Gazetecilik yarın saat 10.00'da hakim önünde

Can Dündar ve Erdem Gül yarın 10.00’da İstanbul Adliyesi’nde hâkim karşısına çıkıyor. Duruşmaya milletvekilleri, çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katılacak. Fransız gazetecilik sendikaları da Hollande’a Türkiye’nin gazeteciler için büyük bir hapishaneye dönüşmesini önlemek için baskı yapması çağrısında bulundu.

Yayınlanma: 23.03.2016 - 23:34
Abone Ol google-news

Adana’da durdurulan mühimmat yüklü MİT TIR’ları haberleri nedeniyle 92 gün tutuklu kalan Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcimiz Erdem Gül yarın Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde hakim karşısına çıkıyor. Casusluk suçlamasının yöneltildiği ancak yalnızca köşe yazıları ve haberlerin olduğu iddianamenin ilk duruşmasında yargılamanın gazetecilik faaliyetlerini konu aldığı vurgulanacak.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlardan Sorumlu Başsavcı Vekili İrfan Fidan tarafından hazırlanan iddianamede, Dündar ve Gül için, “devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme”, “devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama”, “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen yada tamamen engellemeye teşebbüs etmek” ve “silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek isteyerek yardım etme” suçlarından bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir kez müebbet ve 30 yıla kadar hapis cezası istenmişti. Savcı Fidan, Dündar’ın köşe yazılarının tek delil olarak gösterildiği 473 sayfalık iddianamenin 40 sayfasını da akademik bir makaleden kaynak göstermeden izinsiz kullanmıştı.

 

Diplomatların gözü davada

Başta AB ve ABD olmak üzere çok sayıda diplomat, tatil olmasına karşın, İstanbul Adliyesi’ndeki duruşmaya gelecek. AB üyesi ülkelerin İstanbul Başkonsolosları veya yardımcıları beraberlerinde hukuk danışmanlarıya birlikte davayı izleyecek. Bu temsilciler arasında AB Ankara Delegasyonu temsilcilerinin yanı sıra Almanya, İsveç, Avusturya, Hollanda, İsviçre, Kanada, Norveç gibi ülkeler de bulunuyor. Davayı Avrupa Konseyi ve AGİT de yakından izliyor. Davayı Alman Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen ve AP milletvekilleri de izleyecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler