarlığın üzerine çıkmak hedefimizden asla vazgeçmemeliyiz.

Hakan Aysev: Cumhuriyet. Mustafa Kemal Atatürk'ün doğdurduğu muhteşem bir güneştir. Ve o güneş sonsuza dek bizi aydınlatacak.

Hakan Uğur Polat: Sanat ve sanat emekçileri 90 seneyi bitirmiş bir cumhuriyette daha fazla saygıyı hak ediyor.

Haldun Dormen: Cumhuriyetimizin bizlere verdiği hakları elimizden almaya çalışmak demokrasiye yapılmış en korkunç zorbalıktır.

Halit Kıvanç: Ben, şimdi 90. yaşına basan cumhuriyetimiz 2 yaşındayken doğdum, cumhuriyetimiz ile büyüdüm, cumhuriyetimiz ile yaşlandım ama her günümde, gecemde Türkiye Cumhuriyetinde yaşamanın mutluluğu ve gururunu duyarak yaşadım.

Hasan Pulur: Cumhuriyet'in 90 yılını yaşamak herkese nasip olsun. Biz çok şükür o mutlu yılları yaşadık.

Prof. Dr. Hayrettin Karaca: Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi, vatan toprağı kutsaldır kaderine terk edilemez.

Hıfzı Topuz: Cumhuriyet Türkiye'ye çağdaş demokrasinin, aydınlanmanın, ekonomik bağımsızlığın, devrimlerin, laikliğin ve sosyal demokrasinin kapılarını açtı.

Işık Yenersu: Halkın eşit ve özgür olduğu, kendi aydınlık yolunu çizdiği sistemdir Cumhuriyet.

İdil Biret: Türkiye'de Cumhuriyet karanlıktan aydınlığa çıkıştır.

Prof. Dr. İlber Ortaylı: Yöneticide cehaletle zekânın birleşimi akıl dışıdır ve fevkalade yıkıcı sonuçlar getirir. Cumhuriyet ise ölçülülüktür, denetimdir.

İlhan Şeşen: Bu çınar bir gün ömrünü tamamlayabilir ama Cumhuriyet: Asla.

İnci Aral: Cumhuriyetimiz hiçbir zaman gericilik ve yobazlığın vitrini olmayacak, çağdaş, laik ve halkçı içeriği ve yurtta barış dünyada barış ilkesi ile sonsuza kadar yaşayacaktır.

Kenan Doğulu: Büyük lider Mustafa Kemal Atatürk ile fikir ve dava arkadaşlarının emaneti Türkiye Cumhuriyeti koruyucuları; aydınlık çalışkan, ahlaklı ve yaratıcı gençlerimizdir. 90. yıl kutlu, mutlu; varlığı huzur veren Cumhuriyetimiz daim olsun.

Kerem Görsev: Bugünlerde Atatürk'ün yetiştirdiği gençler olarak var olmaktan ve Türk vatandaşı olmaktan onur ve gurur duyuyorum.

Levent Üzümcü: Halkımızın bir arada savaşarak kazandığı en önemli şey cumhuriyetimizdir, kıymetini bilen herkese selam olsun.

Mehmet Güleryüz: Amacı özgür ve onurlu bir yaşam olanların başyapıtıdır Cumhuriyet.

Mehveş Emeç: Sevgili babacığım Çetin EMEÇ;

"Dünyanın neresinde olursanız olun, şartlar ne olursa olsun, siz Cumhuriyet Bayramımızı mutlaka kutlayın." derdi. Bizde ailece, onun Atatürk ilkelerine ve cumhuriyetin değerlerine bağlılığını son derece önemsiyor ve tüm içtenliğimizle sahipleniyoruz.

Melih Aşık: Atatürk gençlere hitaben: "Cumhuriyeti bizler kurduk sizler yaşatacaksınız" demişti... Cumhuriyeti yaşatmak, gayret, cesaret, direnç istiyor...

Cumhuriyeti yıkmak isteyenlerden daha cesur olmaya mecburuz...

Meriç Velidedeoğlu: Biz "Kadınlar"ı; ikinci sınıf insan olmaktan kurtaran "Cumhuriyet"imizin 90. yılını kutlarken; ATATÜRK'ün bu "Emanet"ine var gücümüzle sahip çıkmak gerektiğinin bilincinde olmalıyız; çünkü "Laik" nitelikli "Cumhuriyet"imiz var oldukça biz kadınlar gerçek birer "Yurttaş" olabiliriz!

Mesut İktu: Cumhuriyetimizin 'Müzik ve Sahne Sanatları Devrimleri' 20. yüzyılın önemli aydınlatma hareketlerinden biridir.

Metin Akpınar: Laisizm sekülerizm kemalizm ve demokrasi ile güçlendirilmiş Cumhuriyet bu güzel ülkenin vazgeçirilmez olmasıdır.

Mine Kırıkkanat: Cumhuriyet, her kuşağı taze yapraklarıyla karşılayıp kökleri ile uğurlayan bir çınardır.

Muazzez İlmiye Çığ: On beş yılda, Türk Milletini ortaçağ karanlığından 20. asrın çağdaş medeniyetleri arasına taşıyan Cumhuriyetimizin kurucuları Yüce Atatürk ve İsmet İnönü'ye, onlara desteklerini veren meclis üyelerine ve bu uğurda canlarını feda eden tüm şehitlerimize sonsuz minnettarlığımı sunarken, halkımızın her kesiminin ve bilhassa da kadınlarımızın, bu muhteşem atalarımızın ruhlarını dualarından ve teşekkürlerinden eksik etmemelerini dilerim.

Mustafa Balbay: Cumhuriyet, ışığını geçmişten, gücünü gelecekten alır.

Mustafa Mutlu: Cumhuriyet benim doğmamış torunumun alınyazısıdır. Kimse silemez.

Müjdat Gezen: 29 Ekim doğum günüm benim, ağabeyimde 30 Ağustosta doğmuş. Biz bu Cumhuriyet için varız!

Onur Akın: En karanlık günlerde ışığın zaferidir Cumhuriyet, aydınlık beyinlerden saçılan...

Orhan Karaveli: Atatürk Cumhuriyeti varlığımızın tek güvencesidir, ona uzanan eller kırılmazsa parçalanır ve çöker.

Prof. Rahmi Aksungur: Sanatçı toplumun ufkunu açan, özgürlüklerin sınırlarını genişletmek isteyen kişidir. Gelişmiş demokrasiler varlıklarını buna borçludur. Doksan yıl önce Cumhuriyetimizin kurucuları bunun çok iyi bilincindeydi.

Rutkay Aziz: Türkiye Cumhuriyetimizin 90. yılını aydınlık geleceğe olan inancım ve umudumla yürekten selamlıyorum. Diren ülkemin demokratik, laik, yurtsever, barışsever insanları.

Selçuk Yöntem: Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin değerlerini unutmayacağız, unutturmayacağız...

Prof. Dr. Sina Akşin: Cumhuriyet Devrimi, Türklerin Anadolu ve Doğu Trakya'da kalabilmelerinin tek güvencesidir.

Suna Kan: Cumhuriyet benim yaşam biçimim. Türkiye'de Atatürk ve Cumhuriyet gelmemiş olsaydı ben de meslek sahibi olmazdım. Atatürk'e ve bütün devrimlerine minnet duygularımla...

Suna Keskin: Kayıtsız şartsız kutsal olduğunu bildiğimiz inançla bağlı olduğumuz cumhuriyetimizi 90 yıldır koruyoruz, korumaya çalışıyoruz ve şimdi yeni nesillere güvenerek onlarında cumhuriyetimize sahip çıkacaklarına ve onu duyarlılıkla koruyacaklarına inanarak gözlerimizi kapamak istiyoruz. Kadıköy Belediyesine çok gerekli olduğuna inandığım bu girişiminden ötürü yürekten teşekkür ederiz.

Sunay Akın: Bağımsızlık için cepheye silah taşıyan kağnıların, on yıl sonra üretilen uçaklara amblem olmasının adıdır Cumhuriyet! Kutlu olsun...

Şükran Soner: Ulusal Kurtuluş Savaşı destanının yazılışının üzerine, çağdaş bir uygarlığın insanca yaşam düzenine giden yoldur.

Tarık Akan: Biz sanatçılar var oluşumuzu Mustafa Kemal ATATÜRK'ümüzün devrimlerine borçluyuz.

Timur Selçuk: Ahlâklı insan, ahlâklı yurttaş..., üretken, paylaşımcı, zulme boyun eğmeyen,... işte CUMHURİYET.

Tufan Türenç: Bizi karanlıktan çekip çıkaran Atatürk'ün en muhteşem eseridir Cumhuriyet. Onu da bize emanet etmiştir. Çabalar boşuna. Cumhuriyet sonsuza dek yaşayacaktır.

Tuncay Özinel: Hepimiz ATATÜRK'üz. Biz Hepimiz CUMHURİYET'iz...

Turgut Özakman: Bütün gelişim, atılım ve devrimlerin anası Cumhuriyettir.

Uğur Dündar: Büyük önder Atatürk ve Silah Arkadaşlarının Cumhuriyeti Laiklik ve Gençlik gibi yıkılmaz iki temel üzerine oturtmuş olmaları onlara duyduğumuz sevgi, saygı ve hayranlığı bir kat daha arttırıyor. Nur içinde yatsınlar...

Ümit Zileli: Cumhuriyet kulluktan birey olmaya, yurttaş olmaya geçiştir. Kısacası Cumhuriyet adam olmak demektir.

Volkan Konak: Kötü insan kurumuş ağaç gibidir onun gölgesi olmaz.

Yaşar Kemal: 90. yılında çağdaş uygarlık düzeyinde yaşamak, ilerlemek, insan olmak için demokrasinin uçurumlarla dolu yollarını açmak zorundayız. Çünkü demokrasiyi bilinçlenmiş halklar yaratır, çünkü demokrasiyle yönetilmek en çok onun çıkarınadır.

Yazgülü Aldoğan: AKP'nin 10. Yılında, ustalık döneminde, Cumhuriyet değerlerinin ruhuna El Fatiha!

Yıldız Kenter: Yaşasın CUMHURİYET

Yılmaz Özdil: İstediği kadar tazyikli su sıksın... Korkma Sönmez!

Zeliha Berksoy: Cumhuriyet, yüksek müzik ve sanat olmadan uygarlığa erişilemeyeceğinin bilincini getirmiştir.

Zeynep Oral: Ben seçimimi yaptım: Mustafa Kemal Atatürk'ün hedeflediği laik, demokratik bir hukuk devletinden; insanı insan yapan çağdaş ve evrensel değerlerden, her türlü şiddeti dışlayan eşitlikçi, özgür bağımsız bir Türkiye Cumhuriyetinden yana yaptım; bu hedefe ulaşıncaya dek çalışmaya devam.

Zihni Göktay: Emperyalist güçlerden, bizi kurtarıp laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyetini bizlere armağan eden Ulu Önder Atatürk ve silah arkadaşlarına minnet ve şükran borçluyuz. 90.yıl kutlu mutlu olsun.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler