‘Torba dava’ planı çöktü... Duruşma 6 Mayıs’a ertelendi

Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki davanın 3. duruşmasında savcının Yargıtay’daki MİT TIR’ları davası ile birleştirme talebi reddedilerek duruşma 6 Mayıs’a ertelendi. Dündar, duruşmanın ardından “Yaptığımız gazetecilikti ve mahkeme bunu onayladı” dedi.

Yayınlanma: 21.04.2016 - 21:45
Abone Ol google-news

<video:520142>

Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcimiz Erdem Gül’ün MİT TIR’ları haberleri nedeniyle yargılandıkları davanın 3. oturumu İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı.

Basına ve izleyicilere kapalı görülen davada duruşma savcısı Evliya Çalışkan, Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılandığı "MİT TIR'ları haberi davası"nın, Yargıtay 16. dairede görülen ve savcılar ile askerlerin yargılandığı davayla birleştirilmesini istedi. Can Dündar ve Erdem Gül'ün avukatları da davaların birleştirilmemesini talep etti.  Mahkeme heyeti talebi değerlendirdi ve savcının 'birleştirme' talebi reddedildi.

Can Dündar'dan Merkel'e mektup: Otoriterlerle meydan savaşında yanlış taraftasınız!

CAN DÜNDAR: ÖĞRETİM ÜYELERİNİN DAVASINI KENDİ DAVAMIZDAN DAHA ÇOK ÖNEMSİYORUZ

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın yönetmeni Can Dündar da şöyle konuştu:

"’Bugün iyi bir tesadüf oldu. Bugün Türkiye’nin basın özgürlüğünü ilgilendiren önemli davası ve mücadelesi, ifade özgürlüğünü ve barış özlemini dile getiren akademisyenlerin davası bir araya geldi. Dolayısıyla çok daha güçlüyüz bugün burada. Tek tek yargılanmak yerine bir arada, birbirimizin mücadelesine sahip çıkmayı çok önemli buluyorum. İki önemli damar bugün Çağlayan önünde bir araya geldi. Ben Türkiye’nin muhalif potansiyelinin mücadele gücünün, direncinin adliye önlerinden başlayacağına inanıyorum. Öyle olmaya başladı. Giderek daha güçlüyüz. Bugün öğretim üyelerimizi alıp dışarıya çıkarmaya geldik. Kendi davamızdan daha çok önemsiyoruz. Onları buradan alıp daha güçlü bir şekilde ayrılacağız ve öğrencileri, öğretim üyesi arkadaşları onlara inananlar, barışa inananlar hep birlikte Silivri’ye gideceğiz, alıp çıkacağız diye ümit ediyorum. Bizi yargılamak ile sonuç alamayacaklarını görecekler. Bu mücadele sonunda hem basın özgürlüğünü ifade özgürlüğünü çok daha ileri bir noktaya taşıyacağız, diye ümit ediyorum. Bu Çağlayan’da başlayan mücadele çağlayana dönüşecek. Buna yürekten inanıyoruz. Dilerim akşam iyi haberler ile hep birlikte olacağız.’’

ERDEM GÜL: ÇAĞLAYAN ADLİYESİ'NDEN İKİ İYİ HABERLE ÇIKMAK İSTİYORUZ 

Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül duruma öncesi yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Benzer şeyleri söyleyeceğiz. En son duruşmamız 1 Nisan’daydı. Hepiniz buradaydınız. Medya meselesi bakımından söylersek medyadaki halimizde bir değişiklik yok. Medyanın üzerindeki baskı düşünce özgürlüğünün üzerindeki baskı aynı şekilde devam ediyor. Tek fark biz hapiste değiliz. Tutuksuz kalabiliyoruz şu süre boyunca. Bunun sürmesi de gerekiyor. Biz hatta davamızın da düşmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bugün de mahkemede fırsat verilirse bunu söyleyeceğiz. Anayasa Mahkemesi kararı sonrası bu davanın düşürülüp bizim tam özgürlüğümüze kavuşmamız ve gazeteciliğe devam etmemiz gerekir. İkinci bölümde bizim davada bu olurken akademisyenlerin de serbest bırakılması gerekiyor. Çağlayan adliyesinden iki iyi haberle çıkmak istiyoruz.’’

DAVA 6 MAYIS'A ERTELENDİ


Can Dündar - Erdem Gül duruşmasında savcı Evliya Çalışkan'a mütalaasını  hazırlaması için süre verildi. Duruşma 6 Mayıs'a ertelendi.

DAVA SONRASI DÜNDAR'DAN İLK AÇIKLAMA: BERAATE BİR ADIM DAHA YAKLAŞTIK - VİDEO

ADLİYE SONRASI CAN DÜNDAR VE ERDEM GÜL'DEN AÇIKLAMA

Erdem Gül, duruşma savcısının davaların birleşmesi talebini kabul etmemesini mutluluk verici bir gelişme olarak niteledi. Gül, “Savcı, bizim davamızın Yargıtay'da devam eden MİT TIR'ları davasıyla birleştirilmesini talep ederek her iki davanın da birbiriyle iddia edilen suçlar bakımından yakınlık taşıdığını söyledi. Mahkeme talebi reddetti” dedi.

Erdem Gül’ün ardından konuşan Can Dündar da karardan çok mutlu olduğunu söyledi. Dündar, “Bizi ilgisiz bir davanın içine atıp belki uzun süre yargılamayı planlıyorlardı. Bu plan çöktü. O açıdan ben bunu çok önemsiyorum. Yaptığımız gazeteciliktir ve öbür davayla ilgisinin olmadığını mahkeme oy birliğiyle tescillenmiş oldu. Böylece ben beraatine bir adım daha yaklaştığımızı düşünüyorum. Gözümüz aydın. Darısı akademisyen hocalarımızın başına. Onları da alıp gideceğiz buradan” ifadelerini kullandı. Dündar adliye önünde halay çeken öğrencilere de destek veren Dündar, daha sonra akademisyenlerin duruşma saatini beklemek üzere adliyeden uzaklaştı.

DESTEK İÇİN ADLİYEYE GELDİLER
 
CHP Milletvekilleri Mahmut Tanal, Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker ile HDP Milletvekili Garo Paylan ve Osman Baydemir, eski CHP Milletvekili Süleyman Çelebi, CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, DİSK eski Genel Başkanı Kemal Türkler'in kızı Nilgün Türkler, Gazeteci Yazar Hasan Cemal'in de aralarında bulunduğu grup, Gül ve Dündar'a destek vermek için adliyeye geldi.

Mahkeme, 1 Nisan’daki celsede, Dündar ve Gül’ün sorgusunu yapmıştı. Dündar ve Gül’ün avukatlarına soruşturmanın genişletilmesi yönündeki taleplerini bildirmeleri için süre vererek davayı ertelemişti. Daha önce mahkemeye çağrılan ancak gelmeyen tanık Emre Erciş hakkında zorla getirme kararı çıkarmıştı.

Can Dündar ve Erdem Gül'den duruşma öncesi açıklama-Foto Galeri

 

Adalet Şöleni... Akademisyenlerin davası 14:00'da 

Barış bildirisine imza attıkları için tutuklanan akademisyenler Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Doç. Dr. Kıvanç Ersoy, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı da bugün ilk kez yargıç karşısına çıkacak. Gazeteciler ve akademisyenlere destek olmak isteyen barış savunucuları da bugün Çağlayan’a akın edecek.

Akademinin davası

Barış İçin Akademisyenler’in “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza verdikleri için “terör örgütü propagandası yaptıkları” iddiasıyla tutuklu 4 akademisyenin davası ise İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayacak. 7.5 yıla kadar hapis cezası istenen tutuklu akademisyenler, 14.00’te yargıç karşısına çıkacak. Oturumda, tahliye talepleri de karara bağlanacak.

‘Adalet şölenine gelin’

Sendika temsilcileri, öğrenciler, sivil toplum örgütü üyeleri, barış savunucuları da bugün, düşünce ve ifade özgürlüğü ile haber alma hakkı açısından tarihi öneme sahip iki davanın görüleceği Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne akın edecek. Tutuklanan akademisyenlere destek için kurulan ve “Kalemlere Özgürlük” kampanyası başlatan ‘Metris Üniversitesi’ oluşumu bugünü “Büyük Adalet Şöleni” diye nitelendirerek, herkesi davaları izlemeye çağırdı. Çağrı metninde, “22 Nisan’da Çağlayan Adliyesi’nde iki dava birden var. Hem akademisyenler, hem de gazeteciler yargılanıyor! Çağlayan Adliyesi, Türkiye tarihinin en önemli günlerinden birine sahne olacak. Biz de Metris Üniversitesi olarak, herkesi bu Büyük Adalet Şöleni’ne katılmaya davet ediyoruz” denildi.

Barış Bloku ise “Sadece barış talebini dile getirenler değil savaşın gerçeklerini ortaya çıkaranlar da tutuklanmaktan ve yargılanmaktan kurtulamadı. Ülkeyi içte ve dışta savaşa sürükleyen iktidar gerçekleri açığa çıkaranları da hedef tahtasına koymuş Dündar ve Gül’ü yaptıkları haber nedeni ile tutuklattı. Ancak bu korku ve yıldırma politikaları ne akademisyenleri ne de gazetecileri yıldıramadı. Akademisyen ve gazetecilerin yanındayız” dedi.

Alman siyasilerden destek ziyareti

MİT TIR’ları duruşması öncesi Alman parlamenterler gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a destek ziyaretinde bulundu. Milletvekilleri Michael Stübgen, Matern von Marschall, Gabriele Groneberg, Dr. Dorothee Schlegel, Sevim Dağdelen, Manuel Sarrazin, Alman Parlamentosu Avrupa Komisyonu Sekreteryası’ndan Heike Baddenhausen, Almanya İstanbul Başkonsolosluğu Kültür Ataşesi Harald Schindler ve Almanya İstanbul Başkonsolosluğu Protokol Sorumlusu Charlotte Kuntze-Fechner’in de aralarında bulunduğu heyet, Can Dündar’a bugün görülecek MİT TIR’ları haberi davasını izleyeceklerini belirttiler. Parlamenterler davayı, Federal Meclis’te de gündeme getireceklerini dile getirdiler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler