654 yıllık 'Er Meydanı'nın çimleri yenilendi

Edirne’de bu yıl 655’ncisi yapılacak olan UNESCO dünya kültür mirası listesindeki Tarihi Kırkpınar Güreşleri’nde, yağlı güreşlerin yapıldığı Er Meydanı’nın çimleri tamamen yenilendi.

Yayınlanma: 30.03.2016 - 10:39
Abone Ol google-news


Olimpiyatlardan sonra tarihin en eski spor organizasyonu olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin 655’ncisi bu yıl 18-24 Temmuz 2016 tarihleri arasında yapılacak. Güreşleri organize eden Edirne Belediye Başkanlığı, nehir taşkınları nedeniyle suların dolduğu ve uzun yıllardır bakımı yapılmayan Er Meydanı’ndaki çimleri tamamen yeniledi.

Yaklaşık 5 dönümlük arazideki çim ve toprak zemini tamamen kaldıran belediye ekipleri doğal çimin yetişmesi için özel bir toprak ve tohum kullandı. Bir haftalık süreçte tamamlanan çim yenileme işlemenin kendilerine 1 milyon liraya mal olduğunu kaydeden Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan, “Buradan yaklaşık 40 kamyondan fazla rusubat taşıdık, yaklaşık 25 santimetreye yakın da kotunu düşürdük. Pehlivanlarımız güreşirken herhangi bir yaralanmaya, herhangi bir sakatlanmaya maruz kalmasınlar diye, ayrıkları ve ağaç köklerini temizledik. Bilahare, bu alanı son teknoloji kullanılarak düzledik. Ve üzerine daha doğal çimin yetişebilmesi için alüvyon toprakları, ‘mil’ adını verdiğimiz yaklaşık 30 kamyon topraklardan serdik” dedi.



“KÜLTÜR DEĞİL DOĞAL ÇİM BÜYÜYECEK”

Zemine konulan çimin Edirne Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından doğal ortamda yetiştirildiğini ifade eden Gürkan, “Buradaki çimenin özelliği şu ki bir kültür çimi değil. Edirne Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğümüzün doğal ortamda yetiştirdiği doğal bir çim bu. Yani bunun içerisinde hem üzerindeki çok fazla baskıya dayanabilecek, yürümeye ve ağırlığa dayanabilecek, diğer taraftan da pehlivanlarımızın yağlı güreşmesi nedeniyle üzerlerinden akan yağın çime, ota zarar vermeyecek şekilde bir doğal bir çam var. Onları serdik. Bu alanın toplam büyüklüğü 4 bin 750 metrekare yani 5 dönüme yakın bir alan Kırkpınar çayırı. Bazı bölgelerde ise protokol tribünü önü ve kameraların bulunduğu alanlarda farklı bir çim uygulaması gerçekleştirdik. Çünkü bu bölgeler en çok yürüyüşün yapıldığı, fotoğraf sanatçılarının, kamera kullanıldığı ve ödül törenlerinin yapıldığı alan olduğu için en çok baskı bu bölgede oluyor. Bu bölgeye de farklı bir yöntemle bozulmayacak bir çim uygulaması yaptık, yakında çıkacak” diye konuştu.



“MALİYETİ 1 MİLYON LİRA”

Belediye olarak kendi imkanlarını kullanmalarına rağmen zemin çimlerinin yenilenmesinin 1 milyon liraya mal edildiğini anlatan Gürkan sözlerini söyle tamamladı:

“Burasının maliyet olarak tamamen kendi imkanlarımızla yaptık. Tabi ki bir maliyeti var. Ama bizim kendi elemanlarımız ve daha önceden yetiştirdiğimiz doğal çimi kullandık. Bize maliyeti yaklaşık 1 milyon lirayı buldu. Çünkü burada 3 tona yakın çim tohumu kullanıldı. Çok farklı gübre teknikleri kullanıldı. Hem sıvı gübre hem de doğal gübre olmak üzere. Hepsini üst üste koyduğumuzda 1 milyon liraya yakın masrafımız oldu. Kendi maliyetimizden kaynaklanan ama Kırkpınar için helal olsun diyoruz. Çünkü UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne girmiş bir organizasyon bu ve 654 yıldır kesintisiz devam ediyor. Bu yılda inşallah 655’incisini hep beraber gerçekleştireceğiz”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler