Umutları da kalmadı

Sokağa çıkma yasaklarından kaçanların tek umudu evlerine dönebilmek ama o da zor.

Yayınlanma: 13.12.2015 - 23:16
Abone Ol google-news

Öğretmenler Cizre ve Silopi’yi terk ediyor

Şırnak’ın Cizre ile Silopi ilçelerinde görevli öğretmenler, cep telefonlarında gelen “hizmet içi eğitime alındıkları ve bu eğitimi memleketlerinde alabilecekleri” mesajı üzerine ilçeleri terk etmeye başladı. Öğretmenlerin akın ettiği otogarda büyük yoğunluk yaşandı. İlçeden ayrılmak için otobüs bulamayan öğretmenler 5 kilometre uzaklıktaki İpek Yolu’na yürüdü. Öğretmenler burada otostop yaptı. Araç bulamayan öğretmenler ise yağmur altında beklemek zorunda kaldı. Cizre’de öğretmenlerin ayrılması ilçe halkı arasında da tedirginlik yarattı. İlçe sakinleri, Cizre’de sokağa çıkma yasağı uygulanacağı tahmininde bulunarak, fırın, market, manavlara akın etti. Silopi’de köylerden gelerek yurtlarda kalan öğrenciler de evlerine gönderildi.

Diyarbakır başta olmak üzere bölge kentleri ve ilçelerinde ardı ardına ilan edilen sokağa çıkma yasakları halkı göçe zorluyor. Zaten yoksul olan göçzedeler evlerini bir kaşık bile alamadan terk etmiş. Kimi akrabalarının yanına sığınmış kimi tek göz gecekondularda yeni bir yaşam kurmaya çalışıyor. En büyük sorunlardan biri soğuk kış günlerinde ısınmak ve banyo yapmak. Bazıları odunu ya da sobası olmadığı için banyo için komşularının kapısını çalıyor.

Diyarbakır’da göç edenlerin barındığı en önemli yerleşim yerlerinden biri Cumhuriyet Mahallesi. 6 dönemdir muhtarlık kayan Kasım Tokay, mahallesinin 1990’lı yıllarda da göç aldığını belirterek halktaki umudun her yıl biraz daha kırıldığını belirtti. “1990’lı yıllarda gelenler de perişan haldeydi, şimdi gelenler de perişan” diyen Tokay, mahallenin yeni sakinlerinin umutsuzluk içinde olduklarını vurguluyor: “Gelenler içine düştükleri bu durumun geçici olduğunu umut ediyorlar ama durum öyle görünmüyor. Ne devlete ne PKK’ye, hiç kimsenin kimseye inancı kalmamış. Her ikisi de fakir fukarayı ezdiriyor. Askerde, poliste, dağda ölenlerin içinde zenginin, milletvekilinin çocuğu var mı? Suriyeliler ülkelerinde huzursuzluk olunca Türkiye’ye geldiler. Ülkemizde böyle bir iç savaş olursa, biz nereye kaçacağız. Çevremizde dostumuz kalmadı. Herkesle düşman olduk.”

Mahallede fotoğrafını çekip yanına yaklaştığımız bir kadın hızla evine giriyor. Oldukça öfkeli olduğu gözlenen 40’lı yaşlardaki bir erkek evden çıkıp “Ne var, ne istiyorsunuz” diyerek çıkışıyor. Göçle ilgili konuşmak istediğimizde “1990’larda köyümüzden kopardılar, güçlükle bir yaşam kurduk. Şimdi de o bin bir güçlükle kurduğumuz evden ayırdılar. Hayattan bir beklenti bırakmadılar bizde” diyerek kapıyı yüzümüze çarpıyor.

Esma Güzel adlı 50 yaşındaki kadının evinde buluyoruz kendimizi. 5 çocuğu ile birlikte, 12 Aralık günü Sur’dan kaçmışlar. Anlatıyor Esma Güzel: “Sur’dayken de yoksulduk ama hiç olmazsa yerleşiktik. Evimden hiçbir eşya alamadan buraya geldim. Bu evi 250 lira kirayla tuttum ama daha tutar tutmaz gelecek ayın kirasını nasıl ödeyeceğimi düşünüyorum” diyor.

ZIRHLI ARAÇLAR SUR’DA

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağı devam ederken dün sabah şiddetli çatışmalar yaşandı. İlçeye takviye Polis Özel Harekât Timi ve ilk kez Jandarma Özel Harekât timleri ile iş makineleri sevk edildi; 2 zırhlı askeri araç da Mardinkapı semtine konuşlandırıldı. Bölgeden ağır çatışma sesleri gelirken, Kurşunlu Cami çevresinden dumanlar yükseldi. Çatışmalar sırasında yanan camide yeniden yangın çıktığı belirtildi. Çatışmalarda 4 polis memuru yaralandı. 2 PKK militanının da öldürüldüğü bildirildi.

Mardin’in Dargeçit İlçesi’nde kazılan hendeklerin kapatılması ve barikatların kaldırılması için gerçekleştirilen operasyon nedeniyle uygulanan sokağa çıkma yasağı 3 gündür devam ederken, dün saat 16.00 sıralarında ilçe merkezinde seyir halindeki zırhlı polis aracına PKK’liler roketatarlı saldırıda bulundu. Saldırıda, araçta bulanan 2 polis yaralandı. Yaralı polisler Midyat Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak, tedavi altına alınırken, bölgede operasyon başlatıldı.

4 polis yaralı

Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde ise devriye görevi yapan polis aracına bir grup PKKli tarafından el bombası atıldıktan sonra uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Saldırıda hafif yaralanan 2 polis memuru, Bismil Devlet Hastanesi’ndeki müdahalenin ardından Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Bölgede operasyon başlatıldı.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde de çatışmalar sürüyor. Mahalle aralarında zaman zaman çatışmalar şiddetlenirken, olaylarla 2 polis memurunun yaralandığı belirtildi.

İki asker kaçırıldı mı?

Şırnak’ta, açıköğretim sınavına katılmak için görev yaptıkları karakoldan ayrılan ve birliklerine dönmeyen 2 askerin teröristlerce kaçırıldığı değerlendirilen bilgiye göre, merkeze bağlı Yeniaslanbaşar köyü jandarma karakolunda görevli 2 uzman çavuş, açıköğretim sınavına katılmak için kent merkezine gitti. Akşam saatlerinde birliklerine dönmeyen ve kendilerinden haber alınmayan uzman çavuşların, teröristlerce kaçırıldığı değerlendiriliyor.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler