Cerattepe'de madeni halk durdurdu

Cerattepe’de halkın Cengiz Holding’in çıkarmak istediği madene karşı direnişi sonuç verdi. Davutoğlu, önde gelen sivil toplum kuruluşları ile birlikte muhalefet temsilcilerini, ilgili bakanlar ve partililer ile birlikte Çankaya Köşkü’nde dinledi. Toplantıdan, Cerattepe’deki maden faaliyetlerinin hukuki süreç tamamlanıncaya kadar durdurulması kararı çıktı.

Yayınlanma: 24.02.2016 - 20:50
Abone Ol google-news

Cerattepe’de Mehmet Cengiz’in sahibi olduğu Cengiz Holding’in çıkarmak istediği madene karşı günlerdir süren direnişi Çankaya Köşkü’ne taşındı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, mücadelenin önde gelen sivil toplum kuruluşları ile birlikte muhalefet temsilcilerini ilgili bakanlar ve partililer ile birlikte dinledi. Toplantıdan, Cerattepe’deki maden şirketinin faaliyetlerinin hukuki süreç tamamlanıncaya kadar durdurulması kararı çıktı.

Günlerdir süren Cerattepe direnişi, Çankaya Köşkü’nde karşılıksız kalmadı. Başbakan Davutoğlu, Artvinli çevrecileri, muhalefet temsilcilerini dinlemek ve krizden çıkışın yol haritasını belirlemek için Çankaya Köşkü’ne davet etti. 2 saat boyunca direnişçileri dinleyen Davutoğlu, Konya’daki programına gitmek üzere Köşk’ten ayrıldı. Ancak Artvinliler, ilgili bakanlar ile görüşmesini sürdürdü.

Artvin Belediyesi, Davutoğlu’nun çıkışı nedeniyle verilen arada, toplantının ilk bölümünde alınan kararı açıkladı. Belediyenin resmi twitter hesabında yapılan “Başbakanımızdan sevindirici haber” başlıklı açıklamada, “Maden şirketinin Artvin Cerattepe’deki çalışmaları hukuki süreç bitene kadar durdu” denildi.

Köşk’teki toplantıdan çıkan Cengiz Holding’in bakın madeni faaliyetlerinin hukuki süreç tamamlanıncaya kadar durdurulması kararı akıllara Gezi Parkı direnişini getirdi. “Beyoğlu İlçesi, Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesine İlişkin” imar değişiklikleri, yoğun muhalefet üzerine İstanbul 1. İdare Mahkemesi’nin kararıyla 6 Haziran 2013’te iptal edilmişti. İstanbul BB karara itiraz etmiş, Danıştay 6. Dairesi yerel mahkemenin kararını onamıştı. Ancak belediye, onama kararını veren Danıştay dairesine tekrar başvurarak kararın düzeltilmesini istemişti. İptali onayan daire, 31 Mart 2015’te Taksim Yayalaştırma Projesine ilişkin kendi kararını kaldırmıştı.

 

'Yeşil Zirve'de kimler var?

Köşk’teki görüşmeye Cerattepe mücadelesinin önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Yeşil Artvin Derneği Başkan Yardımcıları Nursal Bülbül ve Bedrettin Kalın katıldı. Artvin Ticaret Odası Başkanı Kurtul Özel, Memur Sen Artvin İl Başkanı İbrahim İnce, Girişimci Kadın Derneği Başkanı Dilek Alkan, Livane Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Ahmet Özçelik ve Küçük Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Rıdvan Peker de masada yer aldı.

Toplantının hükümet tarafında ise Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu, AKP Genel Başkan Yardımcıları Çiğdem Karaaslan ve Selçuk Özdağ, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hamdi Yıldırım, AKP İstanbul Milletvekili ve Başbakan Başdanışmanı Ali Sarıkaya, AKP Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, Başbakan Başmüşavirleri Osman Sert, Hatem Ete, İsmail Küçükbayrak ve Sevinç Özcan, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, AKP Artvin İl Başkanı Erkan Balta, AKP Artvin il teşkilatı kurucusu Nevzat Güven yer aldı.

Muhalefet de masada toplantıda muhalefet vekilleri de temsil edildi. CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, CHP Artvin İl Başkanı Yücel Kurt, MHP Artvin İl Başkanı Serdar Kılıç katıldı. Başbakanlıktaki toplantıya akademi dünyasından da Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Ekonomisi Bölümü’den Oğuz Kurdoğlu, Artvin Çoruh Üniversitesi’nden Sinan Güner katıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler